نویسنده: ام‌عائشه 
مدخل: حجاب از جمله مفاهیم پرکاربرد در جامعه است که در زندگی بشر تأثیر ویژه‌ای دارد. در بخش قبلی دربارۀ شبهاتی که اسلام‌ستیزان دربارۀ حجاب وارد کرده بودند، به بحث پرداخته و به شبهات‌شان پاسخ دادیم. در این بخش از تحقیق در مورد اهمیت حجاب، فواید آن و نیز پیامدهای زشت بی‌حجابی در جامعه بحث می‌کنیم.

اهمیت حجاب

شکی نیست که حجاب و پوشش تأثیر زیادی بر روح و روان زن دارد. عفاف و پوشیدگی زن، همچون سد و حفاظی است که در سایۀ آن از هرگونه ذلت و تحقیری در امان می‌ماند. دین اسلام با واجب کردن حجاب، از این‌که زن بازیچۀ دست شهوت‌پرستان قرار گیرد و ارزشش به میزانی پایین بیاید که فقط وسیله‌ای برای رفع شهوت‌ها در نظر آید، جلوگیری کرده است. اسلام در سایۀ حجاب، امکان حفظ شخصیت انسانی زن از آسیب‌های فردی و اجتماعی را برای او فراهم می‌سازد.
اهمیت حجاب زن به این دلیل است که حجاب نه‌فقط حافظ اخلاق و تجسم تقوی و عفت در سطح جامعه است، بلکه نوعی احترام گذاردن به زن مسلمان و محفوظ نگه‌داشتن وی از نگاه‌های مسموم و گناه‌آلود مردان می‌باشد.
دین اسلام، حجاب و حفظ حریم زن را، جزو حقوق زنان مسلمان می‌داند که هم خود آنان باید آن را رعایت کنند و هم مردان باید به آن احترام بگذارند و محروم شدن زنان غیرمسلمان از این حق، به دلیل مجازاتی است که اسلام برای آنان در نظر گرفته است.
اسلام، با طرح پوشش زن، در حقیقت جواز حضور او را در اجتماع داده است و با دستورات حکیمانه و راه‌گشایی که در چگونگی منش و روش زنان داده، از سویی این نیروی عظیم را از تباه شدن و در گوشه‌ای بی‌هدف ماندن، نجات داده است. از سوی دیگر جلوی فسادانگیزی و ناهنجاری‌های ناشی از اختلاط نامطلوب بین مرد و زن را گرفته است. بر این اساس، اگر همۀ افراد جامعه در مقابل سلامت نفسانی خویش مسئول‌اند، زنان دراین‌باره مسئولیت بیشتری بر دوش دارند.
مهم‌ترین دلیل حجاب زن در اسلام، جلوگیری از شیوع فحشا و فساد در جامعه و کنترل غریزۀ شهوت است. فلسفۀ اصلی حجاب از طرفی انحصار خواسته‌ها و کام‌یابی‌های جنسی به محیط خانواده و همسران مشروع است و از طرف دیگر جلوگیری از طغیان غریزۀ جنسی و گسترش فساد و تباهی اخلاقی و در نتیجه حفظ سلامت روانی زن و مرد می‌باشد.

حجاب مایۀ زینت زن است

حجاب و عفت در ذات و فطرت بشر نهاده شده است. داستان حضرت آدم و حوا علیهماالسلام می‌تواند دلیلی روشن بر این مدعا باشد.
قرآن کریم حجاب و پوشش را هدیه‌ای آسمانی می‌خواند: «یَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْآتِكُمْ وَرِيشًا وَلِبَاسُ التَّقْوَى ذَلِكَ خَيْرٌ ذَلِكَ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ»؛ «ای فرزندان آدم! ما لباسی را که ستر عورت شما کند و جامه‌های زیبا و نرم برای شما فرستادیم و لباس تقوا نیکوترین جامه است. این سخنان همه از آیات خدا است باشد که خدا را یاد آرند.»

