نویسنده: شکران احمدی
جستارهایی بر علم مقاصد شریعت
بخش شصتم
ویژگیها و قواعد مقاصد
مقاصد شریعت خصوصیات و قواعدی دارد که آن را از سایر اندیشهها و قوانین متمایز میسازد و به آن خصوصیت و هویت مستقل بخشیده است. همچنین این مقاصد از دل ادلۀ شرعی، مانند کتاب، سنت و سایر ادله، استنباط و استخراج شده است که شناخت آن برای خواننده موجب فهم عمیقتر مقاصد میشود. در این مبحث به عنوان آخرین بحث رسالۀ حاضر، در ابتدا، ویژگیها و قواعد مقاصد شریعت بیان میشود و سپس ارتباط آن با ادله مورد بررسی قرار میگیرد.
مبحث اول: ویژگیهای مقاصد شریعت
شکی نیست که مقاصد شریعت اسلامی، ویژگیها و خصوصیاتی دارد که آن را از سایر اندیشهها و قوانین وضعی و یا هم قوانین آسمانی، منسوخشده به صورت بارز و واضح، متمایز و جدا میسازد و این خصائص بسیار زیاد است که مهمترین آنها را در دو بخش ویژگیهای اصلی و فرعی به بررسی میگیریم.
همچنان مقاصد شریعت اسلامی بر برخی قواعد، استوار است که آن را در دو بخش جداگانۀ قواعد عمومی و قواعد خصوصی تقسیم میشود که در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد.
شریعت اسلامی برای ایجاد جامعۀ انسانی و بقای نسل بشری و تنظیم امور مردم و عقد ارتباط محكم با پروردگارشان آمده است. این امور مقتضی آن است که شریعت اسلامی از ویژگیهای به خصوصی برخوردار باشد که آن را از سایر قوانین وضعی متمایز سازد. این خصائص به دو دسته تقسیم میگردد، یکی: خصائص اصلی و دومی: خصائص فرعی که ذیلا آن را به طور فشرده بیان مینماییم.
الف: ویژگیهای اصلی
ویژگیهای اصلی مقاصد شریعت، شامل ربانی بودن و مراعات فطرت بشری و نیازمندیهای انسان است که در این گفتار به طور مجزا مورد بحث قرار میگیرد.
-
ربانی بودن: مقاصد شریعت اسلامی از حیث مصدر و مرجع خود از جانب الله متعال است. پس مقاصد شرعی با این خصوصیت خود اختلاف بنیادی و جوهری با تمام قوانین وضعی دارد؛ زیرا مصدر تمام این قوانین، فکر بشری میباشد و مصدر مقاصد اسلام، چنانچه گفتیم، پروردگار و خالق بشر است. او دانای حکیم و عالم است، بهتر میداند که برای بشر چه مفید و خوب است و چه نیست؟ چنانچه الله تعالی میفرماید: «عَالِمِ الْغَيْبِ لَا يَعْزُبُ عَنْهُ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ وَلَا أَصْغَرُ مِن ذَلِكَ وَلَا أَكْبَرُ إِلَّا فِي كِتَاب مبین.»[1] ترجمه: «آن كسیكه دانای راز (نهان در گسترۀ جهان) است، قيامت به سراغ شما میآيد (و خدا به اعمال شما رسيدگی مینمايد). به اندازه سنگينی ذرّهای، در تمام آسمانها و در زمين از او پنهان و نهان نمیگردد و نه كمتر از اندازه ذرّه و نه بزرگتر از آن، چيزی نيست، مگر اينكه در كتاب آشكاری، ثبت و ضبط و نگهداری میشود.»