در واقع اسلام سومین دین بزرگ در استرالیا، پس از مسیحیت و بودایی گرایی است. جمعیت مسلمانان استرالیا تعداد قابل ملاحظهای را تشکیل میدهند، و این نکته از دید هیچ تاریخ نویس و محققی پوشیده و پنهان نیست که حضور مسلمانان در استرالیا قدمت دیرینهای دارد.
هم اکنون مسلمانان استرالیا در شهرهای اصلی همچون سیدنی، ملبورن و پرت متمرکزند. به طوری که در شهر سیدنی 34/2 درصد و مابقی آنان به ترتیب در شهرهای پرت، بریزبین، کانبرا، تاسمانی و داروین ساکن اند.
در حقیقت کشور استرالیا چیزی حدود 20,434,176 تن ساکن دارد که از این میان 347,381 تن آنان را مسلمانان تشکیل میدهند.
متاسفانه در این کشور وضعیت مسلمانان به آن طوری که شایسته آنان است، نمیباشد؛ چرا که تبعیض نژادی و مذهبی بی داد میکند.
بر پایه گزارشات در برخی از این تجربیات میدانی که بعضی از مراکز پژوهشی انجام داده اند، ردپای خشونت فیزیکی نیز مشهود میباشد.
واضع و هویداست که یکی از علتهای بارزی که به این پدیده دامن زده است؛ مساله اسلام هراسی در این سرزمین میباشد.
در واقع تئوری اسلام هراسی و مبارزه با پیشرفت اسلام، از آن جایی ناشی میگردد که در آن سرزمین مسلمانان رو به پیشرفت بوده و در عرصه پیشبرد اهداف دینی خود موفق باشند.
شکی نیست که احساسات ضد اسلامی در حال افزایش است. جامعه استرالیا برای اینکه بتواند این وضعیت را تصحیح کند، باید این واقعیت را بپذیرد که از ابتدای تشکیل این کشور، با تبعیض و نژاد پرستی مواجه بوده است.
بناء مسلمانان در استرالیا به عنوان مسلمان به زندگی خود ادامه میدهند و در این میان سازمانهای اسلامی در استرالیا برای زنده نگه داشتن روحیه مسلمانان و اسلامی زندگی کردن نقش بزرگی دارند.
سازمانهای اسلامی در استرالیا طیف گستردهای از گروهها و انجمنها را اداره میکنند و توسط جامعۀ اسلامی در استرالیا پشتیبانی میشوند. این سازمانها خود متشکل از سازمانهای بزرگ جامعه، سازمانهای محلی، مساجد و مدارس هستند.
و باید این نکته را در ذهن داشت که اکثر مسلمانان ساکن در کشور استرالیا از لحاظ باورهای مذهبی سنی مذهب و اهل سنت و جماعت اند.
زیباست که در این بخش به علتهای گرایش مردم به اسلام در استرالیا که روحیه اسلام هراسی را نیز حاکم کرده اند، به بررسی بگیریم و فهرستوار از آن گذر نماییم.
اسلام در کشور استرالیا به شدت در حال گسترش است و سالانه تعداد زیادی از بومیان این کشور مسلمان میشوند.
دلایل مهم گسترش اسلام در استرالیا؛
1ـ عملکرد مسلمانان و تعامل سازنده آنان با فرهنگ و تمدن این کشور؛
2ـ معرفی صحیح این دین مبین به آنان؛
3ـ توجه قرآن به حقوق انسان؛
4ـ مبارزه پیامبر گرامی اسلام و یاران ایشان با هرگونه تبعیض جنسیتی؛
5ـ دین بر چندفرهنگگرایی و احترام به تمامی انسانها مبتنی است. در اسلام نژاد، جنسیت و قومیت عامل برتری نیست؛
به طور عموم احترام به پیروان دیگر ادیان، مبارزه با تبعیض میان انسانها بهویژه زنان و حمایت از محیط زیست موجب شده است که هزاران استرالیایی به سمت اسلام متمایل شوند و این واقعیتی است که نمیتوان آن را پنهان کرد.
ولی با این وجود مشکلاتی که فرا روی مسلمانان در این کشور میباشد، با پر رنگ کردن علتهای گرایش مردم این سرزمین به اسلام خواهند توانست که مشکلات خود را تبدیل به فرصت نموده و از آن به نفع خود بهره ببرند.
برای همگان واضح است که با عملی سازی اندیشههای ناب اسلامی و پیاده کردن اهداف اسلامی به خصوص اهداف اجتماعی و جمعی اسلام؛ به زودترین فرصت به جامعه ایده آل خود خواهند رسید، و جامعه استرالیا را به سوی خواستههای اسلامی سوق خواهند داد.
و پُر واضح است که راه بیرون رفت از مشکلات در هر جامعهای، یافتن علت مشکل و رنجنامه آن محیط میباشد و چون این علتها و زایندههای مشکلات یافته شود، حل مشکل آسان شده و تعامل و زیست آسان و با نشاط خواهد شد.
بناء برای مسلمانان سرزمین استرالیا لازم است که خود را به باورهای راستین دین مبین اسلام آشنان ساخته و اسلام شناسی حقیقی را درک نموده و با فرا روی خود قرار دادن تعالیم دین مبین اسلام به سوی همدیگر پذیری که در اسلام یک اصل نیز میباشد به سوی اسلامی سازی نهادهای فکری و فرهنگی به پیش روند.
روند دگر گون سازی را نباید آنان در پیش بگیرند، بلکه شایسته است که برای پیش بردن اهداف خود؛ روند و رویکرد تصحیح و ترمیم را در ذهن بپرورانند.
و برای هر جامعه و محیطی هر گاه این ذهنیت حاکم گردد، آنان گوی سبقت را در هر عرصه ای خواهند ربود و لجام جامعه را به دست خواهند گرفت.
بر اساس علت یابی اوضاع مسلمانان در استرالیا و از سوی دیگر مشاهده نمودن علل گرایش مردم آن مرز و بوم به سوی اسلام و اندیشههای نجات بخش اسلامی؛ انسان به وضوح میتواند این تحلیل را صادق پندارد که راه موفقیت و مسیر روشن سعادت برای مسلمانان استرالیا برای بیرون رفت از مشکلات فراروی شان این است که خود را به دستورات صحیح اسلام وابسته داشته و در هر عرصه زندگی ـ اجتماعی، اقتصادی، نظامی و … به طور دقیق چشم به فرمان اسلام باشند.