نویسنده: عبدالمالک مهاجر

ویژگی‌های منحصربه‌فرد ایشان

  1. سید تابعین
   تابعین کسانی هستند که محضر رسول خدا (صلی الله علیه وسلم) را درک نکردند، ولی اصحاب آن حضرت را دیده‌اند. لذا تمام کسانی که بعد از رحلت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وسلم) به دنیا آمدند و اصحاب کرام (رضی الله عنهم) را دریافته اند، از تابعین به شمار می‌آیند. به تدریج اصحاب پیامبر (صلی الله علیه وسلم) از دنیا رفتند و مردم در مسائل شرعی به فقهای تابعین رجوع می‌کردند. سعید بن مسیب از مهم‌ترین فقیهان این عصر بود و به گفتهٔ ابن خلکان، سیدالتابعین به شمار می‌آمد.
  1. فقیه مدینه
   در اواخر قرن اول هجری دو مکتب و مدرسهٔ فقهی در میان مسلمانان پدید آمد: مکتب عراق و مکتب مدینه. مکتب عراق را مکتب رأی و مکتب مدینه را مکتب حدیث می‌گفتند. فقهای عراق بیشتر بر رأی و استدلال عقلی تکیه می‌کردند، ولی فقهای مدینه بر احادیث و روایات فقهی تکیه داشتند. از میان فقهای چهارگانهٔ اهل سنت، امام ابوحنیفه نمایندهٔ مکتب عراق و مالک بن انس نمایندهٔ مکتب مدینه بود.
  1. اهل ورع و عبادت
   سعید بن مسیب از عابدان و زاهدان عصر خود بود. ابن خلکان در مورد او می‌گوید: «او میان فقه، حدیث، زهد، عبادت و ورع را جمع کرده بود. سعید پیوسته ملازم مسجد النبی بود و سی سال نماز جماعت آنجا را ترک نکرده بود. روزی که چشمش درد می‌کرد، آب و هوای وادی عقیق را به او توصیه کردند، ولی او از رفتن به آنجا امتناع کرد و گفت: «پس چگونه به نماز جماعت صبح و عشاء مسجد النبی برسم؟!».
  1. تعبیر کنندهٔ رؤیا
   سعید بن مسیب علاوه بر آشنایی با فقه که در مفهومی وسیع‌تر از معنای امروزی‌اش به کار می‌رفت، در تعبیر رؤیا نیز مهارت داشت و به گفتهٔ ابن سعد، از همهٔ اهل زمانش در تعبیر رؤیا ماهرتر بود.
  1. برخورد تربیتی
ابن حرمله گوید: «صبحگاهی از خانه خارج شدم، مستی را دیدم که در کوچه افتاده است. پایش را گرفتم و بر زمین کشیدم و به خانه‌ام بردم. آن‌گاه سراغ سعید رفتم و گفتم: اگر کسی مستی را بیابد، باید او را تحویل حکومت دهد تا حد بر او جاری شود یا خیر؟ سعید گفت: “اگر می‌‌توانی، پرده‌پوشی کنی بهتر است.” پس به خانه برگشتم، دیدم مرد هوشیار شده است. همین که مرا دید، شرمنده شد. گفتم: “شرم نمی‌‌کنی! اگر تو را به آن حال می‌‌دیدند، بر تو حد جاری می‌‌شد. آن‌گاه از جامعه طرد می‌‌شدی و جای پایی نداشتی.” گفت: «به خدا قسم، توبه می‌‌کنم و عهد می‌‌بندم که دیگر مرتکب خلاف نشوم.”»
  1. پندهای حکیمانه
سعید بن مسیب، سخنان نغز و حکیمانه‌ای دارد که بر روح و درون انسان تاثیر عجیبی می‌گذارد. جملاتی از دل برخاسته‌ای که  لاجرم بر دل نشیند. از آن جمله: «إن الدنیا نذلة و هي إلی کل نذل اصیل و أذل منها من أخذ بغیر حقها و طلبها بغیر وجهها و وضعها فی غیر سبیلها»؛ «دنیا پست است و به پست‌فطرتان بیشتر گرایش دارد؛ پست‌تر از آن کسی است که دنیا را به ناحق به چنگ آورد و از راه نامشروع طلب کند و در راه باطل مصرف نماید.»
او همچنین گوید: «به یاوران ستمگران چشم ندوزید، مگر آن که در دل از آنان تنفر داشته باشید؛ وگرنه کارهای نیکتان نابود می‌‌شود.»

