نمونهای از تربیت و توجه پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم به دخترانش
امالمؤمنین امسلمه رضیاللهعنها نقل کردند: «روزی به دنبال زینب، دختر رسولالله صلیاللهعلیهوسلم، فرستادم. شوهرش، عاص بن ربیع، مشرک بود و بعد از هجرت حضرت زینب رضیاللهعنها به مدینه، اسیر شده بود. به او گفتم: «برو و از پدرت برایش امان بگیر.» او رفت و زمانیکه پیامبر صلیاللهعلیهوسلم با مردم نماز میخواندند، سرش را از حجره بیرون کرد و گفت: «ای مردم، من زینب، دختر رسول خدا صلیاللهعلیهوسلم، هستم و ابوالعاص را پناه دادم.» وقتیکه پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم از نماز فارغ شدند، فرمودند: «من تا اکنون از این موضوع اطلاعی نداشتم، ولی آگاه باشید که هر مسلمانی میتواند کسی را پناه بدهد.»
این قبول کردن و حمایت و پناه دادن زینب دلیل واضحی از جانب رسول خدا صلیاللهعلیهوسلم برای بالا بودن مقام دختران و زنان جوانی است که به مصلحت امت کار میکنند و این را وظیفۀ خود میدانند.
امروزه همچنان ضرور است که دختران خود را به نحو احسن تربیت کنیم تا در آینده بتوانند نقش مؤثر و فعالی در پیشرفت و تعالی جامعۀمان ایفا کنند. این امر ازآنجهت حائز اهمیت است که دختران امروز، مادران فردا و بنیانگذاران نسلهای آینده هستند. اصلاح و تعالی مادران میتواند منجر به تربیت فرزندان صالح و سازندهای شود.
دختران پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم عبارتاند از: زینب، رقیه، امکلثوم و فاطمه که به همراه مادر بزرگوارشان، حضرت خدیجة الکبری رضیاللهعنها، در روزهای دشوار و پرمشقت مکه، در کنار پدر گرامیشان ایستادند و در انجام وظایف سنگین و مسئولیتهای بزرگ، شریک و همراه وی بودند. آنها در برابر سختیهایی نظیر محاصره و قطع روابط توسط دیگران، با ایمانی استوار و صبری جمیل مقاومت کردند و هیچگونه ضعف و خستگی و ناامیدی از خود نشان ندادند. حضرت رقیه رضیاللهعنها به همراه همسرش عثمان بن عفان رضیاللهعنه به سرزمین حبشه هجرت کرد و امکلثوم رضیاللهعنها در مکه با مشرکین مقابله و از پدر گرامیاش دفاع نمود، و در این راه سختیهای فراوانی را تحمل کرد. اما حضرت فاطمه رضیاللهعنها، بانوی پاک و بزرگوار، آن زنی است که فرشتهای از آسمان بر پدرش نازل شد و به او بشارت داد که او سرور زنان بهشتیان است. حضرت حذیفه رضواناللهعلیه از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم نقل میکند: «فرشتهای بر من نازل شد و به من بشارت داد که فاطمه سردار تمام زنان اهل جنت است».
پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم در مورد ایشان میفرماید: «فاطمه پارۀ تن من است؛ کسیکه او را ناراحت کند گویا مرا ناراحت کرده است.» پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم خیلی مراعات حال دختر خویش را میکردند و بعضی از اسرار خود را فقط به ایشان میگفتند؛ چنانچه هنگامیکه وفات پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم نزدیک شده بود با حضرت فاطمه دراینباره صحبت کردند که اجلم نزدیک شده است؛ زیرا جبرئیل علیهالسلام در هرسال یک بار برایم قرآن را میخواند ولی امسال دوبار برایم خواند. حضرت فاطمه رضیاللهعنها با شنیدن این سخن به گریه آمدند، وقتی رسول معظم اسلام این بیقراری را دیدند فرمود: «اگر سردار تمام زنان این امت قرار بگیری راضی میشوی؟» پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم چنین دلسوزانه و با مهربانی با دخترانشان رفتار میکردند تا اینکه بهترین الگو برای امت باشند.