نویسنده: محمد الافغانی

عصر طلایی تمدن اسلامی

چکیده

تاریخ هرگز چنین تمدنی را ندیده بود که در خود همۀ امور را به گونه‌ای به همراه داشته باشد که بتواند آن‌ها را به راحتی و سادگی، در عمل پیاده سازد و برای پیروان و باورمندان خود راهکارهای عملی ساده برای زندگی بهتر و متعالی داشته باشد، تا این‌که تمدنی به نام اسلام ظهور می‌کند و نگاه تاریخ را نسبت به تمدن‌های قبلی تغییر می‌دهد.
تمدن‌های متعددی در جهان پدیدار شده و برای یک دوره از تاریخ خود را معرفی کرده‌اند، اما با گذر زمان، زندگی آن‌ها به پایان رسیده و به انحطاط و سقوط مواجه شده‌اند.
اسلام با باورها و ارزش‌های الهی و مستحکم خود، این باور رایج که هر تمدنی زوال‌پذیر است را رد کرده و جاودانگی خود را در تاریخ نشان داده است.
تمدن اسلام، جهان را جانی دیگر بخشید و بشریت را به سمت درست و راه روشن هدایت نمود.
این تمدن در واقع برای پیشرفت انسان‌ها گام‌های بسیار ارزنده‌ای برداشت و انسانِ سرگردان در مادیت را به‌سوی معنویتِ رهابخش از بند و قید مادیاتِ مفرط نجات داد.
در این مقاله، به بررسی تمدن دین اسلام می‌پردازیم که به جاودانگی و پویایی تمدن کمک کرده و نظریۀ افول تمدن‌ها را رد کرده است. این دین با ارزش‌های الهی و مستحکم خود، نشان داده است که تمدن‌ها می‌توانند پایدار باشند و از فروپاشی جلوگیری کنند.
واژگان کلیدی: تمدن، اسلام، فرهنگ، علوم، نظام.

مقدمه

خداوند متعال می‌فرماید: «إِنَّ الدِّینَ عِندَ اللَّهِ الإِسلاَمُ»؛ یعنی: «دین  (پسندیده و مورد قبول) در پیشگاه خدا اسلام است.» تاریخ بشر شاهد افول و خیز تمدن‌های مختلف بوده است که در زمان‌ها و مکان‌های مختلف ظاهر شده و پس از گذشت زمان به سقوط و افول رسیده‌اند.
آنچه در این نوشتار مورد نظر است؛ آشنایی با تمدن دین مبین اسلام می‌باشد. دینی که برای تمدن، جاودانگی و پویایی داد و نظریۀ الزامی بودن افول تمدن‌ها را باطل نمود.
و به درستی که یکی از عوامل انکارناپذیر شکست و افول تمدن‌ها، نبود ایدئولوژی قدرتمند و یا نبود افراد مصممی که بخواهند برای حفظ، صیانت و پیشرفتِ تمدن و ایدئولوژی‌ خود با هرگونه مانعی مقابله کنند و خود را تحت هر شرایطی برای به ارمغان آوردن آرمان‌های آن فدا سازند.
در حقیقت، دوام یا طول عمر تمدن‌های تاریخی بسته به قوت و ضعف اصول و زیربناهای آن و چگونگی شرایط و اوضاعی که در آن تأسیس و گسترش یافته‌اند، بوده است.
به هر اندازه‌ای که اساس و زیربنای یک تمدن استوارتر باشد و اساس‌گذاران آن نسبت به ارزش‌های آن وفادار باشند، به همان میزان عمر آن طولانی‌تر خواهد بود و برعکس.
تمدن اسلامی از میان تمام تمدن‌های تاریخی یگانه تمدنی است که نسبت به هر تمدن دیگری شگوفایی طولانی‌تر و پربارتری داشته و دارای پیروان صادق و راستین بیشتری می‌باشد.
اگر انسان به تاریخ بشر نگاهی بیندازد، خواهد دانست که تاریخ اسلام مانند حلقه‌ای است که تاریخ قدیم را به تاریخ جدید وصل می‌کند.
ادامه دارد…
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version