نویسنده: ابوجریر
کسب روزی حلال و تأثیر آن در زندگی فردی و اجتماعی
اگر به احکام و فرامین الهی نگاه دقیق و عمیق نمائیم، درخواهیم یافت که اسلام دین اجتماع و زندگی است و در عرصههای مختلف کوشش، تلاش و اجتهاد را میطلبد؛ و با هرگونه بیهودگی، سستی، تنبلی و گوشهگیری که باعث فقر و فاقه و سبب گرفتاری به رذایل اخلاقی گردد، مبارزه میکند. یکی از دغدغههای فکر مسئولان و خانوادهها بطالت و سستی است؛ درحالیکه اندیشهها در تکاپوی رسیدن به سرمنزل مقصود اصلیِ خود در همة فرازونشیبهای زندگی در زمینههای رشد و شکوفایی و تجارت و کشاورزی و صنعت هستند. و این پدیده جز با تلاش و کوشش برآورده نمیشود.
مسئلۀ تلاش و سعی برای بهدست آوردن رزق و روزی، دامنگیر خاص و عام قرار گرفته است؛ تا جائیکه برای برآورده نمودن این هدف به کارهای نامشروع و ناجایز روی میآورند که منجر به اختلال جامعه و فروپاشی بسیاری از قوانین اسلام و زیرپا شدن برخی از ضوابط و مقررات حکومت میشود. لذا برای اینکه بهحصول رزق و روزی موفق بوده و از مفاسد اخلاقی، اجتماعی و از بحرانهای اقتصادی بهدور باشیم؛ دین اسلام به کسب رزق حلال امر و توصیه مینماید، و روشهای کسب آن را به مسلمانان و جهانیان بیان داشته و سعی و تلاش در این راستا را جزء فرائض زندگی میداند؛ تا با تأمین آن تعمیر زندگی و رسیدن به سرمنزل مقصود در دنیا و آخرت سهل و آسان شود.
اهمیت کسب حلال از نظر نصوص و اقوال بزرگان دین
خداوند متعال ما را به کارکردن، جدیت و تلاش در امور زندگی فرا میخواند و در آیات متعددی از قرآنکریم به این مورد اشاره نموده است؛ چنانیکه میفرماید: «فَإِذَا قُضِيَتِ الصَّلَاةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ» [جمعه: 10] (چون نماز گزارده شد در روی زمین پراگنده گردید و فضل خدا را جویا شوید و خدا را بسیار یاد کنید؛ باشد که شما رستگار گردید.)
ذات اقدس باریتعالی، انسان را از دو قوۀ مهم «روحانی و جسمانی» خلق کرده است. هدف از آفرینش انسان تقویت قوۀ روحانی است؛ تا اینکه انسان به این هدف آفرینش خود دست یابد، و به مقتضا و محتوای این آیه عمل کند: «يَاأَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا» [مؤمنون: 51] (ای پیامبران از چیزهای پاکیزه بخورید و اعمال شایسته انجام دهید.)
بعد از ذکر نعمت رزق، ذکر اعمال نیکو شده است؛ چون از خوردن طعام حلال توفیق اعمال نیکو نصیب میشود و نور ایمان و آرامش پدید میآید. استفاده از مباحات الهی و دست بازداشتن از محرمات الهی نقش مهمی در زندگی فردی و اجتماعی ایفا میکند؛ چنانیکه پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوسلم یاران خود را به سعی و تلاش آبرومندانه تشویق میکرد و میفرمود: وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَأَنْ يَأْخُذَ أَحَدُكُمْ حَبْلَهُ فَيَحْتَطِبَ عَلَى ظَهْرِهِ خَيْرٌ لَهُ مِنْ أَنْ يَأْتِيَ رَجُلًا فَيَسْأَلَهُ أَعْطَاهُ أَوْ مَنَعَهُ». [صحيح البخاري ـ (2/ 123)] (اگر یکی از شما طنابی بردارد و بر پشت خود هیزم بکشد و بفروشد، بهتر از آن است که نزد شخصی که خداوند از فضل خویش به او مالی بخشیده است، برود و از او تقاضای کمک بکند، معلوم نیست که او چیزی به او بدهد یا ندهد.)
ابن مسعود رضیاللهعنه از رسول الله صلیاللهعلیهوسلم روایت کرده است که ایشان فرمودند: «طلب روزی حلال بر هر مسلمان واجب است» [احیاءالعلوم: 2/89] برخی از علماء پیرامون فرمایش رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم در باب فرض بودن علم گفتهاند: مراد از طلب علم، علمی است که بدان وسیله حلال از حرام باز شناخته میشود. عدهای از مردم ناآگاه و تنبل که در پی جستجوی حقیقت نیستند، پنداشتهاند که هیچ طعام حلالی باقی نمانده است؛ حلال و حرام از هرچیز رخت بربسته است. اما این جز پندار نادرست و ناآگاهانه نیست؛ زیرا که حلال و حرام دو امر مجزا از هم میباشد: «الْحَلَالُ بَيِّنٌ وَالْحَرَامُ بَيِّنٌ وَبَيْنَهُمَا أُمُورٌ مُشْتَبِهَةٌ» [صحيح البخاري ـ (3/ 53)]. (حلال و حرام از هم جدا و تفکیکشده است و میان آن دو امور مشتبه وجود دارد.) پرهیز از غذای مشتبه و یا حرام ضروری است؛ چون با خوردن غذای مشتبه یا حرام توفیق اعمال نیک از انسان سلب میگردد و اثر نامطلوب و کدورتآمیز این نوع غذاها بر اعضای بدن و رگها سرایت میکند.
