براساس آموزههای وحیانی قرآنکریم و اسلام، مهمترین اهداف یک رسانهی اسلامی در هر قالبی گسترش فلسفه و گفتمان، فرهنگ اسلامی، سبک زیست قرآنی، دعوت به آخرت و توحید و معاد، هنجارها و فضایل و مکارم اخلاقی و رفتاری است. تعلیم و تزکیه مردم بهعنوان یک هدف مدنظر است. در اینجا به برخی از مهمترین اهداف یک رسانهی اسلامی اشاره میشود:
۱. هدایت؛ از مهمترین اهداف یک رسانهی اسلامی، هدایت مردم بهسوی رستگاری است. اصولاً رسانهی اسلامی باید در مسیر تبلیغ و دعوت اسلامی حرکت کند؛ بنابراین، هدایت مهمترین وظیفهی آن است. همهی پیامبران به حکم الهی، اصلیترین وظیفهی خود را هدایت و دعوت به صراط مستقیم دانستهاند و هر مسلمانی نیز مؤظف است تا خود و دیگران را به این سمتوسو هدایت کند. این مطلب از آیات ۱۵۳ سورهی انعام، ۵۱ سورهی آلعمران، ۴۳ سورهی مریم و نیز آیات سورهی عصر به دست میآید. همچنین از نظر قرآن ابلاغ و تبیین حقایق و تعالیم دین، مسئولیت عالمان و کسانی است که دانا و توانا به انجام این مسئولیت هستند. (بقره: آیات ۱۵۹ و ۱۷۴؛ آلعمران: ۱۸۷)
۲. دعوت به توحید؛ دعوت به یکتاپرستی و مبارزه با انواع و اقسام شرک، از اهداف یک رسانهی اسلامی در مقام تبلیغ خیر و نیکی است. (آلعمران: ۵۱؛ اعراف: ۹۹؛ ابراهیم: ۹ و ۱۰)
۳. بیان حق در هر صورت؛ یک رسانهی اسلامی باید چنان حقایق را بیان کند و مسیر حق را از باطل بازشناسد که حجت بر همگان تمام شود و دیگر عذر و بهانهای از نشنیدن و ندانستن حق نداشته باشند. (نساء: ۱۶۵؛ اعراف: ۷۹ و ۹۱ و ۹۳؛ اسراء: ۱۵؛ احقاف: ۳۵)
۴. انذار؛ از مهمترین وظایف هر مسلمانی انذار و بیمدادن دیگران از خدا و قیامت و محاسبه و آتش دوزخ است. خداوند در آیهی ۱۲۲ سورهی توبه میفرماید: «و شایسته نیست مؤمنان همگی کوچ کنند. پس چرا از هر فرقهای از آنان، دستهای کوچ نمیکنند تا در دین تفقه و آگاهی پیدا کنند و قوم خود را وقتی بهسوی آنان بازگشتند، بیم دهند. شاید که آنان (از کیفر الهی) بترسند.» پس هدف یک رسانهی اسلامی، انذارگری است.
۵. جلب آمرزش و غفران الهی؛ جلب غفران و آمرزش خداوند برای مردم، از اهداف دعوت و تبلیغ رسانهای است. بر این معنا آیاتی چون ۹ و ۱۰ سورهی ابراهیم و ۱ و ۷ سورهی نوح دلالت دارد.
۶. تبیین کتاب الهی؛ روشنگری احکام و معارف کتاب آسمانی؛ قرآن، از اهداف تبلیغ رسانهای است. خداوند میفرماید: «و (یاد کن) هنگامی را که خداوند از کسانی که به آنان کتاب داده شده، پیمان گرفت که حتماً باید آن را (به وضوح) برای مردم بیان نمایید و کتمانش مکنید. پس، آن (عهد) را پشت سر خود انداختند و در برابر آن، بهایی ناچیز به دست آوردند و چه بدمعاملهای کردند. (آلعمران: ۱۸۷)
۷. اجتنابدهی از فساد؛ هدف از تبلیغ و انذار رسانهای یک جامعه، دورداشتن آن از فساد و تباهی است. (اعراف: ۸۵؛ توبه: ۱۲۲؛ هود: ۸۵؛ شعراء: ۱۸۳)
۸. تذکره و یاد خدا؛ یک جامعه باید همواره توحید را اصالت داده و بر محور آن به گردش درآید؛ ازاینرو، ذکر الهی و نیز تذکر و پند دادن به مردم نسبتبه خدا و آموزههای آن یک وظیفهی عمومی و همگانی بهویژه رسانهها و فعالیتهای رسانهای است. (ابراهیم: ۵؛ طه: ۴۴؛ قصص: ۴۶)
۹. ترساندن از مخالفت با آموزههای دینی؛ ترساندن از مخالفت با دین، هدف تبلیغ و انذارها از جمله تبلیغ و انذار رسانهای است. (توبه: ۱۲۲)
۱۰. گسترش نیکی و تقوا؛ یک رسانهی اسلامی باید در راستای گسترش فرهنگ همدلی و همکاری و همزبانی و نیکی و تقوای الهی فعالیت کند. خداوند بهعنوان یک فرمان عمومی میفرماید: و در نیکوکاری و پرهیز، همکاری کنید نه در گناه و تجاوز؛ و از خدا بترسید که او به سختی عقوبت میکند. (مائده: ۲)
۱۱. ایجاد ترس در دشمن در حوزه جنگ نرم و جنگ روانی؛ یکی از اهداف رسانهی اسلامی، فراهمآوردن آثار ترس در دشمن است. خداوند در آیهی ۶۰ سوره انفال فرمان داده تا استعدادی فراهم آید که بنیهی دفاعی و تهاجمی اسلام قوی و بنیهی دشمن تضعیف شود. امروزه مهمترین کارکردی که رسانهها بهعنوان قدرت نرم دارند، حضور در عرصهی تخریب روحیهی دشمنان و کاهش قدرت روانی آنان است. جنگ رسانهای، مهمترین جنگ در جهان معاصر است.
۱۲. رفع اختلاف؛ از دیگر اهداف یک رسانهی اسلامی، رفع اختلاف در امت و ایجاد وحدت در مدار کلمهی توحید و توحید کلمه است. (زخرف: ۶۳؛ بقره: ۲۱۳؛ نحل: ۴۶.)
۱۳. گسترش عدالت؛ یکی از مهمترین اهداف بعثت، دعوت مردم به قیام برای تحقق عدالت پس از آشنایی با حقوق و مطالبهگری است. این مطلب به صراحت در آیهی ۲۵ سورهی حدید آمده است. یک رسانهی اسلامی میبایست در این مسیر حرکت کرده و در تحقق و اجرا و گسترش عدالت سهیم باشد. (اعراف: ۸۵؛ شوری: ۱۵)
۱۴. مخالفت با ظلم و استکبار؛ مبارزه با ظلم و فراهمآوری مقدمات قیام تودهها برای رفع آن از راهِ اجرای عدالت، از دیگر اهداف مهم یک رسانهی اسلامی است. (حدید: ۲۵) در آیات قرآن حمایت از مظلوم و مخالفت با ظالم و مجرم و مستکبر در دستورکار هر مسلمانی از جمله فعالیتهای رسانهای است.
بنابراین رسانههای اسلامی در چنین شرایطی که از هر طرف علیه اسلام و مسلمانان تبلیغات سوء میشود وظیفهی بسیار خطیری دارند و باید به مسئولیت که بر عهدهی آنان گذاشته شده، عمل کنند. برجستهکردن اختلافات در چنین شرایطی به نفع هیچکس نخواهد بود، جز آب در آسیاب دشمن ریختن.