نویسنده: عبیدالله نیمروزی
کلید‌واژه‌ها: ایوبی، صلاح‌الدین، فلسطین.
خلاصهٔ مطلب: سلطان صلاح ‌الدین ایوبی رحمه‌الله یکی از افتخارات بزرگ امت اسلامی هست. وی از تبارِ قوم شریف کُرد و از فیض یافته‌گان مکتب محمدی صلی‌الله‌علیه‌وسلم بود. نام اصلی‌اش «یوسف»، لقبش «صلاح‌الدین»، نام والد گرامی‌اش «نجم الدین ایوب» بوده است که در مرور زمان به صلاح‌ الدین ایوبی مشهور گردید. در حقیقت صلاح الدین ایوبی به برکتِ ضمیر روشن، نهاد نیک و عنایت و توجه ویژهٔ پدرش به تربیتِ وی، تبدیل به یک رهبر فرزانه گردید.
صلاح الدین ایوبی در ابتدا فرماندهٔ لشکر نورالدین زنگی بود و چندی بعد به برکتِ صحبت و تربیت هدفمندانهٔ نورالدین زنگی، تبدیل به یک سلطان و پادشاه گردید.
برای کارنامهٔ درخشان سلطان صلاح‌الدین ایوبی رحمه‌الله، همین کافی است که توانست امپراتوری‌های بزرگی مثل صلیبیان، یهودیان و فاطمیون را شکست دهد و فلسطین را فتح و آزاد گرداند.
در حقیقت تحقیق کردن و سخن گفتن در مورد برجستگان تاریخ، رهبرانِ جهاد و شهسواران‌مان و… از جملهٔ شیرین‌ترین و دوست‌داشتنی‌ترین یادواره‌ها است؛ چراکه آنان خورشیدهای هدایت در آسمان انسانیت و مناره‌های درخشان در دریاهایِ تاریک‌اند و صلاح‌الدین کسی نیست جز یکی از این مردانِ بزرگ و قهرمان که مردمان را بر اسلامِ حق گردآورد، در آسمان سرزمین‌های اسلامی پرچم وحدت را بلند کرد، شهرهای اسلام را از دست دشمنان غاصب و استعمار کافران آزاد ساخت و در شناسنامۀ تاریخ، آیات پیروزی و خاطره‌های جاویدان را نوشت.
شاید بعضی‌ها سؤال کنند، چرا زندگی‌نامۀ سلطان صلاح‌الدین ایوبی را برای تحقیق انتخاب نمودم؟!
جواب این است که سیرۀ صلاح‌الدین گره‌خورده به فتح مبین؛ آزادسازی سرزمين مقدس فلسطين از چنگال صلیبیانِ کینه‌توز و استعمار كافر می‌باشد. پس هنگامی‌که از سرِّ پیروزی او در حِطّین پرده‌برداری کنیم و مفصلاً در مورد علت‌هایی که به این پیروزی جاویدان و عظیم منجر شد بحث کنیم، در واقع برای آزادسازی اولين قبله، سومین حرم و محل معراج حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وسلم، از گرفتاري صهیونیست بیدادگر و یهود پست مجرم و یا غربیان و شرقیانی که به آنان کمک می‌کنند، راه پایدارتری را پیش چشمان امت اسلامی قرار داده‌ام.
خوانندۀ محترم، در بخش‌های این تحقیق درخواهید یافت که چگونه این پیروزی به دست کُردی که هیچ نسبی با عرب ندارد، تحقق پیدا کرد؟! چگونه مردم را بر شریعتِ اسلام و هدایتِ پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وسلم جمع نمود و چگونه کشورهای اسلامی تحت فرماندهی مطلوبش یکپارچه گشت؟ چگونه به اسم اسلام وارد نبرد شد و برای بلند کردن «کلمة الله» جنگ کرد؟ چگونه به‌وسیلۀ عزت ایمان و چنگ زدن به ریسمان الهی، بر صلیبیان و… پیروز گشت؟! و چگونه بااخلاق شریف و سخاوتمندانه با دشمن برخورد کرد؟ مشخص‌ترین صفات كريمانه‌ای که صلاح‌الدین با آن از دیگران جدا می‌شود و مهم‌ترین اصلاحاتی که تحقق بخشید را به‌طور خلاصه درمی‌یابید و مفصلاً خواهد فهمید که صلاح‌الدین قهرمان چه کسی است!