وصیت ایشان در هنگام مرگ و تشییع جنازه‌اش

سعید بن مسیب، در دوران بیماری خود فرمود: «اگر من درگذشتم، بر قبر من خیمه نزنید، مرا بر مخمل سرخ حمل نکنید، با آتش مرا تعقیب نکنید، و به خاطر من کسی را آزار ندهید، خداوند من برایم کافی است.» و این دستورالعمل اسلام برای برگزاری مراسم تشییع جنازه است. (طبقات ابن سعد، جلد ۵، صفحه ۱۴۲)
وی همچنین توصیه کرده بود: «من به خانواده‌ام سه توصیه کرده‌ام: هنگام مرگم، هیچ خواننده یا نوحه‌خوانی مرا همراهی نکند، هیچ آتشی روشن نشود، و مرا سریعاً دفن کنند. اگر نزد خداوندم خیری برایم باشد، آن بهتر از هر چیزی است که شما دارید.» (طبقات ابن سعد، جلد ۵، صفحه ۱۴۲)

وفات

این فقیه بزرگوار و محدث نامدار، پس از عمری پر از بندگی، اطاعت، تحصیل علم، تدریس و نشر فرهنگ محمدی (صلی الله علیه وسلم)، در سال ۹۴ هجری قمری در شهر مدینه وفات یافت و در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد. این سال، به دلیل درگذشت تعدادی از فقها، به «سال فقها» معروف شد.
در ابتدای همان سال، علی بن الحسین زین العابدین از دنیا رفت، سپس عروة بن الزبیر، پس از آن سعید بن مسیب و ابوبکر سلمة بن عبدالرحمن بن الحرث بن هشام درگذشتند. (تاریخ الطبری، جلد ۶، صفحه ۴۹۱؛ شذرات الذهب، جلد ۱، صفحه ۱۰۲؛ مرآة الجنان، جلد ۱، صفحه ۱۸۷)
با این حال، در مورد تاریخ وفات سعید بن مسیب، سال‌های ۹۲، ۹۳، ۹۵ و ۱۰۵ هجری قمری نیز گزارش شده است.

منابع و مآخذ

۱- قرآن‌کریم: آیهٔ «۲۸» سورهٔ  فاطر و سورهٔ توبه آیهٔ «۱۸».
۲- تاریخ الطبری: (ج ۶: ص ۴۹۱).
۳- و شذرات الذهب (ج ۱: ص ۱۰۲).
۴- و مرآة الجنان (ج۱: ص ۱۸۷).
۵-  طبقات ابن سعد (ج ۵: ص ۱۴۲).
۶- تاریخ الاسلام السیاسی لحسن ابراهیم حسن:(ج ۱: ص ۳۴۲).
۷- تاریخ الفقه الاسلامی للسایس (ص ۶۱ و مابعد).
۸- تاریخ التشریع الاسلامی للخضری (ص ۱۲۱-۱۴۷).
۹- حلیة الاولیاء(ج ۲: ص ۱۶۴).
۱۰- وفیات الاعیان:(ج ۲: ص ۳۷۵).
۱۱- طبقات الشعرانی: (ج ۱: ص ۳۰).
۱۲- البدایة و النهایة (ج ۹: ص ۹۹) .
۱۳- طبقات الفقهاء (ص ۲۵).
۱۴- تهذیب التهذیب: (ج ۴: ص ۸۴).
۱۵- مقدمه ابن الصلاح: (ص ۲۷۴).
۱۶- الباحث الحثیث (ص ۱۹۴).
۱۷- إمام التابعین: دکتر عبدالحلیم محمود.
۱۸- دو سعید (سعیدبن جبیر و سعیدبن مسیب): مفتی محمدشفیع عثمانی ترجمه ابومسلم سرور براهویی.
۱۹- سعیدبن المسیب سیدالتابعین: دکتر وهبة الزحیلی.
۲۰- ابن خلکان: (ج ۱: ص ۲۸۸).
بخش قبلی | پایان
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version