کشور تایلند که نام قبلی آن سیام است، در جنوب شرق آسیا قرار دارد و از شمال با لائوس، از جنوب با مالزی، از شرق با کامبوج و از غرب با میانمار همسایه است.
وسعت این کشور 514 هزار کیلومتر مربع و پایتخت آن بانکوک است.
جمعیت تایلند طبق آمار چیزی حدود 63 میلیون نفر است. 75 درصد این جمعیت از نژاد تایی، 14 درصد از نژاد چین و 11 درصد از نژادهای دیگرند.
دین رسمی تایلند نیز آیین بوداست.
دین اسلام در تایلند از لحاظ شمار پیروان، دومین جایگاه را داراست.
حکومت تایلند نیز مسلمانان را به عنوان اقلیت به رسمیت میشناسد.
جمعیت مسلمانان طبق آمار رسمی شش میلیون نفر است، ولی مسلمانها معتقدند که جمعیّت واقعی آنها ده میلیون نفر است.
بیشتر مسلمانان در منطقه جنوب کشور که با کشور مالزی همسایه است، تمرکز دارند و بسیاری نیز در پایتخت کشور سکونت دارند.
مسلمانان تایلند از اقوام و نژادهای مختلف تایی، مالزیایی، هندی، ایرانی، چامی و چینیاند و در طول چند صد سال در کنار پیروان ادیان و آیینهای مختلف زندگی کردهاند. برای شناخت بهتر فضای اسلامی و وضع مسلمانها در تایلند، قبل از پرداختن به دین اسلام، به ادیان و آیینهای دیگری که در این کشور فعالیت دارند، اشاره میکنیم.
ادیان برجسته و مشهور در تایلند
1ـ دین و آیین بودا
در واقع در کشور تایلند بیشترین جمعیت به این آیین اعتقاد دارند و از این رو دین رسمی کشور شناخته میشود.
2ـ مسیحیت
این دین از حدود پانصد سال قبل به تایلند وارد شده و مانند جاهای دیگر، در مناطق محروم بسیار فعال است. مسیحیان، اقلیتهای محروم منطقه مرزی بین تایلند و میانمار را به کیش خود درآوردهاند و البته در سراسر کشور و به ویژه در پایتخت، کلیسا دارند.
3ـ برهمنا و هندوییسم
4ـ سیک
5ـ کنفسیوس و تائو
6ـ بهاییت
تاریخچه ورود اسلام به تایلند
هفتصد سال پیش، اسلام در منطقهای در جنوب تایلند، در شهر «پتانی» یا «فطّانی»، که در آن زمان دارای حکومت مستقلی بود، نفوذ پیدا کرد و در حقیقت ورود اسلام به تایلند را باید مرهون ورود اسلام به شهر پتانی دانست.
شهر پتانی یکی از شهرهای معروف در شبه جزیره مالایو بوده و هست. این شهر در گذشته، شهری بندری و تجاری بود و محصولات کشاورزی بسیاری داشت و از این جهت، محل رفت و آمد تجار شهرها و کشورهای مختلف بود. ورود اسلام به این شهر هم از طریق تجار انجام گرفت.
نکتة قابل توجه این است که در طول مدتی که مسلمانان در این سرزمین زندگی کردهاند، با ادیان دیگر مشکلی نداشتهاند.
مسلمانان در تایلند با روحیه دینی و برادری کامل در میان خود زندگی میکنند که میتوان این قضیه را به وضوح در تعامل آنها با مذاهب داخلی خودشان مشاهده نمود.
مذاهب اسلامی در تایلند
همانگونه که پیشتر ذکر کردیم، جمعیت مسلمانان طبق نظر خود آنان، حدود ده میلیون نفر است که بیشتر آنان را اهل سنت تشکیل میدهند. با اینکه اکثریت مردم این کشور مسلمان نیستند، مسلمانها در این کشور به مذاهب مختلف گرایش دارند و هماکنون برای جذب مسلمانان فعالیت میکنند. اکنون برخی مذاهب اسلامی در تایلند را بررسی میکنیم.
در حقیقت دو مذهبی که بیشتر در میان مردم اهل سنت تایلند مشهور است و به آن وابسته هستند مذهب؛ (شافعی و حنفی میباشد).
مذهب شافعی
این مذهب به طور قطع بیشترین جمعیت مسلمان را در تایلند به خود اختصاص داده است. از آغاز که اسلام به تایلند وارد شد، این مذهب، مانند دو کشور مالزی و اندونزی مورد پذیرش قرار گرفته است.
مذهب حنفی
این مذهب، بعد از قرن نوزدهم و به دست مهاجران مسلمان هندی ـ پاکستانی به کشور تایلند وارد شد. بیشتر این مهاجران که از طریق کشور میانمار به شمال و شرق تایلند آمدند، از اقوام هندی و پشتوناند. در بین آنان سادات هم وجود دارند که مورد احتراماند و در مناطق مختلف کشور زندگی میکنند و گاهی هم عالمانی را از پاکستان برای تبلیغ دعوت میکنند.
همچنین چینیهای مهاجر در شمال تایلند، علی الخصوص شهر شینگمای، زندگی میکنند و به مذهب حنفی پایبندند. به هرحال، آمار دقیقی از حنفیان در دست نیست.
مسلمان در تایلند با بهترین روحیه و رویه به امور دین خود پایبند هستند و با یک دیگر چنانچه قبلا متذکر شدیم هیچ مشکلی نداشته وبا پیوند اسلامی به زندگی خود ادامه می دهند.
با این وجود گاهی دچار مشکلات و مصایبی نیز میگردند که بعضی اوقات دامن همه را فراگرفته و با اکسیر وحدت و همدلی به حل آن میپردازند.
در تایلند مسلمان به گرایشهای مختلف مذهبی روی آورده اند و با احترام گذاشتن به همدیگر به سوی تفکری اسلامی و محور قرار دادن آن به پیش میروند.
و این رویکرد باعث شده است که مسلمانان در این سرزمین به بهترین شکل ممکن زندگی خود را سپری نموده و به دستورات دین مبین اسلام پایبند شوند.