نویسنده: سلمان بلوچ
خواهرانی که به فریضه امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر اهتمام می‌ورزند در واقع سهمی از آیه] كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ [{آل عمران: 110 } برای خودشان برگرفته‌اند. در پرتو این آیه، معیار برتری این امت در امربه‌معرف و نهی‌ازمنکر است. اگر این امت، فریضه امربه‌معروف را ترک کند، هیچ برتری‌ای بر امت‌ها و ادیان گذشته ندارد. در جوامعی که فریضه امربه معروف ادا نمی‌شود یا بدون حکمت و اصول و قواعد اجرا می‌شود، حرمت‌ها از بین رفته است، بی‌حیایی و فحشا حاکم شده است، سرقت و ناامنی امانِ مردم را بریده است.
فعالیت‌های دَعَوی و تبلیغی خواهران قدمتی به درازنای تاریخ اسلام دارد. حکایت‌های آموزنده­ی حضرت سمیه و حضرت خدیجه رضی‌الله‌تعالی‌عنهما در مسیر دعوت اسلام روشن‌تر از روز است. حکایت اسلام‌آوردنِ امیرالمؤمنین عمربن خطاب رضی‌الله‌عنه را بارها شنیده‌اید که تقدیرش با تلاوت قرآن و موضع‌گیری داعیانه و حکیمانه­ی خواهر بزرگوار و محترمش دگرگون می‌شود و کارنامه­ی پربرگ و پرباری از خود برای جهانیان به ارمغان می‌گذارد. علامه اقبال لاهوری رحمه‌الله با اشاره به همین داستان می‌سراید:
نمی‌دانی که سوز قرأت تو / دگرگون کرد تقدیر عمـر را
الله‌تعالی به زنان چنین نعمت و موهبتی عطا کرده است که توانسته‌اند با دعوتی پرحکمت و تدبیر و شجاعت و سوزِ دل، سرنوشت بزرگترین دشمنان اسلام را تغییر دهند. بنابراین در شکوفایی و به‌کاربستنِ موهبت‌های الهی که به شما عنایت شده از هیچ کوششی دریغ نورزید.
جهاد از پایه‌های اساسی دین اسلام است. رسول‌الله (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) از جهاد به «نوک قله­ی اسلام» تعبیر کرده است. رسول‌الله (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) در حدیثی اسلام را به یک ساختمان باشکوه تشبیه می‌کند. سپس ارکان/ستون‌های آن را برمی‌شمارد و در پایان می‌فرماید: نقط­ی اوج و بالاترین برجِ آن ساختمان، جهاد است. یعنی عزت و شکوه و عظمت مسلمانان در گرو جهاد است.
دو نوع جهاد داریم: یکی همان جهادی که امروز مردان و زنان فلسطینی و شامات در سخت‌ترین شرایط ممکن انجام می‌دهند. جان و مال و زندگی‌شان را در طَبق اخلاص گذاشته‌اند بازهم فریاد می‌زنند که «یا ربِّ، خُذْ مِنْ أمْوالِنا وَأوْلادِنا وَدِمائِنا ما یُرضِیْک عَنّا»؛ پروردگارا، از اموال و اولاد و خون‌های ما آن‌قدر بگیر که تو را از ما خشنود کند. انگار به زبان حال می‌گویند:
تا خیال دوست در اسرار ماست / چاکـریِّ جان‌سپاری کارِ ماست
بر خط و فرمان او سر می‌نهیم / جانِ شیرین را گروگان می‌دهیم
نوع دیگر جهاد، جهادِ علمی، فکری و دَعَوی است. در قرآن کریم هرجا یادی از جهاد با شمشیر است، نامی از جهاد علمی و فکری و دعوی نیز هست. چنان‌که الله‌تعالی خطاب به رسول‌الله (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) می‌فرماید: [وَجاهِدْهُم بِه جِهادًا کَبِیْرًا  [.{الفرقان:52} به اتفاق همه مفسران مراد از ضمیر «بِه» در این آیه،« قرآن» است؛ یعنی با پیام‌های قرآنی به مصاف کافران برو و با این کتاب مقدس، با آنان به جهادِ فکری و فرهنگی بپرداز.
این آیه در مکه مکرمه نازل شد. در مکه رسول‌الله (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) و یارانش، مأمور به جنگ نظامی نبودند، جهادِ بزرگ آنان در مکه دعوت و تبلیغ بود. جهاد فکری و تبلیغی به وسیله پیام‌های قرآنی را خدای متعال به این خاطر جهاد کبیر گفت که با قرآن و آموزه‌هایش، نسلی مجاهد و جان‌برکف تربیت می‌شود. جوانانی که امروزه در مقابل متکبرترین و ظالم‌ترین رژیم دنیا ایستاده‌اند و شوکت او را درهم شکسته‌اند.
با جهاد علمی، فرهنگی و تبلیغی ارزش‌های اخلاقی در جامعه رشد می‌کند. نهضتی علمی، فکری و معنوی پدید می‌آید و به‌جای فتحِ جسم‌ها، دل‌ها فتح می‌شوند. در جهاد فکری و تبلیغی، ذهن و ضمیر انسان‌ها تسخیر می‌شود. یا رب این قافله را لطف ازل بدرقه باد.
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version