نویسنده: ابوعائشه
عوامل مؤثر بر امنیت اجتماعی
-
ارتباط امنیت اجتماعی با امنیت سیاسی: امنیت اجتماعی یک مقولۀ پیچیده و چندوجهی است و از سایر ابعاد امنیت، اعم از امنیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جدا نیست. نمیتوان گفت امنیت اجتماعی و امنیت سیاسی، کدامیک بر دیگری ارجح است. به عبارت دیگر، باور و اعتماد مردم به این مقولهها کمک میکند که با دولت مشارکت، همدلی و همگرایی داشته باشند. اگر حکومت شرایطی را تجربه کند که با فقدان مشارکت مردم مواجه شود، بیتردید امنیت اجتماعی نیز در معرض خطر قرار میگیرد.
امنیت سیاسی به وضعیتی اشاره دارد که در آن نظم، استحکام و ثبات سیاسی در یک جامعه حفظ میشود و احساس امنیت سیاسی برای افراد و جوامع فراهم میگردد. امنیت سیاسی شامل حفظ حقوق و آزادیهای شهروندی، حفظ نظم عمومی، ایجاد عدالت و جلوگیری از تهدیدهای نیروها یا عوامل داخلی و خارجی مختلف است.
-
پلیس، مسئول امنیت اجتماعی: نگاه غالب جامعه این است که مسئولیت امنیت اجتماعی بر عهدۀ پلیس است. اما امنیت اجتماعی از مردم و برای مردم است و دولت در این میان باید مدیریت و برنامهریزی کند. حتی میتوان گفت که پلیس عامل فرعی در تأمین امنیت است و عامل اصلی خود مردم هستند. پلیس در واقع مکمل حضور و مشارکت مردم در ایجاد امنیت اجتماعی است.
-
جلب مشارکت مردمی: یکی از عوامل مؤثر در برقراری امنیت، نقش مشارکت مردم است. مسئلۀ امنیت اجتماعی به عنوان یک امر مهم اجتماعی به طور کامل وابسته به مشارکت مردم است. دولت باید مدیریت و برنامهریزی توسعۀ امنیت اجتماعی را بر عهده داشته باشد و نمیتواند به تنهایی کارگزار و همهکارۀ امنیت اجتماعی باشد.