رسولالله صلیاللهعلیهوسلم دربارۀ فضیلت حلال میفرماید: «من أكل الحلال أربعين يوما نور الله قلبه وأجرى ينابيع الحكمة من قلبه على لسانه ». [إحياء علوم الدين (2/ 89).] (هرکس چهل روز خالص حلال بخورد، خداوند متعال قلب او را روشن و نورانی میگرداند و چشمههای حکمت از قلب او بر زبانش جاری میشوند.) همچنان از حضرت عایشه رضیاللهعنها روایت است که رسول الله صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: «إن أطیب ما أکلتم من کسبکم». [ترمذي: 2/28] (حلالترین چیزی که شما میخورید حاصل دسترنج شما است.)
سعدی شیرازی در مورد تلاش و کوشش چنین میسراید:
به رنج اندرست ای خردمند گنج = نیابد کسی گنج نابرده رنج
که اندر جهان سود بیرنج نیست = کسی را که کاهل بود گنج نیست
حضرت لقمان حکیم رحمةاللهعلیه فرزند خود را چنین وصیت کرده و گفت: دست از کسب و کار باز مدار که هرکس درویش و حاجتمند شود دین وی تنگ شود و عقل وی ضعیف و مروت وی باطل شود و خلق به چشم حقارت به او نگرند.
امام احمد رحمةاللهعلیه از مردی که همیشه در خانه یا مسجد عزلت میگزید، علت آن را پرسید و آن مرد عرض کرد: من هیچ کاری انجام نمیدهم و خداوند متعال نیز روزی مرا میرساند. امام رحمةاللهعلیه فرمود: این مرد نادان است. حضرت رسول الله صلیاللهعلیهوسلم فرموده است: «جُعِلَ رِزْقِي تَحْتَ ظِلِّ رُمْحِي». [صحيح البخاري ـ (4/ 40)]؛ (همانا خداوند روزی مرا در لبۀ نیزه قرار داده است.) یعنی این فرمودۀ پیامبر صلیاللهعلیهوسلم کنایه از غنیمت و سعی و تلاش برای بهدست آوردن روزی است.
اقسام کسب
کسیکه منبع درآمد او از راههای گوناگون و روشهای مختلف و پراکنده از هم است، ناچار باید اقسام و قواعد حلال و حرام را از هم باز شناسد؛ تا گرفتار عقوبت اخروی ناشی از جهالت خود نسبت به آن پدیده نباشد.
راههای نامشروع
بعضی اموال در ذات خود حرام است؛ مانند: خوک، مرکب اهلی، شراب و غیره… یا بهخاطر اسبابی حرام میشود؛ مانند: معادن، حیوانات و گیاهان. و گاهی معامله بر مالی انجام میگیرد و بر حسب ظاهر صحیح است؛ اما در واقع به سبب یکنوع ظلم و خیانتی که در آن بکار رفته عامل آن در معرض خشم خدا قرار میگیرد و زیان بعضی از این ظلم و خیانتها متوجه عام میشود؛ مانند:
-
احتکار: یعنی شخصی طعام و موارد ضرورت زندگی مردم را پنهان میدارد و ذخیره میکند و در انتظار نایاب شدن و بالا رفتن قیمت آن میماند، و سپس با بهای گزاف به فروش میرساند. این عمل یک نوع ظلم و خیانت عمومی است؛ چنانچه پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم میفرماید: «مَنِ احْتَكَرَ فَهُوَ خَاطِئٌ ». [صحيح مسلم للنيسابوري (5/ 56)]
-
پنهان نمودن عیب کالا: عیبش را پنهان میکند و با همان عیب به مشتری میفروشد.
-
نامتعادل بودن وزن و پیمانه: در هنگام معامله با وزن سنگین و پیمانۀ پر میخرد و با وزن سبک میفروشد. خداوند این گروه را چنین توبیخ میکند و میفرماید: «وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ» [مطففین: 1-2].
-
از نرخ روز تجاوز میکند: فروشنده باید جنس را با نرخ عادلانۀ روز خرید و فروش کند، در غیر آن، یک نوع ظلم و خیانتی به عامة مردم صورت گرفته است. اینها نمونهای از ظلم و خیانتهایی است مردم به آن مبتلا هستند و امروزه با گذشت زمان، نیرنگ و فریبها در کالاها بیشتر از اینها وجود دارد که در تحت همینها داخل میشود.
