نویسنده: مفتی عبیدالله نورزهی

نفوذ اسلام در آمریکا (بخش دوم)

شناخت اجمالی قارۀ آمریکا
قبل از آنکه در قرن پانزدهم (١٤٩٢م) کریستف کلمب آمریکا را کشف کند، مسلمانان اندلسی آمریکا را دیده بودند، خاورشناسان آمریکائی طی کنگره‌­ای که در فیلادلفیا تشکیل دادند، اعتراف نمودند که پژوهشگران مسلمان جهت تحقیق، پیرامون کرویت زمین به آمریکا رسیدند. در این کنگره دکتر «هوی لین لی» استاد گیاه‌­شناسی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه پنسیلوانیا اظهار داشت که: «مسلمانان یک قرن قبل از کریستف کلمب آمریکا را کشف نمودند.»[1]
قارهٔ آمریکا در جهت عرض جغرافیائی گسترش یافته و از ۵۵ درجۀ عرض جنوبی تا ۸۵ درجۀ عرض شمالی کشیده شده است. اقیانوس اطلس و آرام آن­را فرا گرفته‌­اند.
این قاره ۴۲۲۴۵۰۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد و با احتساب ۷۱۲ میلیون سکنۀ آن، دومین خشکی وسیع به لحاظ وسعت و جمعیت محسوب می‌­گردد.
خط استوا، مدار رأس السرطان مدار رأس الجدى و مدار قطبی شمال، این قاره را قطع می­‌کند. آمریکا از دو بخش آمریکای شمالی و جنوبی تشکیل شده که توسط جزایر و خلیج­‌هایی تحت عنوان آمریکای مرکزی بهم مربوط می­‌گردند. ارتفاعات این قاره که غالباً جهت شمالی ــ جنوبی دارند به دوران‌­های سوم زمین‌شناسی تعلق دارند. در غرب آمریکای شمالی از تنگۀ برینگ، واقع در شمال غربی آن، رشته‌­های جوانی تحت عنوان راکی (رشوز) که دنبالۀ آن در آمریکای جنوبی به ارتفاعات «آند» موسوم است، دیده می‌­شود. در شرق آمریکا کوه­‌های فرسوده و قدیمی آپالاش مشاهده می‌شود که با جهت شمالی ــ جنوبی از کانادا تا برزیل ادامه دارند. در بین این ارتفاعات دشت­‌ها، جلگه­­‌ها و فلات­‌هایی دیده می­‌شود که شبکه‌­ای از رودخانه­‌های متعدد در آن­‌ها جریان دارند و معروف­ترین آن­‌ها می سی سی پی و آمازون می­‌باشند.
آب و هوای آمریکا به لحاظ کشیدگی در جهت عرض جغرافیائی و گوناگونی عوارض و برجستگی­‌های آن متنوع بوده و به جز آب و هوای مدیترانه­‌ای تمامی آب و هواها در این قاره قابل مشاهده است.
به لحاظ واحدهای سیاسی، در حال حاضر، ۳۱ کشور مستقل در این قاره وجود دارد که مردمان آن از نژادهای سفید، سرخ­‌پوست، سیاه‌­پوست و مختلط می­‌باشند. سیاه­‌پوستان از نسل بردگانی هستند که توسط انگلیسی‌ها، پرتقالی‌­ها و اسپانیایی‌­ها به طرز موحش و فجیعی به آمریکا آورده می­‌شدند تا در مزارع این سرزمین در کاشت و برداشت محصولات زراعی شرکت داشته باشند. وسیع‌ترین کشور این قاره، کانادا با ۹۹۷۰٦۱۰ کیلومتر مربع وسعت می­‌باشد. پرجمعیت‌­ترین آن، ایالات متحدۀ آمریکاست که ٢٤٣ میلیون نفر سکنه دارد.
