نویسنده: ابوعائشه
  1. مؤاخات و برادری بین مهاجرین و انصار

از گام‌های مثبت دیگری که رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم در مدینه برداشت، «مؤاخات و برادری» بین مهاجرین و انصار بود؛ زیرا این مؤاخات سبب شد تا آنان به یکدیگر بیشتر توجه کنند و قلب‌ها به یکدیگر نزدیک شده و کدورت از بین‌شان برداشته شود.
پیوند مؤاخات و برادری بین مسلمانان چنان مستحکم بود که آنان حاضر بودند تمام اموال خود را به برادران‌شان بدهند. در صحیح بخاری آمده است که حضرت عبدالرحمن بن عوف رضی‌الله‌عنه فرمود: «وقتی ما به مدینه آمدیم، رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم بین من و سعد بن ربیع رضی‌الله‌عنه پیوند مؤاخات و برادری ایجاد کرد. سعد گفت: «من در میان انصار از همه بیشتر مال دارم، اموالم را با تو نصف می‌کنم و هم‌چنین از میان همسرانم هرکدام را برگزینی، او را طلاق می‌دهم و هر وقت عده‌اش تمام شد، با او ازدواج کن.» حضرت عبدالرحمن بن عوف رضی‌الله‌عنه گفت: «من بدان نیاز ندارم، راه بازار را به من نشان بده.»»
این حقیقت است که وقتی مردم یک جامعه، یکدیگر را همانند برادر دوست داشته باشند، هیچ‌گاه دست به ناامنی و تباهکاری نمی‌زنند؛ زیرا هر کاری انجام دهند، دودش به چشم خودشان وارد می‌شود. به همین خاطر، رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم بعد از ورود به مدینه بین مهاجرین و انصار پیوند مؤاخات و برادری ایجاد کرد تا هم از مسائل یکدیگر آگاه شوند و هم در وقت بروز مشکلات کنار یکدیگر بوده و برای حل آن تدبیر مناسبی بسنجند.
  1. به کار بردن اصطلاح مهاجرین و انصار

یکی دیگر از اقدامات مناسب و به‌جای حضرت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وسلم اطلاق و به‌کاربردن اصطلاحات «مهاجرین» و «انصار» بود. اگر تاریخ مدینه قبل از هجرت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم را مطالعه کنیم، می‌دانیم که مردم آنجا در چه مشکلات و سختی‌هایی به‌سر می‌بردند. هر روز جنگ و درگیری، کشتار، غارت، دزدی و تاراج رخ می‌داد؛ کارهایی که مردم آن منطقه با افتخار انجام می‌دادند و آن را مظهر مباهات، شجاعت و جسارت می‌دانستند. امنیت از آن دیار رخت بربسته بود و آرامش از مردم سلب شده بود. هر قبیله، دیگری را می‌کشت؛ اما زمانی که رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم به مدینه هجرت کردند، به‌منظور از بین بردن این درگیری‌ها و ناامنی‌ها، برای هر گروه یک اصطلاح به‌کار بردند و هرکدام را از دیگری متمایز ساختند تا چنین مشکلاتی بروز نکند.
به‌کار بردن اصطلاح «مهاجرین» و «انصار» به‌خاطر رفع تعصبات قومی و قبیله‌ای بود که اسلام را در تمام فعالیت‌های آن به تحرک واداشت. رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم برای کسانی‌که از مکه به مدینه هجرت کرده بودند، اصطلاح مهاجرین را به‌کار برد و کسانی را که در مدینه می‌زیستند، انصار نامید. این اقدام جناب رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم تأثیرات مثبت بسیاری در وحدت و یکپارچگی مسلمانان داشت، به‌خصوص که اکثریت آن‌ها از قبایل اوس و خزرج بودند و قبل از اسلام همواره با هم درگیر بودند. آنان بیش از یک قرن از اختلافات و درگیری‌های قومی رنج می‌بردند. این اقدام باعث شد تا همیشه با هم برادر، برابر و دوست بمانند و در کنار یکدیگر جهاد کنند، امنیت منطقه را تأمین کنند، خدای خود را عبادت کنند و از رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم فرمان ببرند. خداوند متعال از همۀ آنان راضی و خوشنود باشد.»
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version