اسلام با روحیه مردمی و وسطیت همیشه در جوامع مختلف قابل قبول بوده وهست. دین مبین اسلام به صورتهای مختلفی در مناطق مختلفی ظهور کرده و نقش خود را برای رساندن انسان به سعادت واقعی ایفا کرده است.
گاهی مسلمانان در کشوری به عنوان تاجر و گاهی هم به عنوان یک مهاجر برای رساندن پیام دقیق و درست دین اسلام نقش خود را ابراز داشته اند.
به همین عنوان اسلام در اتریش نیز به همین صورت داخل شده است، مسلمانان از مناطق مختلفی وارد این سرزمین شده اند و در مسیر بِه سازی و پیشرفت آن منطقه نقش پر رنگی ایفا کرده اند.
با ورود مسلمان در این سرزمین، توجه به سوی دین مبین اسلام جلب شده و همواره این توجه بیشتر و عمیقتر شده است.
بناء باید به این نکته باور داشت و منصفانه اعتراف نمود که اسلام در اتریش نام یک اقلیت دینی در است.
اقلیتی که از دریجه مهاجرت به این سرزمین وارد شدند و با روحیه و رویه نیک و سرشت همزیست محور توانستند در میان اکثریت آن مردم جایی برای خود باز کنند.
گروههای مسلمان با استقرار در این سرزمین به این اندیشه و دغدغه بودند تا شمار و تعداد خود را رو به افزایش قرار دهند، بناء در سال ۲۰۱۰ حدود ۴۰۰٬۰۰۰ تا ۵۰۰٬۰۰۰ مسلمان در اتریش تخمین زده شد، که در حدود ۶٪ از کل جمعیت اتریش میباشد.
اکثر مسلمانان در طول دههٔ ۱۹۶۰ به عنوان کارگران مهاجر از ترکیه، بوسنی و هرزگوین همچنین جوامع عربی و پاکستان به اتریش وارد شدهاند.
از مناطق پرجمعیت مسلمانان میتوان به ایالتهای غربی اتریش نظیر فورآرلبرگ که بالاترین سهم مسلمانان در این کشور با ۸٫۳۶٪ دارا میباشد. وین پایتخت اتریش نیز در حدود ۷٫۸۲٪ جمعمیت مسلمان دارد.
در واقع کشور اتریش منحصر بهفردترین کشور در میان کشورهای اروپای غربی است تا آنجا که به مسلمانان از وضعیت یک جامعه دینی به رسمیت شناخته شده نگریسته میشود و این قدمت به زمان پس از اشغال اتریش، مجارستان، بوسنی و هرزگوین در سال ۱۸۷۸ بازمیگردد که اتریش به آزادی ادیان از جامعه مسلمانان را با اصطلاح «قانون شناسایی» تنظیم کرد. این قانون از سال ۱۹۷۹ هنگامی که جامعه مسلمان در اتریش تأسیس شد فعال گردید.
برنامهها و مراکز مسلمانان
اکثر مهاجرتهای انجام شده به اتریش نشان از کوچ مردمان ترکیهای، بوسنیایی میباشد. در میان مسلمانان، جمعیت مسلمان ترکیه تشکلی به نام «انجمن اسلامی ترکیه» دارند که امور دینی مسلمانان را اداره میکنند.
روابط میان مسلمانان و اکثریت کاتولیک اتریش، به نسبت بسیاری دیگر از کشورهای اروپایی، آرام بودهاست؛ ولی تنشهایی نیز در این میان وجود دارد. بر اساس یک پیشنویس جدید در سال ۲۰۱۴، قانونی در این کشور آماده به تصویب شده که به منظور مبارزه با گروههای به اصطلاح اسلامگرایی افراطی کمکهای مالی از سوی منابع خارجی را ممنوع میکند.
در حقیقت اکثریت مسلمانان در اتریش به مذهب اهل سنت (حنفی) تعلق دارند.
در سال 1904 دانشجویان مسلمان بوسنیایی در وین اولین انجمن مسلمان را در اتریش به نام (انجمن آکادمیک اسلامی) تأسیس کردند. در سال 1907 برخی از اعضای آن از آن جدا شدند و دومین انجمن مسلمان را در وین به نام (انجمن جوانان آکادمیک اسلامی مترقی) تأسیس کردند.
در بسیاری از اموری که متعلق به جامعه میگردید مسلمانان در آن نقش پر رنگی داشتند و همین قضیه باعث شده بود که در اکثر موارد در مسائل جمعی مسلمانان نیز رای و صاحب امتیاز باشند.
مسلمانان با نگاهی معتدل به امور و قضایای جامعه به بهترین شکل ممکن در اتریش و جوامع دیگر جایگاه بخصوصی یافتند و مورد توجه قرار گرفتند.
در حقیقت روحیه و رویه زندگی مسلمانان بر اساس دستورات دین مبین اسلام، این جایگاه و منزلت زیبا و دلنشین را برای شان به ارمغان آورده است.
مردم اتریش چه بسا با دیدن وتجربه کردن این رویه و روحیه به مطالعه و بررسی عوامل این ها پرداخته و راز موفقیت و سعادتمند بودن آنها را در باوری دانسته اند که به آن پایبندی داشته و به اساس دستورات آن زندگی خود را برنامه ریزی نمودهاند.