نویسنده: ام‌عائشه

دادن مهر به دختران

یکی از مسائلی که این روزها بسیار به آن بی‌توجهی می‌شود مهریۀ دختران است. مهریۀ دختران از دیدگاه اسلام از آنِ خود دختر است و هیچ‌کسی بدون اجازۀ دختر، حق تصاحب و تملک آن را ندارد و این حقی است که خداوند متعال به آنان اختصاص داده است؛ چنانچه می‌فرماید: «وآتوا النساء صدقاتهن نحلة»؛ (و به زنان مهرشان را به‌عنوان بخشش [الهی] بدهید)، پس پدر بدون اجازه و بدون نیاز به آن، نمی‌تواند آن را بردارد. ‌
عده‌ای مهریۀ دخترشان را به این خاطر بالا می‌برند که فکر ‌می‌کنند خود و خانوادۀ‌شان در مهریۀ دختر شریک هستند و بارها اتفاق افتاده که تمام خانواده در بالاترین مهریه با هم اتفاق می‌کنند. این امر نادرستی است که باید از آن پرهیز شود؛ زیرا مهریه هرچه کمتر باشد بیشتر باعث برکت و تداوم نکاح می‌گردد. اصلاً عده‌ای هنوز هم فلسفۀ وجودی مهریه را ندانسته‌اند: «فلسفۀ وجودی مهریه چیست؟ مهریه در واقع مال زن است و در مقابل آن عضوی است که شوهر از آن استفاده می‌کند و کسی حق ندارد بدون اجازه‌اش از مهریه استفاده نماید.»

ندادن میراث به دختران

حقوق دختران باید به هر صورت برای‌شان پرداخت گردد. نپرداختن حقوق و سهم الإرث دختران یکی از عادت‌های بسیار زشتی است که در بین بعضی از مردم رواج یافته است و این عادت کاملاً مخالف قرآن است؛ زیرا قرآن کریم به‌صراحت حقوق آنان را بیان داشته است. خداوند متعال در مورد حقوق زنان می‌فرماید: «یوصیکم الله فی أولادکم للذکر مثل حظ الأنثین.» ؛ (خداوند در مورد فرزندان‌تان به شما حکم می‌کند، مرد برابر سهم دو زن دارد…) با این آیه ثابت می‌شود که دختران نیز در میراث سهیم هستند.
علما، حرمان دختران از میراث را حرام دانسته و آن را از عادات زشت جاهلیت می‌دانند.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version