بدلیل آنکه اکثر مهاجرین به قارۀ آمریکا، پرتقالی و اسپانیایی بوده­‌اند و مذهب آن­‌ها کاتولیک می‌باشد، این مذهب در آمریکای جنوبی و مرکزی رسمیت دارد ولی در آمریکای شمالی غلبه با مذهب پروتستان است. اقلیت‌­های دیگر چون مسلمانان و افراد ارتدوکس مذهب و یهودی در سراسر قاره پراکنده­‌اند.
مسلمانان آمریکا
نخستین افرادی که در قارۀ آمریکا به نشر اسلام پرداختند مسلمانان اسپانیایی بودند که همراه قوای استعمارگر دولت اسپانیا و پرتقال به این قاره مهاجرت نمودند و برخلاف تهدیدات و شرایط خشنی که دادگاه­‌های تفتیش عقاید مسیحی بوجود آورده بودند، به تبلیغ اسلام پرداخته و در اواخر قرن پانزدهم و اوایل قرن شانزدهم حتى سرخ­‌پوستان را دعوت به پذیرش اسلام نمودند.
«دکتر توماس ب ایرونیگ» که در مطالعات کشورهای خاور نزدیک تخصص دارد و متولد کانادا است در هفتمین کنفرانس اندیشۀ اسلامی که در سال ١٣٦٧ برگزار گردید، اظهار داشت: «حدود چهار قرن پیش دو جریان اسلامی یکی از اسپانیا و دیگری که از آفریقای غربی سرچشمه می­‌گرفت، در انتشار اسلام در آمریکا تأثیر داشتند. این دو جریان را صنعت‌گران ماهر مسلمانی که برای احداث بناهای جدید به آنجا آورده شده بودند و به آن­ها (مودرجار) می‌­گفتند و نیز تعداد زیادی از سیاهان آفریقای غربی که علت بردگی از قلمرو پادشاهی مالی، سونگهای و برنو به آنجا آورده بودند، تشکیل می­‌دادند. وی اضافه می‌­کند که بعد از جنگ جهانی دوم، عرب‌­های سوری و لبنانی، بوسنیایی، آلبانی، پاکستانی و هندی به این جریان پیوستند.»[2]
در خصوص ورود اسلام به آمریکا نظریات گوناگونی ابراز شده است و عده­‌ای عقیده دارند اندکی قبل از ورود سفیدپوستان و در سال ١٤٩٢م. اسلام توسط دریانوردان مسلمان به آمریکا رسید. گروهی نیز معتقدند اسلام در پایان قرن هفده میلادی و با آغاز تجارت برده میان آمریکا و آفریقا به این سرزمین راه یافت. تعداد زیادی از این بردگان با زور و ارعاب اربابان سفیدپوست و شکنجه­‌ها و محرومیت‌­های فراوان، مجبور به کنار نهادن دین خود شدند و «الکسی هیل» که خود از نسل این بردگان می‌­باشد، در کتاب معروفش تحت عنوان «ریشه‌­ها» مدافع این عقیده است و به مسائل مذکور اشاراتی مفصل دارد.
نظر دیگری عقیده دارد که اسلام در پایان قرن نوزدهم بدنبال مهاجرت وسیع مسلمانان خاورمیانه و شبه­‌قارۀ هند و آسیای میانه به آمریکا نفوذ یافت؛ این افراد، چون در کشورهای خود تحت فشار و اختناق شدیدی به سر می­‌بردند در جستجوی فعالیت و بهره‌­وری از زندگی بهتر، به قارۀ آمریکا روی آوردند. به عنوان نمونه، تاتارهای مسلمان که تحت سرکوبی شدید و خونین انقلاب کمونیستی شوروی قرار گرفته بودند به آمریکا گریختند. گروه­‌هایی از فلسطین اشغالی، لبنان، ترکیه، سوریه و اندونزی در گروه مهاجرین مذکور قرار گرفتند. (منظور پیروان عقیدۀ یاد شده، نفوذ اسلام به ایالات متحدۀ آمریکاست نه کل قارۀ آمریکا.)
