در حقیقت یکی از ویژگیهای دین مبین اسلام جهانی بودن و جهان شمول آن است، که این خود بیانگر الهی و ازجانب خداوند بودن آن را تایید میدارد، در واقع دین مبین اسلام دینی است که ماهیتی جهانی دارد. و این خصیصه فرا زمانی و فرا مکانی بودن دین مبین اسلام باعث گردیده است که در هر گوشه و کنار جهان این دین عظیم قابلیت تطبیق و راه زندگی قرار گرفتن را داشته باشد. این دین از خاورمیانه تا شمال آفریقا، از اروپا تا قلب آفریقای سیاه، از روسیه تا مناطق جنوب شرق آسیا را در برگرفته است.
از آنجایی که دین مبین اسلام در دستورات خود بهترین راهکارها را برای بشریت دارد؛ بناء حضور اسلام برای مناطق بسیاری از جهان یک تحول بزرگ و آغاز مقطعی جدید در تاریخ است به همین دلیل حضور مسلمانان در آنها قابل توجه است.
ایرلند نام رسمی کشوری در جزیره ایرلند به پایتختی دوبلین است، گاه از این کشور به صورت «جمهوری ایرلند» نام برده می شود تا با ایرلند شمالی اشتباه نشود.
جمهوری ایرلند 80 درصد کل مساحت جزیره ایرلند را دربر میگیرد.
جمهوری ایرلند از شمال و از غرب به اقیانوس اطلس شمالی و از شرق و جنوب شرقی به دریای ایرلند و تنگه سنت جورج منتهی میشود. جزیره ایرلند در غرب انگلستان واقع شده است. طول مرزهای بین المللی ایرلند 360 کیلومتر در شمال است که در منطقه ایرلند شمالی با انگلستان هم مرز هستند طول سواحل این کشور 1448 کیلومتر است.
گسترش اسلام در ایرلند
اسلام سریعترین دین در حال رشد در ایرلند است و انتظار میرود، تعداد مسلمانان ایرلند که در سرشماری سال ۲۰۱۱، بیش از ۴۸ هزار نفر برآورد شدهاند، تا سال ۲۰۲۰ و بعد از آن به ۱۰۰ هزار نفر برسد.
بر اساس آمارهای ارایه شده، هر سال بیش از ۵۰۰ ایرلندی به دین اسلام مشرف میشوند که آمار بانوان تازهمسلمان بیشتر از آقایان است. جمعیت مسلمانان ایرلند در حال رشد و شکوفایی است و سال آینده بزرگترین مرکز فرهنگی اسلامی ایرلند در شمال دوبلین ساخته خواهد شد.
در همه شهرهای ایرلند، مسجد و مدارسی برای مسلمانان وجود دارد و برعکس فرانسه، در ایرلند دختران دانشآموز، اجازهی استفاده از حجاب را در مدارس داشته و همه محجبه هستند.
مسلمانان در ایرلند مراکز خاصی برای مسلمانان و بخصوص تازه مسلمانان تاسیس نموده اند که هر ایرلندی وقتی به آغوش اسلام میپیوندد، آموزه های اسلامی را در آن مراکز میآموزند. «خواهران مسلمان ایرلند»، یک سازمان اسلامی واقع در مرکز فرهنگی اسلامی «کلونسکیگ» دوبلین است که توسط بانوان مسلمان ایرلندی اداره میشود و یکی از سازمانهای حامی تازهمسلمان ایرلندی به شمار میرود.
ادیان در جمهوری ایرلند
در این کشور ادیان مختلفی وجود دارد و مردم بر اساس تحقیق و یا خواستگاه خانواده گی خود به آن دین محبوب خود روی میآورند، اکثریت مردم این کشور را کاتولیکها تشکیل داده اند به طوری که میتوان گفت 92 درصد جمعیت کشور پیرو مذهب کاتولیک روم هستند. 3 درصد از مردم ایرلند خود را پروتستان میدانند و پنج درصد باقی مانده را مسلمان، یهودی، ارتدکس و دیگر فرقههای مسیحیت تشکیل میدهند .