راههای کسب و درآمدهای مشروع
اسلام در راستای کسب و کار و اقتصاد سالم و کسب درآمدهای مشروع، راههای زیادی فراروی افراد جامعه قرار میدهد؛ تا هر فرد بهقدر استعداد و شایستگی خود و به اندازۀ زحمت و فعالیتش از آنها بهرهمند گردد.
امام شاه ولی الله دهلوی رحمةاللهعلیه در کتاب ارزشمند خود «حجةاللهالبالغة» راههای کسب و درآمد مشروع را به دو بخش اصلی و فرعی تقسیم کرده است. راههای اصلی عبارتند از: 1. کشاورزی؛ 2. دامداری؛ 3. جمع آوری چیزها و کالاهای مباح از بیابانها و دریاها؛ 4. صنعتگری. اما راههای فرعی زیاداند که به ذکر تنها چند مورد بسنده میشود: 1. تجارت و بازرگانی؛ 2. کارمندی و کارگزاری؛ 3. انجام خدمات مختلف در راستای برآوردهسازی نیازهای افراد جامعه؛ 4. راههایی که رفاه و آسودگی بشر را تأمین میکند. [حجةاللهالبالغة: (1/133)]
روشن است که یکی از اسباب و راههای کسب روزی و درآمد و ارائۀ خدمات به جامعه و پر رونق نگهداشتن بازارها، تجارت است. زمخشری رحمةاللهعلیه میگوید: بسیار واضح است که کالاهای صنعتی و کشاورزی بعد از تولید ناگزیر باید به دسترس مردم قرار گیرند و در میان آنان دستبهدست گردند و این کار جز از راه تجارت امکانپذیر نیست. و تجارت در اسلام اهمیت و جایگاه خاص و ویژهای دارد. یکی از ضرورتهای اجتنابناپذیر زندگی اجتماعی است و اسلام آن را بهعنوان یکی از منابع درآمدهای مشروع و مباح قرار داده است.
کار، کسب و تجارتی مورد پسند خداوند است که مطابق مقررات شریعت اسلام باشد؛ خداوند فرموده است: «يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَاتَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ» [نساء: 2] (ای مؤمنان اموال و دارایی یکدیگر را به ناحق و باطل نهخورید؛ مگر آن که دادوستد به توافق و رضایت طرفین باشد.) بنابراین تلاش برای کسب مال حلال لازم میباشد؛ اما باید دانست روی آوردن به تجارت و کسب حلال طوری نباشد که شخص را از عبادت و کسب اخروی باز دارد و دین را به دنیا بفروشد.
سزاوار است انسان مسلمان از سلف صالح درس بگیرد. آنان در وقت مشغول بودن به کار و تلاش روزانۀ خویش برای ادای نمازهای واجب به مساجد برمیگشتند. هر وقت صدای اذان را میشنیدند دست از کسب و کار دنیوی میکشیدند؛ حتی بعضی از ایشان به وقت شنیدن اذان هنگامی که چکش را بالا برده بودند، آن را فرود نمیآوردند و آن را کنار میگذاشتند و به مسجد میرفتند. اسلام به مال و ثروت وقتی ارج مینهد که وسیلهای باشد برای صیانت عزت و نگهداشت کرامت نفس از پستی و نیز وسیلهای باشد برای پیشرفت و رفاه جامعه و دفاع از دین و ایمان در برابر تهاجم دشمنان؛ نه اینکه انسان را از عبادت و کسب توشة آخروی باز دارد.
از حضرت علی رضیاللهعنه روایت شده که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوسلم فرموده است: «إن الله یحب ان یری عبده یسعی فی طلب الحلال». [دیلمی: (2/363)] (خداوند دوست دارد بندۀ خود را برای طلب حلال در سعی و تلاش ببیند.) در حدیث دیگری آمده است: «أَنّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم سُئِلَ أَيُّ الْكَسْبِ أَطْيَبُ ؟ قَالَ : عَمَلُ الرَّجُلِ بِيَدِهِ ، وَكُلٌّ بَيْعٍ مَبْرُور» [مسند البزار (2/ 55)] (بهترین و حلالترین کسب، کسب شخص از طریق عمل و دسترنج خویش است و نیز هر دادوستدی که خالی از حرام باشد.) چه خوشبختاند کسانی که مصداق این فرمودۀ رسول گرامی اسلام صلیاللهعلیهوسلم قرار میگیرند و خویشتن را مزین به سنّت و فرمودۀ وی مینمایند.
تأثیر کسب حلال و حرام
از خوردن طعام حلال نور ایمان پدید میآید و به کسب اخلاق حسنه علاقهمندی حاصل میشود و در وقت عبادت احساس آرامش به فرد دست میدهد و قلبش از ارتکاب گناه میلرزد و دعایش به درگاه خداوند پذیرفته میشود. سهل تستری رحمهالله میفرماید: لذت ایمان و عبادت با چهار چیز احساس میشود:
-
ادای فرایض با رعایت سنّت؛
-
خوردن روزی حلال؛
-
دور بودن از مناهی ظاهر و باطن؛
-
و بر این صبر کردن تا هنگام مرگ. [احیاءالعلوم: (2/91)].