کاتولیک‌­ها، برای جلوگیری از گسترش اسلام در آمریکا کشتارهای خونینی به راه انداختند و به اتهام کفر و الحاد، هزاران مسلمان را پس از محاکمه در دادگاه انگیزسیون در قرون شانزدهم و هفدهم در آتش سوزاندند. با این حال تعدادی از مسلمانان، از این فاجعه جان سالم بدر بردند که مسلمانان برزیل، آرژانتین و مکزیک خود را از بازماندگان آنان می‌­دانند.
مسلمانان سیاه‌­پوست در نواحی مختلف آمریکا با بهره­‌مندی از قدرت معنوی و سیاسی اسلام، شورش­‌ها و قیام‌­هایی را بر علیه متجاوزین ترتیب دادند که در موجی از خون سرکوب گردید. مبارزۀ مسلمانان سیاه در آمریکا جهت کسب منزلت اجتماعی، بخشی از مبارزات سیاهان این منطقه از قرن هفدهم تا عصر حاضر می­‌باشد.
از سال ۱۸۳۰م. که قوای هلند و انگلستان عده‌­ای را از سرزمین اندونزی و هند به اجبار به آمریکا روانه نمودند، مسلمانان نیز در بین این افراد مهاجر بودند که اکنون نوادگان آن­ها در کشورهای مختلف آمریکا پراکنده‌­اند. «روژه دو پاسکیه» می­‌گوید: «…سرانجام باید یادآوری کرد که اسلام در سرزمین آمریکا نیز حضور دارد، در جمهوری سورینام (کشوری در شمال جنوبی آمریکاست) از سیصد و چهل هزارتن ساکنان، یک چهارم مسلمانانی هستند که اصل و نسب آن­‌ها به مسلمانان اندونزی و هندوستان و یا آفریقا می‌­رسد، تعداد زیادی از مسلمانان سوری ــ لبنانی هم در برزیل و آرژانتین زندگی می­‌کنند، هم­چنین مسلمانان اقوام رنگین‌پوست بصورت یک جریان قوی درآمده است.»[3]
از جنگ جهانی اول، موج مهاجرت مسلمانان از کشورهای گوناگون اسلامی به سوی آمریکا شکل تازه‌ای به خود گرفت و انتشار اسلام را در بین مسلمانان سیاه رونق بخشید.
متأسفانه یکی از مشکلات در مورد مسلمانان آمریکا، نبودن آمار دقیق و واقعی از آن­‌هاست، چرا که مؤسسات آماری چون در دست مخالفین آن‌­هاست تعداد زیادی از مسلمانان را جزو آمار مسلمین منظور نکرده­‌اند. عدم ارائۀ دقیق آمار تعداد مسلمانان این قاره موجب آن شده تا رقم مسلمانان در منابع گوناگون مختلف ذکر شود.
در سال ۱۹۶۸م. تعداد مسلمانان قارۀ آمریکا برابر ١,١٥٤,٠٠٠ نفر بوده که با توجه به ٦۵۹,۲۴۵,۰۸۳ نفر مسلمان در سراسر جهان در این تاریخ تنها ۷/۱% کل مسلمین جهان در سال ١٩٦٨م در قارۀ آمریکا ساکن بوده‌­اند. در سال ۱۸۷۱م. تعداد مسلمانان این قاره به ۲,۰۰۰,۰۰۰ نفر و در سال ۱۹۸۲م. به ٤,٦۰۰,۰۰۰ نفر بالغ گردید. در ده سال، اخیر رشد سکنۀ مسلمین، سیر فزاینده‌­ای داشته است و تنها در ایالات متحدۀ آمریکا ۷ میلیون مسلمان زندگی می‌­کنند.
ادامه دارد…
[1]. محمد علی روحانی،اسلام در آمریكا و كانادا، ص٦ و ٧.
[2]. کیهان هوایی، شماره: ۸۵۵ – اول آذر ماه ۱۳۶۸.
[3]. روژه دو پاسکیه، اسلام و بحران عصرما، ص ٦٤.
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version