نویسنده: ابوعائشه
وقتی زندگی رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم را با دقت مورد بررسی قرار می‌دهیم، درمی‌یابیم که رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم برای ایجاد فضای پرامن و امان اقدامات زیادی انجام دادند تا مردم در آرامش و اطمینان بوده و هیچ نوع خطری آنان را تهدید نکند. گرچه با تفحص در سیرت رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم با موارد زیادی برمی‌خوریم، ولی در زیر برخی از آن‌ها را به‌صورت خلاصه بیان می‌کنیم:
  1. ساخت مسجد

رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم با هجرت به مدینه، اولین اقدامی که برای جمع کردن مسلمانان کنار هم انجام دادند، بنا و ساخت مسجد بود. ایشان با این اقدام نیک و مبارک، می‌خواستند مسلمانان پنج وقت کنار هم جمع شوند، به عبادت پروردگارشان بپردازند، یکدیگر را بشناسند و از مشکلات یکدیگر آگاه شوند. هم‌چنین، هنگام بروز ناامنی یا مشکلات، در مسجد به مشورت بپردازند و برای حل آن تصمیم بگیرند؛ زیرا در آن زمان، مسجد تنها مرکز تجمع، حل‌وفصل مسائل و مشورت بود.
نویسندۀ کتاب «الأمن في القرآن والسنة» می‌نویسد: «[رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم با هجرت به مدینه اقدام به ساخت مسجد نمودند] تا مکان و مرکزی برای اجتماع و عبادت، محلی برای ادارۀ امور مردم، بیان احکام اسلامی و مرکزی اعلامی برای بیانات صادر شده از سوی جناب رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم‌ باشد.»
اولین اقدامی که رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم در مدینه انجام دادند، بنای مسجد بود تا ندای ربانی «الله اکبر، الله اکبر» از آنجا شروع شود و این مسجد پاک، محل تجمع تربیتی برای امت اسلامی باشد. در این مسجد، مسلمانان وحی خداوند متعال و مسائل مربوط به دین خود را از جناب رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم فرا می‌گرفتند. این مسجد هم‌چنین مکان فرماندهی نظامی‌ای بود که در راه خداوند متعال آغاز شد.
از دلایلی که مسجد می‌تواند در امنیت، آرامش و اطمینان مردم و منطقه تأثیر مثبت داشته باشد، ساخت مسجد نبوی است. در مقابل، اگر مسجد به‌خاطر رضایت خداوند متعال نباشد، می‌تواند باعث تفرقه و جدایی در جامعه شود، مانند مسجد ضرار. در آن زمان، تمام برنامه‌ریزی‌ها و مشورت‌ها در مسجد صورت می‌گرفت؛ لذا اهتمام به مسجد و ساخت آن در آغاز اسلام بسیار حیاتی بود.
مسجد ضرار مسجدی بود که توسط منافقین ساخته شده بود؛ این گروه می‌خواستند از این مکان مقدس سوءاستفاده نموده و به مسلمانان آسیب برسانند و باعث تفرقه، جدایی و ناامنی شهر و منطقه شوند. خداوند متعال در این باره می‌فرماید: «وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مَسْجِدًا ضِرَارًا وَكُفْرًا وَتَفْرِيقًا بَيْنَ الْمُؤْمِنِينَ وَإِرْصَادًا لِمَنْ حَارَبَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ مِنْ قَبْلُ»؛ ترجمه: «و [از منافقان] کسانی هستند که بر پایۀ دورویی و نفاق، مسجدی ساختند برای آسیب رساندن و ترویج کفر و تفرقه‌افکنی میان مؤمنان و کمین‌گاهی برای [گردآمدن] کسانی‌که پیش از این با خدا و پیامبرش جنگیده بودند.»
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version