یکی از مؤثرترین و البته طبیعیترین راههای پاسداری از دوران جوانی، (اعم از پسر و دختر) و بهره بردن هرچه بهتر از آن، ازدواج زودهنگام است. امر ازدواج بیشتر از آنکه یک امر جنسی و شهوانی باشد، یک امر روحی و روانی است.
و از نشانه هاى او این که همسرانى از جنس خودتان براى شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید، و در میانتان محبت و رحمت قرار داد؛ به یقین در این نشانههایى است براى گروهى که تفکّر مى کنند.
و نیز میفرماید: هُوَ الَذِی خَلَقَکُم مِن نَفسٍ وَاحِدَهٍ وَ جعل منها زوجها لِیَسکُنَ إِلَیها.{ الاعراف/ ۱۸۹} «اوست خدایی که همه شما را از یک نفس آفرید و همسرتان را نیز از همان نفس مقرر داشت تا در کنار او آرام گیرید».
فواید ازدواج زودهنگام
۱ـ رسیدن به آرامش
انسان موجودی است که نیازمند آرامش است. او این آرامش را به علت این که فطرتاً موجودی است اجتماعی به وسیله دیگران به دست میآورد.
خداوند متعال در آیههای بالا اشاره میفرماید که بهترین فردی که میتواند این نیاز طبیعی را تأمین کند، همسر است. همه محبت ها و دوستیها محدود و موقت هستند، جز دوستی و محبت بین زن و شوهر که به علت متحد بودنشان دائمی و غیر محدود است. این آیه نیز با تکیه بر یکی بودن اصل و گوهر زن و مرد، عامل اصلی گرایش آن دو به یکدیگر آرام یافتنشان در کنار هم معرفی شده است.
این آیهها بوضوح نشان میدهند که با ازدواج کردن، در کنار آرامش جسمی، انسان آرامش روحی روانی پیدا میکند و به نوعی با آرام گرفتن آتش شهوت، که در فرد جوان به اوج میرسد، فکر و دماغ او نیز به آرامش میرسد.تحقیقات حاکی از آن است که افرادی که ازدواج خود را به تأخیر میاندازند با مشکلات جسمی، عاطفی، اقتصادی بیشتری مواجه میشوند.
۲ـ تکامل فرد و تکمیل دین
تکامل به چگونگی فرآیند شکلگیری و رشد انسانها در تمام ابعاد زندگی گفته میشود. انسان از طریق ازدواج میتواند به رشد برسد. به عبارتی، زمانی که مرد و زن با یکدیگر ازدواج میکنند، کامل میشوند. زیرا آنها برای رهایی از رنج و تنهایی، رسیدن به کمال، پختگی و رشد، رنگ دادن به زندگی و حضور فعالتر در جامعه انسانی نیازمند پیوستن به یکدیگر هستند. از این طریق است مرد کاملاً مرد و زن کاملاً زن میشود. پیامبر گرامی اسلام میفرماید: «أخرج البيهقي عن أنس قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إذا تزوج العبد فقد استكمل نصف دينه, فليتق الله في النصف الباقي» (هنگامی که بنده ازدواج میکند، نیمی از دینش را بدست آورده است پس نسبت به نیم دیگر تقوای الهی را رعایت کند).
۳ـ تعاون در اطاعت
از دیدگاه اسلام ازدواج عبادت محسوب شده و پاداش اخروی دارد. یک انسان مومن، در صورتی که همسر مومن و موافقی داشته باشد، میتواند در طریق انجام وظیفه، از تشویقها، رهنمودها و کمکهای او بهرهمند شده و در راه عبادت و رسیدن به خدا از تعاون و همیاریهای او استمداد جوید. خداوند میفرماید: {وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ﴾ ترجمه، و در نيكوكارى و پرهيز همكارى كنيد نه در گناه و تجاوز. و از خداى بترسيد كه او به سختى عقوبت مىكند.
حالا به نظرتان برای پسر یا دختر جوان چه کسی میتواند کارآمدتر از همسر او باشد؟ چه کسی میتواند در امر زندگی، عبادت و بندگی بیشتر از همسر به او کمک نماید؟ مسلما این زوجین هستند که دوشا دوش هم میتوانند در همهی امور کمک حال همدیگر باشند.
۴ـ سلامت و امنیت اجتماعی
ازدواج و تأسیس کانون خانواده، برای سلامت و امنیت جامعه مفید است وزمینه ارتکاب جرم و بزهکاری را کم میکند. اگر بنیاد خانوادهها مستحکم باشد و جوانها به موقع ازدواج کنند و به کانون گرم خانواده دل بسته باشند به طور محسوس از فساد، ولگردی، بیبند و باری، طغیان، قتل و سرقت، جنایت و ناامنی، تجاوز، انحراف، اعتیاد و خودکشی کاسته خواهد شد؛ زیرا چنان که آمار نشان میدهد اکثر این امور از افرادی سر میزند که از ازدواج و وجود کانون گرم خانوادگی محرومند
ویل دورانت، دانشمند معروف، درباره ترغیب به ازدواج و فواید آن میگوید: «اگر راهی پیدا شود که ازدواج در سالهای طبیعی انجام گیرد، فحشا، امراض روانی، تنهایی بیثمر، عزلت ناپسند و انحرافات جنسی، که زندگی رالکه دار کرده است، تا نصف تقلیل خواهد یافت.. . عشق جنسی جوانان، زودتراز توانایی اقتصادی شان فرا میرسد، ما نباید از این پیشامد ناخشنود باشیم وبگذاریم آن عشق افسرده شود و بمیرد.
ازدواجی که بر پایه عشق تازه و نمرده دختر و پسر انجام می شود، در طی سالهای دراز، زندگی آنها را معطر و خوشبو میکند و گرنه عمیق و طبیعی و آرمانی نخواهد بود».
۵ـ ارتقاء
ارتقاء از ديگر آثار ازدواج زودهنگام میباشد، يعني جوانيی که متدين و مؤمن است با ازدواج میتواند حرکتهای جهشی در مسائل مختلف داشتهباشد، اما با تأخير در ازدواج، اين ارتقاء يافتن، متوقف میشود. اثر ديگر تأخير ازدواج، ترويج نا امنیهای اجتماعی است. خيلي از مسائلی که در جامعه رخ میدهد، ريشه آنها از تأخير در ازدواج نشأت میگيرد. همانگونه که دخترها امنيت اجتماعی ندارند، پسرها نيز اين امنيت را از دست دادهاند.