نویسنده: محمدالافغانی

آیت:

شَهرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِیهِ القُرآنُ هُدًی لِّلنَّاسِ وَ بَیِّنَاتٍ مِّنَ الهُدَی وَ الفُرقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنکُمُ الشَّهرَ فَلیَصُمهُ وَ مَن کَانَ مَرِیضًا أَو عَلَی سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّن أَیَّامٍ أُخَرَ یُرِیدُ اللَّهُ بِکُمُ الیُسرَ وَلَایُرِیدُ بِکُمُ العُسرَ وَلِتُکمِلُوا العِدَّةَ وَلِتُکَبِّرُوا اللَّهَ عَلَی مَا هَدَاکُم وَلَعَلَّکُم تَشکُرُونَ. [بقره: 185]
ترجمه: ماه رمضان؛ همان ماهی ست که در آن قرآن ـ به مثابه­ی رهنمودی برای مردم و نشانه­هایی از شعور فطری عقلی و فیصلی میان حق و باطل نازل شد؛ پس هر کسی از شما که هلال این ماه را دید، می­باید [تمام] آن را روزه بگیرد، اما اگر کسی مریض یا در سفر بود، می‎تواند آن را به فرصتی دیگر واگذارد [و قضا بیاورد]. خداوند متعالی در رفتار با شما، آسانی را می­خواهد، نه سختی را و باید که تمام مدت [این] ماه را روزه بگیرید و [با پایان این ماه] خداوند متعالی را [با هلال عید فطر] تکبیر بگویید و برای نعمت هدایت، او را بزرگ بدارید؛ باشد [که با این کار] نعمت هدایت، توفیق و آسان‌گیری وی را سپاس بگزارید.
ماه رمضان در واقع همان ماه‌ی است که خداوند تبارک و تعالی در آن قرآن را در شب قدری که این ماه وجود دارد، فرو فرستاده است؛ قرآنی که سرتا پا دساتیرش هدایت و رهنمود به خیر برای جهانیان است، در آن واضح‎ترین راهکارهای هدایت از جانب خداوند تبارک و تعالی نهفته است، آن کتاب فارق میان حق و باطل می‎باشد.
پس هر یک از شما که تندرست بود و این ماه را دریافت می‎بایست تمامی روزهای آن را روزه بگیرد، و اگر چنانچه مریض و یا مسافر بود (و یا کدام مانع شرعی موجود بود) می‎تواند افطار نموده و روزه نگیرد و بعد از گذر زمان آن روزهایی را که افطار نموده است را دوباره قضایی بیاورد؛ زیرا خداوند تبارک و تعالی را شریعت خود در پی آسانی و سهل گیری برای مخلوق‎ش می‎باشد، و در پی آن نیست که انسان را به سختی و مشقت فرابخواند؛ پس با این وجود می‏بایست ماه رمضان را کامل روزه بگیرید و با تکبیر و بزرگی خداوند در روزه عید آن را به اتمام برسانید و همواره برای این همه هدایات و رهنمودها او را به بزرگی یاد کنیم و برای پاس داری از همه نعمات و بخشش‌‎ها و هدایاتش او را سپاس گزاریم.

حدیث:

«ما قال عبد لا إله إلا الله قط مخلصا، إلا فتحت له أبواب السماء حتی تفضي إلی العرش ما اجتُنِبَتِ الکبائر.» (صحیح الجامع الصغیر و زیاداته»
ترجمه: هیچ بنده‌­ای، با خلوص [و عبودیت، کلمه­ی] لااله الا الله را بر زبان نمی‌­آورد، مگر اینکه یکایک دروازه‌­های آسمان فرارُوی وی گشوده می­شود تا بدانجا که به عرش برسد، البته به شرط آنکه هیچ گناه کبیره‌­ای در پرونده‌­اش نباشد [که مانع رسیدنش تا مقام اعلای عرش بشود].

داستان:

روزی یک اسب در چاهی عمیق افتاد. اسب ساعت­‌ها شیهه می‎کشید و کشاورز همچنان داشت به راهی فکر می­کرد تا اسب‏اش را از چاه نجات دهد، چون چاه خیلی عمیق بود و اسب هم خیلی سنگین و هیچ وسیله­‌ای نداشت که بتواند با آن اسب را بیرون کَشد. سرانجام کشاورز به این یقین رسید که اسب از پا در آمده و دیگر به کارش نمی‎‌آید و تصمیم گرفت هرطور شده دفن‎اش کند. کشاورز تمامی اهل روستا را فراخواست تا با وی کمک و اسب را در چاه دفن کنند. هر یک شان یک بیل به دست گرفت و در چاه سنگ و ریگ می­ریخت. اسب وقتی بو برد که چه اتفاقی دارد می­افتد، تصمیم گرفت تا از فرصت استفاده کند؛ لذا کاملا آرام گرفت.
کشاورز به ته چاه نظر انداخت و از چیزی که دید شوکه شد. هربار که ریگ و شن می­افتاد داخل چاه، اسب داشت کار عجیبی می­کرد: او، خود را تکان می­داد و هر چیزی از سنگ و شن که بر سرش می‌افتاد، به کفِ زمین می­ریخت و اسب با برآمدن بر انباشته‌­ی سنگ و شن، یک قدم بالاتر می­‌آمد. همین­طور؛ هربار که کشاورز و اهل روستا داشتند ریگ و سنگ و خاک می­ریختند داخل چاه، اسب خودش را یک تکانی می­داد و هرچه روی او می­ریخت می­‌افتاد به کف زمین و چاهی پر و پرتر می­شد و اسب با برشدن بر پشتاره‌­ی آن­ها، هی به لبه­‌ی چاه نزدیک­تر می­شد، تا سرانجام به بالای چاه رسید و همه حاضران، از کشاورز تا اهل روستا، از دیدن این کار اسب شگفت‌­زده شدند: بصیرتی فوق العاده و غیر منتظره!

حکمت:

از بخشیدن اندک خجالت نکش، زیرا هرچه کم باشد از محرومیت/هیچی بیشتر است.

دعاء:

«ربنا اغفر لنا ذنوبنا و إسرافنا في أمرنا و ثبت أقدامنا و انصرنا علی القوم الکافرین».
ترجمه: پروردگارا! گناهان ما و زیاده‌­روی ما در کار ما را ببخشای و گام­ها مان را [در راه درست] راست و استوار نگه دار و بر کافران پیروز مان گردان.

درس:

هر مشکلی که در زندگی با آن دچار می­شویم، در واقع مثل یک مشت/بیل خاکی ست که فقط کافی ست خود را تکان دهیم تا زیر پای مان بریزد و از آن، پله­ای برای بالارفتن بسازیم.
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version