نویسنده: محمدعثمان محمدی

ب. معیارهای انتخاب همسر

دو عامل مهم در انتخاب همسر خوب اهمیت ویژه‌ای دارد:
۱. نایل شدن به سعادت و نیکبختی در زندگی خانواد­گی.
۲. تربیت و پرورش سالم فرزندان.
پس مهم‌ترین صفات و مقومات یک زن صالحه و خوب که ازدواج با او می­تواند سبب تحقق اهداف فوق گردد، امور زیراند:
  1. عفت و دیانت؛
مفهوم ما از دیانت، واقعیت اسلام و اعمال عملی ارزش‌ها و آداب بلند آن در رفتار و عمل است. پایبندی کامل به برنامه‌ها و قوانین کامل شریعت اسلامی برای زن و شوهر الزامی است. هنگامی که یکی از زوجین به این حد از رفتار و پایبندی عملی رسید، می‌توان او را فرد متدین و با اخلاق دانست؛ در غیر این‌صورت، به او به عنوان فردی که از راه خارج شده و فساد اخلاقی دارد، نگاه خواهیم کرد. حتی اگر در نظر، یک فرد ظاهراً پرهیزگار و متدین باشد.
بدین سبب است که پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم تمام افرادی را که قصد ازدواج و تشکیل خانواده دارند، راهنمایی کرده‌ است که شرط اصلی برای انتخاب همسر، دین‌دار بودن است؛ تا زن در زندگی زناشویی آینده‌اش، وظایف خود را در قبال خانوادۀ همسر و فرزندانش به خوبی انجام دهد.
مرد مسلمان باید زن نیکو، متدین و باحجابی را برای همسری خود انتخاب کند؛ زیرا چنین زنی حقوق شوهر را به‌صورت درست به‌جای آورده، خانه و خانواده­اش را از فساد حفاظت می­کند. دلیل بر معیار بودن دیانت و عفت در انتخاب همسر، این حدیث پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم است که می‌فرماید: «(معمولاً) زنان به چهار دلیل برای همسری انتخاب می­شوند: ثروت، موقعیت، زیبایی و دین‌داری؛ شما دین‌دار را انتخاب کنید؛ زیرا مایۀ خیر و برکت و آسودگی است.»
معنای این فرمودۀ رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وسلم این است که معمولاً بسیاری از مردم هنگامی که قصد ازدواج دارند، به دنبال زنان ثروت‌مند می‌روند، برخی زنان و دختران خانواده‌های مشهور و ثروت‌مند را برمی‌گزینند؛ برخی هم زنان و دختران را تنها به دلیل برخورداری از زیبایی انتخاب می‌کنند، ولی هیچ یک از این‌معیارها نمی‌تواند سبب موفقیت ازدواج شود؛ اما اگر ملاک و معیار انتخاب همسر عفت و دین‌داری باشد، هرچند از مقام، مال و زیبایی فراوانی برخوردار نباشد، اما عشق، صفا و صمیمیت به زندگی آن‌ها سایه خواهد افکند و ازدواج آنان موفق خواهد بود؛ بنابراین، انسان‌های عاقل و دوراندیش در هر شرایطی سعی و تلاش‌شان آن است که برای دوستی و همسایگی و شراکت، به ویژه شریک زندگی، انسان‌های اهل ایمان و اخلاق را برگزینند.
الله متعال برخی از صفات و ویژ­گی­های زنان صالح و نیک را معرفی نموده است، چنان‌که می‌فرماید: «زنان خوب و صالحه آن‌هایی هستند که فرمان‌بردار (از اوامر شوهر به جز در موارد معصیت خدا) بوده و اسرار خانواد­گی را پنهان می­دارند؛ زیرا خداوند به حفظ آن­ها دستور داده است.»
پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم زن صالحه و نیک را بهترین متاع دنیا معرفی نموده است و می‌گوید: «دنیا، متاع و کالا است و بهترین متاع دنیا، زن صالحه و نیکوکار است.»
انتخاب همسر بر اساس دین‌داری و پایبندی به اخلاق، از مهم‌ترین مواردی است که زندگی سعادت‌مند و تربیت فاضلۀ فرزندان و حیثیت و ثبات آیندۀ زندگی زناشویی موفقی را برای زوجین تضمین می­کند؛ زیرا شکی نیست که در خانواده­ای که منجلاب گناه و فساد است، فرزندانی منحرف و بی‌بندوبار رشد می‌کنند. مگر اینکه خداوند به آن‌ها رحم کرده و افرادی را سبب نجات آن‌ها از منجلاب فساد و هدایت به سوی راه درست نماید.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version