نویسنده: محمدالافغانی

آیت:

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا ادخُلُوا فِي السِّلمِ کَافَّةً وَ لَاتَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّیطَانَ إِنَّهُ لَکُم عَدُوٌّ مُبِینٌ [بقره: 208]
ترجمه: ای مومنان! کاملا در اسلام وارد شوید [و تمامی آموزه­ها و احکام آن التزام بورزید] و از وسوسه‌­های شیطان پیروی نکنید، که او دشمن آشکار شما ست.

حدیث:

«من دعاء لأخیه بظهره الغیب، قال المَلَک الموکل به: آمین و لک بمثل»
«هرکس در غیاب برادر [ایمانی]اش، برایش دعا کند، فرشته‌­ی مأمور او می­گوید: آمین، و تو را نیز مثل آن [دعا] باد!» (صحیح جامع الصغیر و زیاداتش)

داستان:

یکی از پرسش‌­های امتحان، این آمده بود:
چ­گونه سطح ارتفاع یک ساختمانِ آسمان‌خراش را، با یک پارامتر (:دستگاه فشارسنج هوا) می­توان سنجید؟
پاسخ صحیح: با سنجش فرق میان فشار هوا بر سطح زمین، و [فشار هوا] بر سطح آسمان­‌خراش.
پاسخ یکی از پارچه‌­ها استاد را عصبانی کرده بود و استاد بی­‌آنکه پاسخ‌­های [صاحب] آن پارچه به دیگر سوالات را بخواند، تصمیم گرفته بود او را ناکام کند. پاسخ بحث­‌برانگیز و عصبانی‌­کننده، چنین بود: پارامتر را به یک تناب دراز می­بندم و تناب را از فراز آسمان‌­خراش رها می­کنم تا به سطح زمین برسد، و سپس طول ریسمان را اندازه می‎گیرم. استاد از این جواب عصبانی شده بود، صرفا برای آنکه دانشجو پرسش را با یک روش عامیانه جواب داده بود که هیچ تناسبی با پارامتر و روش فیزیک نداشت. دانشجو پارچه کشید [:از نمره­ای که استاد داده بود، شکایت کرد] و مطمئن بود که جوابش صد فیصد درست است؛ سرانجام بر اساس قوانین دانشگاه یک ناظر ورزیده تعیین شد تا داوری کند. هیأت داوری گزارش داد که، هرچند جواب دانش آموز صد فیصد درست است ولی البته نشانگر سوادِ فیزیکی دانشجو نیست؛ برای همین تصمیم بر این شد تا به دانشجو فرصتی دیگر بدهند تا سواد علمی فیزیکی خودش را اثبات کند. این بار؛ همان سوال را، شفاهی از دانشجو پرسیدند. دانشجو کمی فکر کرده، گفت: من برای سنجش ارتفاع آسمان­‌خراش جواب­‌های زیادی دارم و نمی­دانم کدام یک را اینجا [برای جواب­دادن] انتخاب کنم. داور گفت: همه جواب­هایت را بگو. دانشجو شروع کرد:
1ـ می­توان پارامتر را از فراز/بلندای آسمان­خراش برسطح زمین انداخت و مدت زمانی را که پارامتر تا رسیدن به زمین در برمی‎گیرد، سنجید و در نتیجه؛ می­توان ارتفاع آسمان­خراش را با به‌­کارگیری قانون جاذبه­‌ی زمین، محاسبه کرد.
2ـ وقتی آفتاب صاف باشد، می­توان طول سایه­ی پارامتر را با طول سایه­ی آسمان­خراش سنجید و این­گونه، با استناد به قانون تناسبِ دو طول و دو سایه، [اندازه­‌ی] ارتفاع آسمان­‌خراش را می­فهمیم.
3ـ اما اگر بخواهیم جواب سهل و ساده‌­ای بدهیم که برای ذهن راحت باشد؛ بهترین راه‌‎اش این است که به نگهبان برج بگوییم: اگر به من بگویی ارتفاع این آسمان­خراش چ­قدر است، این پارامتر را به تو هدیه می‌دهم!
4ـ اما اگر دنبال پیچیده‌­سازی مسأله باشیم؛ در آن صورت، ارتفاع آسمان‌خراش را به روش [محاسبه­‌ی] فرق میان فشار هوا بر سطح زمین و [فشار هوا] بر فراز آسمان­خراش، به توسط پارامتر؛ خواهیم سنجید!
داور همین جواب چهارم را انتظار داشت که اثبات‌گر سواد علمی فیزیکی دانشجو ست، در حالی­که این جواب در نظر خود دانشجو بدترین جواب بود، به دلیل آنکه دشوارترین و پیچیده‌­ترین جواب­ها ست!
بله! تا یاد مان نرفته، باید بگویم نام آن دانشجو «نیلز بور» بود. او نه تنها در درس فیزیک موفق شد، که حتا [بعدها] برنده­‌ی نوبل فیزیک نیز، شد.

حکمت:

دو صد گفته چون نیمِ کردار نیست!

دعاء:

«ربنا لاتجعلنا فتنة للقوم الظالمین و نجّنا برحمتک من القوم الکافرین»
ترجمه: پروردگارا! ما را دست‌خوش ستمگران مگردان و از شرّ کافران در امان مان بدار!

درس:

باید خود مان را در این ماه مبارک، به صدقه­‌ی روزانه یاهفتگی، و لو مبلغ ناچیز، عادت دهیم؛ که کم همواره، بهتر از زیاد یکباره است. اینطور؛ این عادت صدقه‌­دادن مستمر را، حتی بعد از رمضان نیز باید نگهداریم.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version