نویسنده: شکران احمدی
کلیدواژه: سنّت، اتباع، فرد و جامعه.
وجود اُسوۀ حسنه، برای پیشرفت یک مرام فکری و ایدئولوژی و تثبیت فرمانهای آن در میان طرفداران لازمی است. تجربه نشان داده است که فقط تعلیمات تئوری برای اصلاح ملتها کافی نیست؛ زیرا طریقۀ فطری اصلاح و سازندگی، این است که برای مردم نمونه و الگوی عملی قایم گردد تا بتوانند از آن پیروی نمایند؛ یقیناً اسلام بهمنزلۀ آیینی جهانی و نشأتگرفته از ورای آسمانها، آمده است تا اسکلت ارزشهای خودساخته و پوشالی را واژگون نماید و طرحی نو به جامعه ارزانی بخشد.
بهطورکلی، تمام صفات و شرایط اسلامی بهنحوی آشکار و ملموس در وجود رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم متبلور بوده است؛ قرآن با لهجۀ رسا و قاطعانه به مؤمنان اعلام میدارد: «لقد کان لکم في رسول الله أسوة حسنة» [احزاب: 12]؛ «بهدرستی که برای شما در زندگی پیامبر صلیاللهعلیهوسلم الگوی نیکو است». «اُسوه» به پیشوا و مقتدا میگویند و به خصلتی گفته میشود که شخص با آن لایق پیشوایی میگردد.
«اُسوه» در پیامبر صلیاللهعلیهوسلم اقتدا به هدایتاش، اتباع از سنتاش و ترک مخالفت در قول و فعل ایشان است.
در حقیقت، سنّت و طریقۀ زندگی آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم همچون دریایی لبریز و پر از لؤلؤ و گوهرهای گرانبها است که شامل ارزشهای والای اخلاقی، افکار هدایتشده، رفتارهای کریمانه، آداب و مفاهیم بلندمرتبه، رهنماییهای خدایی و رویکردهای مثبت برای انسان در زمینههای مختلف زندگی است؛ برایناساس، پیروی از چنین فضایلی و ارج نهادن به آنها، جز اصلاحات و تغییر در تمام شئون زندگی فرد و ترمیم بخشیدن به بغرنجها و نابرابریهای جامعه، چیزی دیگر در بر نخواهد داشت.