نویسنده: سید مصلحالدین
عاقبت غرور علمی
بخش چهارم
غرور علمی نزد امام غزالی رحمه الله:
امام غزالی رحمه الله میفرمایند: همانگونه که شراب ام الخبائث میباشد، خودش هم گناه است و سایر معصیتها نیز از آن سرچشمه میگیرد، بدینگونه غرور حتی علم را هم احاطه میکند، همچنین بحث و مباحث وقتی با انگیزه مغلوب ساختن طرف مقابل و نشان دادن تفوق علمی باشد و قطعاً سرچشمهی سایر معصیتها خواهد بود و امراض روحانی زیادی؛ مانند: حسد، بغض، تکبر، غیبت، خرسندی از عیوب دیگران، ناراحت شدن از نعمت رقیبان، استکبار از پذیرفتن حق، اعراض از انصاف و عدالت، همچنین به کار گرفتن تأویلات بیجا در آیات و احادیث و غیره میباشد.
اینها امراضی هستند که علماء با وقار شخصیتهای برجسته علمی نیز به آنها مبتلا میشوند و وقتی نوبت به شاگردان و مریدان آنها میرسد آنها دست بر گریبان شده و برای جنگ و جدال هم آماده میشوند. إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ.[1]
تکبر از دیدگاه اشعار و اقوال:
نشاید بنی آدم خاک زاد که در سر کند کبر و تندی و باد
ترا با چنین گرمی و سرکشی نپندارم از خاکی از آتشی.[2]
ابو سعید ابوالخیر میسراید:
از کبر مدار هیچ در دل هوسی کز کبر به جایی نرسیدست کسی
چون زلف بتان شکستگی عادت کن تا صید کنی هزار دل در نفسی.[3]
بزرگان دین بر اعمال ظاهری زیاد توجه نکردهاند، چون آنها در یک دقیقه اصلاح میشوند، بینماز در یک دقیقه نمازگزار میشود، کسی که ریش خود را میتراشد در یک آن، نظر خود را عوض کرده ریش بگذارد، شرابخوار در یک لحظه میتواند باز گردد و آنرا ترک کند، فاسق در یک دقیقه با توبه متقی میشود؛ ولی چیزی که نزد بزرگان مهم و در خور توجه بوده «اصلاح اخلاق باطن» است، مثلاً: دور کردن تکبر که آن هم خیلی مشکل است!
از حکیمی پرسیدند آیا نعمتی که به آن حسد نورزند یا بلایی که بر گرفتار آن بدان ترحم نکنند سراغ داری؟ گفت: بلی! آن نعمت تواضع، و آن بلا تکبر است.
در بیان تقسیم فریبخوردگان:
فریبخوردگان از خلق، غیر از کافران به چهار دسته تقسیم شدهاند:
-
اول و خطرناکترین دسته علما؛
-
عبادتگزاران ؛
-
سرمایهداران ؛
-
صوفیان.