اسلام و حضور مسلمانان در برزیل پدیده نو ظهوری نیست، گرچه مسلمانان جزء اقلیتهای این سرزمین محسوب میشوند؛ اما همیشه استوار و محکم بوده اند و بر دستورات و فرامین الهی پایبند میباشند.
برخی از نویسندگان و تاریخ دانان بر این باورند که اعراب مسلمان قبل از ورود پرتغالیها، وارد برزیل شده اند.
و این مدعا بدون دلیل نبوده بلکه سنگ نوشتههای تاریخی که در سواحل این کشور یافت میشود، خود یکی از بزرگترین گواه بر پیشینه طولانی و تاریخی حضور آنها در برزیل میباشد.
به صورت تخمین گفته میشود که امروزه در برزیل 500000 مسلمان وجود داشته باشد، هرچند فدراسیون انجمنهای مسلمانان این کشور، این رقم را 1500000 نفر اعلام کرده است. بیشتر مسلمانان برزیل در شهرهای سائوپائولو، ریو دو ژانیرو، کوریتیبا و فوز دو ایگواسو سکونت دارند.
روی آوردن مردم برزیل به اسلام
در حقیقت عطش مردم برزیل را اسلام و دستورات ناب محمدی برطرف مینماید و این تنها دین و آئینی است که مردم برزیل با پیوستن به آن احساس وجود نموده و خود را پیدا میکنند، و از سوی دیگر برای بودن و مسئولیت پذیری خود رنگ و جلا میدهند.
در حقیقت راز موفقیت مسلمانان برزیل در جذب مردم به سوی دین و آئین اسلام روی گشاده و دست گشاده برخی از مسلمانان در این کشور بیش فقیر میباشد.
نخستین مسجد در برزیل در سال 1952 و در شهر سائوپائولو تاسیس شد و بر پایه آمار اتحادیه مسلمانان امروزه شمار مساجد برزیل به 115 رسیده است و این در حالی است که تا سال 2005 تنها هفتاد مسجد در برزیل وجود داشت.
در واقع تعداد مسلمانان برزیل در پنج سال اخیر، افزایش چشمگیری داشته است. بسیاری از مردم تازه مسلمان برزیلی بر این باورند که علت گرویدن برزیلیها به اسلام، پیام واضح و روشن اسلام است.
حجاب بانوان برزیلی
به درستی که حجاب، زن را در زندگی فردی و اجتماعی قوی تر میکند. یکی از زنان مسلمان برزیلی در مصاحبه ای گفت؛ اعتراف میکنم و باید گفت که حجاب برای من، فقط یک پارچه نیست که روی سر بگذارم و به خیابان بروم، در حقیقت حجاب برای من، یک موضوع قلبی است که ناشی از ایمان راسخ و اعتقاد محکم قلبی به خدا است. در حقیقت حجاب دار بودنم یک تست مهم مسلمان بودن و باور به خدا و دستورات او تعالی داشتن است.
گاهی افرادی یافت میشوند که به راحتی موضوعاتی چون حجاب را به چالش میکشند و تخریب رسانهای وجهه مدافعان آن را در دستور کار خود قرار میدهند، باید توجه داشت که حجاب زنان، مسالهای بوده که در آئین مسیحیت، امری واجب به شمار میآمده است. «جرجی زیدان»، دانشمند مسیحی در این باره میگوید: اگر مقصود از حجاب، پوشانیدن تن و بدن است این وضع، قبل از اسلام و حتی پیش از ظهور دین مسیح، معمول بوده است و آثار آن هنوز در خود اروپا باقی مانده است.
مسیحیت نه تنها احکام دین یهود در مورد حجاب زنان را تغییر نداده و قوانین شدید آن را استمرار بخشیده است، بلکه در برخی موارد، قدم را فراتر نهاده و با تاکید بیشتری، وجوب حجاب را مطرح ساخته است، زیرا در شریعت یهود، تشکیل خانواده و ازدواج، امری مقدس محسوب میشده است.
یکی از بانوان مسلمان برزیلی در پاسخ به این سوال که ـ اگر بخواهید حجاب را به چیزی تشبیه کنید آن را به چه چیزی تشبیه میکنید؟ ـ گفت: به نظر من حجاب یکی از نعمتهای خداست. حجاب مثل یک الماس است، اگر ما یک الماس داشته باشیم قطعا آن را به همه نشان نمیدهیم؛ زیرا احتمال خطر وجود دارد. امروز ما زنان، همچون یک الماس هستیم و باید به حجاب خودما که از دستورات دین مقدس ما هست، افتخار کنیم.
اقلیت مسلمان در برزیل
مسلمانان با وجود اینکه در برزیل در اقلیت قرار دارند، ولی به خوبی به دستورات و برنامههای دینی خود رسیدگی مینمایند. مسلمانان برزیل با برخورداری از بهترین رویه و روحیه در میان جامعه برزیل همانند یک گروه با نظم و با اخلاق شناخته میشوند.
انسانهایی که در دل و وجدان آنها هنوز شعله ای از انسانیت روشن است، با این گروه کوچک مسلمان در جامعه برزیل به صورت بسیار محبت و همزیستی مسالمت آمیز زندگی را سپری میکنند.
و در جای جایی نیز مسلمانان با مشکلات و اذیت و آزار مواجه میشوند که این نیز گاهی برخواسته از اتفاقات سیاسی و انتخاباتی است.
با این وجود مسلمانان این سرزمین با وجود ستیزها و مشکلات فرا روی شان، به خوبی به زندگی اسلامی خود ادامه داده و با رویکردی بسیار معتدل باعث گردیده اند که دیگران نیز به این آئین آمده و یا حداقل نگاه شان را عوض کنند.