نویسنده: ابوعرفان
موضوع داغ جهان عرب، اختلافات ذات البینی این کشورها است. وقتی کشورهای عربی را جهان عرب خطاب میکنیم، توقع نیز این است که با وسعت و گستردگی خود یک جهان و یک ملت و یکدست باشند و تفرقهانگیزیهای اسلامستیزانهٔ استعمار غرب را نپذیرند.
به تعبیری، اگر اتحادیه عربها شکل بگیرد البته نه آن اتحادیهای که فلسفه بناییاش عرب گرایی فاشیسم یا سوسیالیسم باشد و تجمع این غولهای ثروت برای خود صورت حقیقی بتند و پانعربیسم شکل بگیرد که طالب حقوق اسلامی و ملی ملتها و امت اسلامی باشد آنگاه ممکن است عربها را یکدست و یکصدا و هماندیش تصور کنیم و این تئوری دقیقاً زمانی ممکن میشود که تنشهای جهان عرب ختم گشته یا لااقل به حداقل برسد.
عمدهترین اختلافات جهان عرب را میتوان اینگونه فهرست نمود:
-
جنگ اکراین؛ از جمله مباحث داغ و حساس کشورهای عربی، موضوع جانبداری و یا بیطرف ماندنشان در قضیه روسیه و اکراین است.
-
اختلافات شدید عربی و غربی؛ اختلافات کشورهای عربی در عرصه تسلیحات نظامی و تولید سوخت و صادر کردن آن را میتوان از اختلافاتی ذکر کرد که شاید انتهایی نداشته باشد و احتمال دارد فلسفه وجودی این نوع اختلافات ریشه فکری داشته باشد که تاریخ گواه مستقیم است و قطعاً شکی در این غایله نیست.
-
اختلافات داخلی جهان عرب؛ تنوع حکومتداری در جهان عرب از پادشاهی تا ریاستی و امارتی، خودش بحث مفصلی است، اما مهمترین عنصر اختلافات این کشورها، از منافع مشترکشان نشئت میگیرد که احتمال دارد با این زیادهخواهیها، هرگز نتواند پایان یا اتحادی را ترسیم کند و ریشه عمده این اختلافات موضوعات سیاسی و اقتصادی است که بعضاً عادیسازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم غاصب و صهیونیستی اسرائیل از جمله مشکلات تنشزای جهان عرب و اسلام و جزو مهمترین و خطرناکترین معضلات تحلیل میشود و گاه در میادین ورزشی تبارز میکند و بر سر تولیدات نفت تنشزا میگردد که واگرایی بر سر توافق اوپک برای حفظ سطح تولید را میتوان نمونه بارز آن یاد کرد و احیاناً خرید تسلیحات و چهبسا بیگانه پروری برخی کشورهای این جهان عامل آن میگردند.
-
برجستهسازی این اختلافات؛ در فقره میتوان نقش و دخالت کشورهای منافع المشترک و همسایه یا دشمنان کینهتوز را عنوان کرد که هرگز خواهان جهانی آرام در بین ملتهای عرب نیستند و همواره از کاه، کوه سازی میکنند و بر آتش خفته جهان عرب، باروت آتشزا میپاشند و بیتردید ماهی منافع خود را از این آب گلآلود جهان عرب به دست میآورند که در قدم نخست جهان غرب و در قدم دوم کشور این در این راستا تلاشها و هزینههای هنگفتی را هزینه میکنند.
-
و…