فواید حجاب

  1. آرامش روانی: نبودن حریم میان زن و مرد و آزادی معاشرت‌های بی‌بندوبار، هیجان‌ها و التهاب‌های جنسی را فزونی می‌بخشد. روح بشر فوق‌العاده تحریک‌پذیر است. اشتباه است که گمان کنیم تحریک‌پذیری روح بشر محدود به حد خاصی است و از آن ‌پس آرام می‌گیرد. هیچ مردی از تصاحب زیبارویان و هیچ زنی از متوجه کردن مردان و تصاحب قلب آنان و بالاخره هیچ دلی، از هوس سیر نمی‌شود؛ و از طرفی تقاضای نامحدود، خواه‌ناخواه انجام ناشدنی است و همیشه با نوعی احساس محرومیت همراه است. دست نیافتن به آرزوها به‌نوبۀ خود منجر به اختلالات روحی و بیماری‌های روانی می‌گردد؛ ازاین‌رو، دین اسلام برای تعدیل و رام کردن این غریزه، تدابیری اندیشیده است و در این زمینه هم برای مردان و هم برای زنان، تکلیف معین کرده است. وظیفۀ مشترک برای هر دو، مربوط به نگاه کردن است. خلاصۀ دستور این است که چشم‌چرانی، نگاه‌های خیره و مملو از شهوت و به‌قصد لذت به یکدیگر ممنوع است. وظیفۀ خاص زنان این است که بدن خودشان را از مردان بیگانه بپوشانند و در اجتماع به جلوه‌گری و دل‌ربایی نپردازند و نیز اسباب تحریک مردان بیگانه را فراهم نسازند. بدیهی است که با انجام این دستورها و رعایت حجاب اسلامی، باعث آرامش روحی و روانی زنان و مردان خواهد شد.
  2. تحکیم پیوند خانوادگی: یکی از فواید مهم حجاب در رابطۀ استحکام پیوند خانوادگی است. اختصاص یافتن التذاذهای جنسی، به محیط خانواده و در ازدواج مشروع است. اختصاص مذکور باعث پیوند و اتصال قوی‌تر زن و شوهر و در نتیجه استحکام بیشتر کانون خانواده می‌گردد؛ و برعکس، فقدان حجاب باعث انهدام نهاد و کانون خانواده است.
  3. حجاب عامل ارزش و احترام زن: دین اسلام برای این‌که، دامن زن آلوده به گناه نباشد و به‌خاطر این‌که بر وقار و عفت او بیفزاید حجاب را بر او واجب کرده است. در طول تاریخ یکی از راه‌هایی که زن برای حفظ مقام و ارزش خود از آن استفاده کرده، حفظ حریم در برابر مرد نامحرم بوده است. این همان روشی است که دین اسلام بر آن تأکید کرده است. زن هراندازه باوقار و عفیف‌تر ظاهر شود، از احترام و ارزش بالاتری در نزد مردان برخوردار است.
  4. امنیت اجتماعی: حجاب اسلامی، امنیت اجتماعی را در جامعه فراهم می‌کند. حجاب برخلاف نظر منتقدان آن، باعث انجام صحیح مسئولیت‌های اجتماعی است. اسلام نه‌تنها بیرون رفتن زن، تحصیل علم و فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را منع نمی‌کند. بلکه برای پیشگیری از آلوده شدن محیط کار و اجتماع به لذت‌جویی‌هایی که مختص به محیط خانوداه است، حجاب را واجب نمود.
  5. حجاب سبب تأمین و تضمین سلامت و پاکی نسل افراد جامعه می‌شود و نیز سبب حفظ ارزش‌های انسانی، مانند عفت و حیا و متانت در جامعه و کاهش مفاسد اجتماعی می‌باشد و به سبب حجاب اسلامی کنترل و بهره‌مندی صحیح و مطلوب از امیال و غرایز انسانی در جامعه به‌وجود می‌آید.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version