نویسنده: اسماعیل سارانی

زیان‌های اقتصادی

رگ حیاتی هر خانواده و دولت، اقتصاد سالم است. مصرف مواد افیونی، دخانیات و سایر مواد مخدر علاوه بر مضرات فراوان بهداشتی و خطرات جانی مسلم، زیان‌های قابل‌ملاحظه و غیرقابل‌جبران اقتصادی برای فرد معتاد، خانواده‌اش و به‌طورکلی برای جامعه به بار می‌آورد.
استعمال مواد مخدر، نیروی کار مملکت را کاهش می‌دهد که این کاهش نیروی کار موجب کاهش تولیدات داخلی می‌شود. کاهش تولیدات داخلی نیز موجب وابستگی اقتصادی و درنتیجه، فقر اقتصادی می‌شود که فرزندش فقر فرهنگی در سطح جامعه است. با گسترده شدن فقر در سطح جامعه، تعداد افرادی که به مواد مخدر روی می‌آورند افزایش می‌یابد؛ چون بین فقر، اعتیاد و بزهکاری رابطۀ مستقیمی وجود دارد، بنابراین انحراف و کج‌روی نیز در جامعه زیاد خواهد شد. سرمایه‌های کلانی که به‌وسیلۀ معتادان به آتش کشیده می‌شود، اگر به هر طریقی به کار گرفته شود، می‌تواند موجب ایجاد اشتغالات سالم و مفید، رونق اقتصادی و تولید بیشتر شود که نتایج آن به همۀ مردم خواهد رسید.

زیان‌های جسمی و بهداشتی

امر مسلمی که حتی خود معتادان نیز منکر آن نیستند، ضرر و زیانی است که بر اثر اعتیاد به جسم و بدن آن‌ها وارد می‌شود. به‌عنوان نمونه، زردی، پوکی و فساد دندان‌ها در معتادان به تریاک، مرفین، هروئین و دخانیات و هم‌چنین ریختن دندان‌ها در نیمۀ اول عمر، به‌خوبی نشان می‌دهد که وقتی این مواد سمی به این سرعت و سهولت «نسج استخوانی» محکم و غیرقابل نفوذ را سوراخ کرده و به تباهی می‌کشاند، آیا نسج لطیف گوشتی و پوستی و مخاط‌های داخلی و خارجی بدن و اعضای حساس و ظریفی مانند غدد مترشحۀ داخلی و خارجی می‌توانند از آثار سوء و آفات نامتناهی این سموم مصون باشند؟
هم‌چنین مصرف مواد مخدر زیان‌های جبران‌ناپذیری بر پیکر فرد و جامعه وارد می‌کند، از جمله:
  1. ضعیف شدن سلول‌های پوستۀ مغز؛
  2. ضعف سلول‌های مخچه؛
  3. انحلال نخاع ستون فقرات؛
  4. حمله‌های مغزی؛
  5. التهاب عصب چشم که نهایتاً منجر به از دست دادن بینایی می‌شود؛
  6. بزرگ شدن طحال؛
  7. استفراغ و سردرد شدید؛
  8. عاجز ماندن مردان از عمل جنسی و سرانجام عقیم شدن آنان؛
  9. نقص شهوت در زنان و به وجود آوردن سردمزاجی؛
  10. یبوست شدید و خون‌ریزی و برخی اختلالات دستگاه گوارش مانند زخم اثنی عشر، التهاب معده، کم‌اشتهایی، کند شدن حرکات معده، روده و…؛
  11. ناراحتی‌های پوستی از قبیل خارش، ایجاد لکه‌های پوستی و ورم جلدی و چین‌وچروک شدن صورت؛
  12. کاهش فشار خون و ایجاد سرگیجه و ده‌ها ضرر دیگر.
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version