نویسنده: م. فراهی توجگی
اصول نظام سیاسی اسلام
در قرآن کریم بهصراحت هرگونه حاکمیت از آن خداوند اعلام شده است:
-
«إِنِ الْحُكْمُ إِلاَّ لِلَّه»؛ (هیچ حکم و فرمانی جز برای خدا نيست.)
-
«وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بمَا أَنْزَلَ اللهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ»؛ (هر که حکم نکند به آنچه خداوند نازل کرده پس آنان کافراناند.)
-
«وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ»؛ (هر که حکم نکند به آنچه خداوند نازل کرده است، پس آنان ستمگراناند.)
-
«وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ»؛ (هر که حکم نکند به آنچه خداوند نازل گردانیده است پس آنان فاسقاناند.)
در نگاه قرآن کسیکه از حکم خدا سربتابد، در قلمرو طاغوت و ستمگرانی وارد شده است که هرگونه عمل و رفتار را با مردم خویش مجاز میدانند و هرگونه حق آنان را انکار میکنند و بسترهای استبداد را در جامعه فراهم میسازند.
۲. اجماع یکی دیگر از مهمترین مستندات برای مشروعیت نظام سیاسی اسلام، بهویژه خلافت راشدین بوده و بزرگترین اصل برای توجیه نظام سیاسی میباشد. قویترین و عالیترین مرتبه از اجماع همان اتفاق و اجماع صحابه است؛ زیرا صحابه، نسل اول مسلمانان بودند که همراه رسولالله صلیاللهعلیهوسلم زندگی کرده و در جهاد و غیره با آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم مشارکت نمودهاند. کردار و گفتار پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم را دیده و شنیدهاند و به احکام و اسرار اسلام داناترند.
اجماع اصحاب کرام مشهور است که آنان پس از رحلت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم اجماع نمودند که ناگزیر باید کسی جانشین پیامبر باشد و به همین منظور برای انتخاب خلیفه تلاش کردند؛ و کسی از صحابه نشنیده است که حتی یکی از آنان در رد امام و خلیفه سخن گفته باشد. بدینسان از اجماع صحابه، وجوب وجود خلافت ثابت میشود و این همان اصل است که میتواند مستند مشروعیت خلافت باشد. بههرحال، منظور از نقش اجماع در نظام سیاسی اسلام، تنها بر شخص خلیفه نیست، بلکه اجماع صحابه و مسلمانان بر وجوب تأسیس خلافت بهعنوان یک نظام سیاسی نیز بوده است و اصل اجماع با توجه به مبانی اجتهاد، مستند به قرآن و سنّت است.
اصول نظام سیاسی اسلام
-
شورا