نویسنده: ابوعائشه

اهمیت امنیت در اسلام

امنیت در اسلام دارای چنان اهمیت و جایگاه والا و بلندی است که همواره قانون اساسی اسلام (قرآن) و سنت گهربار جناب رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم بارها و بارها آن را یادآور شده است. امنیت همانند عوامل و عناصر زندگی شرافتمندانه‌ای است که باعث سرافرازی انسان می‌شود؛ زیرا امنیت و آرامش زندگی، خواسته‌ی فطری و طبیعی تمام موجودات زنده است. پس از این جهت یکی از ستون‌های اساسی زندگی در این جهان شمرده می­شود. جایگاه امنیت کمتر از جایگاه غذا نیست؛ زیرا همان­طوری که زندگی بدون غذا متصور نیست بدون امنیت نیز متصور نخواهد بود.
امنیت در زندگی افراد و اجتماعات، دارای اهمیت زیادی است، تا جایی که می‌توان گفت: «امنیت واسطه‌ی حیاتی و لازمی‌ای برای زندگی طبیعی بشر بعد از ایمان به خداوند و توحید پروردگار است.»
در مورد اهمیت امنیت باید گفت که امنیت نیاز بشری فرد و خواسته‌ی فطری او است که زندگی بدون آن درست نمی‌شود و هیچ فرد و جامعه‌ای نمی‌تواند از آن مستغنی و بی‌نیاز باشد.
در واقع، می‌توان گفت که امنیت یک نعمت بزرگ است و نبود آن مصیبت و نقمت بزرگی را به همراه دارد. این موضوع را افرادی که از نعمت امنیت بی‌بهره بوده و با چالش‌ها و مشکلات ناامنی روبرو شده‌اند، به خوبی درک می‌کنند؛ زیرا با وجود امنیت، انسان‌ها می‌توانند جان، مال، خانواده و ناموس خود را در امان ببینند. به همین دلیل، برای اعمار و آبادانی و پایه‌گذاری یک کشور یا جامعه، امنیت به عنوان اولین اساس و پایه‌ی مهم آن تلقی می‌شود.
امنیت یکی از موضوعات حیاتی، حساس و پیچیده‌ای است که نیاز به توجه، زمان و هزینه‌ی زیادی از سوی سیاست‌مداران، اندیشمندان، تصمیم‌گیران، نظامیان و دیگر صاحب نظران دارد. به عقیدۀ جامعه‌شناسان، روانشناسان و دانشمندان رشته‌های مختلف، امنیت به دلایل ذهنی، فیزیولوژیکی، فردی و اجتماعی خود، پس از نیازهای فیزیولوژیکی، اولین اولویت از نظر اهمیت را به خود اختصاص می‌دهد.
امنیت از نیازهای اساسی و سرنوشت­ساز مردم در زندگی است. جامعه‌ی امن، زمینه‌ی بهره‌مندی از تمام نعمت­ها را به وجود می‌آورد و استفاده از نعمت­ها زمانی گواراست که در فضای آرام و بی‌اضطراب باشد.
امنيت يكی از بزرگ­ترین نعمت­هایی است که خداوند متعال به وسیله‌ی آن بر انسان­ها منت نهاده است؛ لذا امنیت از نظر اهمیت و ضرورت، رتبه‌ی اول  را نزد دولت­ها و ملت­ها کسب نموده است. اگر مقدار بودجه‌ای را که دولت به وزات­خانه­ها اختصاص می­دهد، ملاحظه و بررسی کنیم، درمی­یابیم که بزرگ‌ترین سهم بودجه‌ی دولت به وزارت دفاع و وزارت داخله اختصاص دارد؛ این بودجه به خاطر موقعیت، جایگاه و مسؤولیت‌های بزرگ دو وزارت­خانه جهت حمایت و حفظ مقدرات حکومت و تأمین امنیت مردم و دولت است. برطرف ساختن خطرهای داخلی و خارجی‌ای که دولت با آن دست­وپنجه نرم می­کند، بسیار مهم، خطرناک و نیاز به سعی و تلاش بسیار و هزینه­های هنگفتی دارد.
دین اسلام که یک دین کامل و جامع است، برای هر بُعد زندگی بشر برنامه‌ریزی و پلان‌گذاری نموده است و در این مورد نیز ساکت ننشسته است؛ بلکه برای برآورده ساختن نیازهای مسلمانان و بقای آن‌ها در روی زمین و هم‌چنان برای آرامش و آسودگی خاطر آن‌ها، امنیت را در اولویت قرار داده است. خداوند متعال و پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم برای مسلمانان راه‌کارها و دستورالعمل‌هایی را جهت ایجاد یک جامعه‌ی ایده‌آل و امن ارائه کرده‌اند.
در بخش بعدی همین مقاله إن‌شاءالله تلاش می‌کنیم تا جایگاه امنیت را در پرتو آیات قرآن و رهنمودهای آن، خدمت خوانندگان عزیز و گرامی بیان کنیم.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version