امت اسلام و عرب و عجم چقدر نیازمندند که از سیرۀ این قهرمان، راه‌شان را به‌سوی پيروزی، عزت و سربلندی پيدا کند، از گذشتۀ درخشان و افتخارآمیز، آنچه را برای اکنونش مفید است به دست آورد و از عناصری که برای پيروزی در حطين آماده شده بود، برای بازپس‌گیری فلسطين با شيوه‌ای بهتر کمک بگیرد. ازاین‌جهت، بنابر دلایل ذیل، سیرۀ سلطان صلاح‌الدین ایوبی رحمه‌الله باید بیشتر مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرد:
۱. امت ما منتظر قهرمانی همچون صلاح‌الدین ايوبی رحمه‌الله است تا آن نقش را یک‌بار دیگر تکرار نماید و باید ویژگی‌های قهرمان جدید را از طریق مقایسه با قهرمان قدیم بداند.
۲. امروزه قدس گرفتار بلا است و بر این امت واجب است که تاریخ آن را بخواند و بداند که قدس اولین بار چگونه آزاد شد تا یک‌بار دیگر آن را آزاد سازد.
۳. امروزه این امت، راه سرمشق بودن را گم کرده و بر آنان واجب است یاران او را بشناسند که صلاح‌الدین ایوبی رحمه‌الله یکی از این شخصیت‌ها است که درگذر زمان به وی اقتدا شده است.
  1. امت ما امروزه راه جهاد را به‌عنوان تنها شیوه برای نجات فلسطین، گم کرده و غرق در شهوات شده‌اند، پس ناچار از یک یادآوری کوبنده با استفاده از بیان سیره‌ای جامع هستیم که دراین‌باره سیره‌ای همچون سیرۀ صلاح‌الدین ايوبي رحمه‌الله سرشار از نیرو و انگیزه، نداریم.
در واقع تنها راه رهبری کردن بر این امت در این مرحله، همان بر عهده گرفتن قضیۀ فلسطین است، به‌شرط این‌که این مسئولیت‌پذیری صادقانه و هماهنگ با آرزوها، افکار، فرهنگ و تاریخ این امت باشد. این امت برای صلاح‌الدین، بهترین خاطره‌ها را حفظ کرده است؛ چراکه خود این‌گونه بوده است؛ اما آنان که فکر می‌کنند روش رهبری کردن همان مسئولیت‌پذیری كاذب و وعده‌های دروغین است، خیال‌بافند و هرگاه از این مسیر منحرف و ناهموار حرکت کنند نسل‌های بعدی آنان را نفرین و دادگاه تاریخ آنان را محاکمه خواهد کرد.
اما آنان که فکر می‌کنند مشکل فلسطین باید با اندیشه‌ای به دور از میراث و عقیدۀ این ملت باشد، این‌ها هم خیال‌باف و مستحق غضب خدا، نفرین نسل‌ها و محاکمهٔ تاریخ‌اند.
در واقع فلسطین همان‌گونه که در طول زمان محور رویدادهای این منطقه بوده، محور سرافرازی‌ها و قهرمانان هم بوده است؛ همان‌گونه که یکپارچگی شام و مصر در یک روز مشخص و زیر یک پرچم واحد اسلامی برای پایان دادن به جنگ‌های صليبي و… نقطۀ آغاز بود؛ و همان‌گونه که این وحدت و یکپارچگی به پشتیبانی امکانات موجود در کل جهان اسلام که در خلافت عباسی آن روزگار آشکار بود، نیاز داشت. امروز هم فلسطین نیازمند وحدت شام و مصر است؛ وحدتی با مضمون اسلامی و پایه‌های اسلامی، وحدتی که به واقعیت‌های موجود در كل جهان اسلام برگردد.
به خاطر درک بهتر و عمیق‌تر مطالب در این تحقیق، در ابتدا به جنگ‌های صلیبی و سپس به‌ بیان شخصیت والای اتابک نورالدین زنگی اشاره می‌نماییم؛ چون این دو موضوع رابطۀ تنگاتنگی با حیات سلطان داشته و بعدازآن به سیرۀ خود سلطان صلاح‌الدین ایوبی رحمه‌الله می‌پردازیم ان‌شاءالله.
از خداوند می‌خواهم به حاکمان مسلمان در هر جایی، این توفیق را بدهد که در فداکاری و جهاد بر شیوۀ صلاح‌الدین باشند، راه او را باایمان و تقوی بپیمایند و در برپا کردن کاخ سربلندی و وحدت همانند او عمل کنند که او شایستۀ اجابت و بهترین آرزوست.
ادامه دارد…
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version