نویسنده: عبدالحمید نوروزی

چکیده

امروزه موضوع اقتصاد، علم مستقلی شده که همگان درگیر آنند. این تحقیق در مورد اهمیت اقتصاد، جایگاه و راهکارهای آن در زمینۀ مهار تورّم، کاهش فقر، افزایش برکت، و رشد اقتصاد از منظر آیات و روایات و دیگر دلایل عقلی و نقلی انجام شده است.
نتایج به‌دست آمده حاکی از آن است که نگرش درست به‌ثروت و زندگی دنیا و اهتمام به‌کار و تولید، از مبانی رشد و توسعۀ اقتصادی است.
در صورت مدیریت و برنامه‌ریزی دقیق؛ تورّم، فقر، بیکاری و مشکلات دیگر از جامعه پاک خواهد شد. براساس فتوای قرآن و سنّت، ثروت و مال دنیا اگر از طریق مشروع به‌دست آید و به منظور رسیدن به قرب الهی استفاده شود، قابل قبول است، اما اگر ثروت به عنوان هدف قرار گیرد و از راه‌های غیرمشروع کسب شود یا باعث فراموشی انسان از الهیات و زندگی معنوی شود، محکوم و ناپسند تلقی می‌شود.
واژگان کلیدی: تعریف اقتصاد، قرآن و اقتصاد، مشروعیت کار، تورّم، عدالت، رونق اقتصادی.

مقدمه

دین اسلام به عنوان مجموعه‌ای از دستورالعمل‌های زندگی و راهنمای تربیتی برای انسان، تمام نیازهای او را پیش‌بینی کرده و برای هر یک از این نیازها برنامه‌های خاصی ارائه کرده است. یکی از این نیازها، مسائل مادی و اقتصادی است که نقش مهمی در ابعاد مختلف زندگی انسان دارد و اسلام به تأکید قوی بر تأمین این نیاز به اندازۀ لازم پرداخته است.
دربارۀ علم اقتصاد و جوانب مختلف آن، تحقیقات زیادی در گذشته انجام شده که هر یک دارای مزایای ویژه‌ای هستند. در تحقیق پیش‌رو که به روش اسنادی انجام شده است، سعی می‌کنیم علاوه بر افزایش آگاهی خوانندگان از اهمیت و جایگاه اقتصاد از منظر قرآن، سنّت و دلایل عقلی و نقلی، به‌طور کلی به پاسخ دادن به سؤالات زیر بپردازیم:
۱. با چه هدفی در زمینۀ اقتصاد و جمع‌آوری ثروت گام برداریم؟
۲. دیدگاه قرآن و سنّت نسبت به اقتصاد و کسب‌و‌کار چــیست؟
۳. علت ضعف اقتصاد و بروز تورّم چیست؟
۴. چگونه از مال و ثروت استفاده کنیم تا فقیر نشویم؟
۵. علت بی‌برکتی و افزایش فقر چیست؟
۶. و… .
ادامه دارد…
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version