نویسنده: م. فراهی توجگی

رسانه مهم‌ترین ابزار تهاجم فرهنگی

رسانه مهم‌ترین و اساسی‌ترین ابزار برای تحقق تهاجم فرهنگی و تخریب فرهنگ‌های دیگر و جایگزینی فرهنگ خودی است. هیچ ابزاری نمی‌تواند به اندازه رسانه در این زمینه کارساز باشد؛ زیرا رسانه هم از گستردگی زیادی برخوردار است و مرز نمی‌شناسد هم مخاطبان بسیار زیادی دارد. ازهمین‌رو است که قدرت‌های مستکبر از ابزار رسانه برای تحقق اهداف شوم خودشاه و تهاجم فرهنگی حداکثر استفاده را می‌نمایند و با غول‌های رسانه‌ای خویش در صدد استحاله‌ی فرهنگ‌های دیگر و جایگزینی فرهنگ خودی می‌باشند. رسانه در دنیای امروز به‌عنوان نیرومندترین ابزار برای تبلیغات در دست قدرت‌های بزرگ جهانی قرار دارد؛ براین‌اساس، رسانه نقش تعیین‌کننده‌ای در فرهنگ‌سازی دارد و می‌توان از طریق آن، فرهنگ دین‌محور را در جامعه ترویج و نهادینه‌سازی نمود. این کاربری رسانه‌ای می‌تواند مهم‌ترین وسیله برای تهاجم فرهنگی و تحقق اهداف شوم انسان‌های دین‌گریز و مادیگرا قرار بگیرد و اهداف و منافع آنان را تأمین نماید. امروزه رسانه‌ها در دنیا نقش فکر، فرهنگ، رفتار و در حقیقت هویت فرهنگی انسان‌ها را بازی می‌کند و نقش تعیین‌کننده‌ای در طرز مشی و روش آنها دارد. رسانه‌ها می‌توانند در بهبود وضعیت زندگی انسان مؤثر باشند؛ می‌توانند در گسترش صلح و امنیت جهانی مؤثر باشند؛ می‌توانند در ارتقای اخلاق و معنویت در میان انسان‌ها مؤثر باشند و می‌توانند انسان‌ها را خوشبخت‌تر کنند. متقابلاً می‌توانند وسیله‌ی برافروختن جنگ‌های خانمانسوز باشند؛ می‌توانند عادات، آداب و رفتارهای مضر را در میان مردم ترویج کنند؛ می‌توانند ملت‌هایی را از هویت انسانی خودشان و هویت ملی‌شان تهی کنند؛ می‌توانند احساس تبعیض را در انسان‌ها زنده کنند.
در این میان و همراه با نوسانات قویِ الکتریسیته‌ی مثبت و منفی، رسانه‌ها به‌طور اعم و تلويزيون به شكل خاص، از مهم‌ترين نهادهای اجتماعی هستند كه در انتقال ميراث فرهنگی و اجتماعی و ارزش‌های اجتماعی نقش اساسی را دارند. در دوره‌ی كنونی كه عصر اطلاعات و تكنولوژی‌های نوين نام گرفته است، اين رسانه‌ها هستند كه با كاركردهای خود و با به‌كارگيری شيوه‌های جديد اطلاع‌رسانی، الگوهای نوين فرهنگی و اجتماعی را به جوامع تزریق می‌كنند و در نهایت جايگزين ارزش‌ها و الگوهای فرهنگی و سنتی می‌شوند و به‌عنوان عاملان تغيير و تحول در ارزش‌ها، هنجارها و الگوهای فرهنگی جوامع عمل می‌كنند؛ بنابراين، رسانه‌ها نقش مهمی در گستره‌ی جهانی‌شدن ايفا نموده و يكی از عاملان اصلی جهانی‌شدن فرهنگ‌ها هستند. نكته‌ی عميق در جهانی‌شدن فرهنگ‌ها انتقال هنجارها و ارزش‌هاست كه در الگوهای ظاهری فرهنگ متجلی می‌شود و رسانه‌ها از اشكال عمده‌ی فرهنگ در جهان و عامل انتقال فرهنگ قرار دارند؛ بنابراين، توجه به كاركردهای رسانه‌ها در هر كشور اهميت بسيار زيادی دارد و بايد با تدوين استراتژی‌های صحيح در تدوين برنامه‌های رسانه‌‌ای تدابيری اتخاذ شود كه بتوان از تهديدات جهانی‌شدن مصون ماند و از نقاط قوت آن بهره گرفت.
ازهمین‌رو، رسانه نقش مهم، تعیین‌کننده و پیش‌برنده‌ای در پیشبرد تهاجم فرهنگی دارد؛ در واقع در عصر کنونی رسانه مهم‌ترین ابزار تهاجم فرهنگی محسوب می‌شود.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version