دومین فرقه بزرگ مسیحی پس از کاتولیک کلیسای ایرلند است که پیرو مذهب انگلیکن محسوب میشوند و در طول قرن بیستم با کاهش تعداد شرکت کنندگان در کلیسا و مراسم عشای ربانی رو به رو شد، اما بر اساس آمار سال 2002 تعداد اعضای این کلیسا افزایش یافته است. کلیسای پروتستان مشایخی از دیگر فرقههای بزرگ این کشور است که بدنبال آن از نظر تعداد اعضا کلیسای متودیست قرار دارد. تعداد پیروان دین یهودیت در این کشور نیز بسیار اندک است.
تاریخچه ورود اسلام به جمهوری ایرلند
در حقیقت اسلام در ایرلند به دهه 1950 بر میگردد. توصیف برخی از روزنامههای این کشور از تاریخ ورود دین آسمانی اسلام به ایرلند با ورود مهاجران ترک در اوایل قرن بیستم همراه است اما اینکه همه آنها مسلمان بوده یا صرفا ترک بودند مشخص نیست.
با بررسی تاریخ تاسیس نخستین انجمن اسلامی در ایرلند به سال 1959 باز میگردد که توسط دانشجویان مسلمانی که در این کشور تحصیل میکردند ساخته شد و آن را انجمن اسلامی دوبلین نامگذاری کردند و بعدها به فدراسیون اسلامی ایرلند تغییر نام داد.
پیش از ساخت و تاسیس اولین انجمن اسلامی ایرلند، هیچ مسجدی در دوبلین وجود نداشت و مسلمانان ابتدا از منازل شخصی خود و بعدها از سالنهای اجاره ای برای اقامه نماز جمعه و نماز اعیاد مختلف سود میبردند.
و این حالت بر مسلمانان حاکم بود تا اینکه در سال 1969 دانشجویان مسلمان ایرلند با اقوام و برخی از سازمانهای اسلامی و کشورهای اسلامی با هدف جمع آوری کمک برای ساخت یک مسجد ارتباط برقرار کردند.
تهیه کمک و جمع آوری هزینه ساخت و خرید زمین برای مسجد و مرکزی برای مسلمانان ادامه داشت تا اینکه این پروسه مدت هشت سال را در پی داشت، پس از آن در سال 1976 اولین مسجد و مرکز اسلامی ایرلند به عنوان یک ساختمان چهار طبقه در خیابان هارینگتون دوبلین افتاح شد.
جمعیت شناسی و سابقه قومی مسلمانان ایرلند
بر اساس دادهها و آماری که ایرلند در سال 2002 تهیه کرد، 19147 هزار نفر از جمیعت جمهوری ایرلند را مسلمانان تشکیل داده اند. همچنین آمار ایرلند شمالی در سال 2001 نشان میدهد تعداد مسلمانان این منطقه 1943 نفر بوده است.
در میان مسلمانان نمیتوان در ایرلند یک کشور یا منطقه خاصی را نام برد و مسلمانان این کشور را به آن منسوب نمود، در حقیقت جامعه مسلمانان ایرلند به نحو قابل توجهی دارای تنوع و گستردگی است و اعضای جامعه اسلامی این کشور را نمیتوان بر اساس کشور طبقه بندی کرد، میتوان گفت که قومیت غالبی در میان جامعه اسلامی ایرلند وجود ندارد. مسلمانان این کشور از جنوب و شرق آسیا، چین، اقیانوسیه و اندونزی به ایرلند مهاجرت کرده اند.
تاسیس و ساخت و افزایش روز افزون مساجد جمهوری ایرلند شاهدی بر این مدعا است که جامعه مسلمانان علی رغم کوچک و اندک بودن در حال رشد و ثبات در جمهوری ایرلند است.
و این نویدی است که این دین و دستورات زیبای آن تمامی آن کشور و مردم را در بر خواهد گرفت.
دین مبین اسلام از آنجایی که دین شایسته و دین مورد پذیرش در بارگاه رب العالمین است؛ بناء برای هر عصر و هر منطقه ای قابلیت تطبیق را دارا میباشد و امید است که انسانهای تمامی مناطق جهان به این قضیه پی برده و با مطالعه درست دستورات صحیح دین مبین اسلام؛ به آغوش پر مهر آن بازگردند.