نویسنده: احمد شعیب

راه‌حل‌های تهاجم فرهنگی

امروزه با توجه به رشد فکری وآگاهی عمومی ملت‌های جهان، نفوذ و سلطه و به دست آوردن مستعمرات از راه لشکرکشی‌های نظامی به آسانی امکان پذیر نیست. در صورت اجرا،  هزینه‌های زیادی را بر مهاجمان تحمیل می‌کند؛ به همین سبب بیش از یک قرن است که استعمارگران روش نفوذ در کشورها را تغییر داده‌اند و از طریق سیاست‌های فرهنگی (با عناوین تبلیغ مذهبی، با پایه سانس، رواج تکنولوژی، انجمن های خیریه، ترویج بهداشت و…) تلاش می‌کنند به اهداف شوم خود برسند؛ زیرا فهمیده‌اند که بهترین راه نفوذ در سایر کشورها نفوذ در فرهنگ آنان و استحالۀ درونی آن است.
آنان می‌خواهند ارزش‌های موردپسند خود را ارزش‌های مترقی جلوه دهند تا بتوانند آن را جایگزین معیارهای بومی و ملی ملت‌ها اسلامی سازند که در فرهنگ ملت‌های اسلامی از این اقدامات و روشها به هجوم فرهنگی تعبیر می‌کنند.
 بنا عمل جایگزینی فرهنگ بیگانه به جای فرهنگ خودی به شکلی هوشیارانه که بتواند یک ملت و جامعه را نسبت به فرهنگ خود بیگانه و مطیع غرایز بیگانگان کند «تهاجم فرهنگی» محسوب می‌شود.
با توجه به اینکه آنچه مسلم است، این است که دشمن، تهاجم فکری خود را از جبهه فرهنگی شروع کرده و در حال گسترش است. اگر اقدام شایسته صورت نگیرد، قطعاً این غده سرطانی به تمام پیکره جامعه اسلامی سرایت می‌کند. با توجه به اینکه دشمنان اسلام ابتدا از تهاجم فرهنگی؛ کودکان، نوجوانان و جوانان را به عنوان هدف قرار داده‌اند. خانواده‌ها بایستی بیش از پیش نقش خود را که مقابله با تهاجم فرهنگی به دقت مورد بررسی قرار دهند. لـذا هـمانگونه که هنگام تهاجم نظامی خود را آماده دفاع و فداکاری می‌کنیم، در تهاجم فرهنگی هم باید با تمام امکانات به دفاع و دفع فرهنگ دشمن بپردازیم وگرنه سنگرها را یکی بعد از دیگری از دست خواهیم داد و زمانی به خود می‌آییم که کار از کار گذشته است.
اینجا است که اهمیت نهاد خانواده  در مبارزه با این جبهه  فرهنگی دشمنان مشخص می‌شود. برای مقابله و مبارزه با «تهاجم فرهنگی» نیاز به راه حل‌هایی است که مسلمانان در زمینه‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی تلاش وگام‌های مأثرتری بردارند.
تا در سرزمین‌های اسلامی برای آزادی و رهایی از معضل تهاجم فرهنگی و برای شتاب گرفتن مبارزه با این پدیده شوم بایستی با اتحاد و همدلی تدابیر مشخص و واضحی را برای نابودی آن در نظر بگیرند تا آنطور که شایسته است مسلمانان در خانه‌های پدری و اجدادی خویش با خیال راحت و اندیشه‌ای اسلامی زندگی کنند؛ از این رو در پیمودن این مسیر ارزشمند، نکات ذیل را باید در نظر گرفت.

راه‌حل هایی برای مبارزه با تهاجم فرهنگی

پژوهشگران فرهنگ در مبارزه با هجوم فرهنگی راهکارهایی را ارایه کرده‌اند:
  • تقویت اندیشه اسلامی و باورهای دینی در جامعه؛
  • بینش سیاسی و مردم سالاری: سنگر نفوذ‌ ناپذیری در برابر بمباران فرهنگی دشمن است.
  • امر به معروف و نهی از منکر؛
  • حرکت به سوی عدالت اقتصادی: و رسیدگی به محرومان نیز از روش‌های رویارویی با یورش فرهنگی و رسیدگی به محرومان مستضعفان است؛
  • دشمن‌شناسی و تشخیص روش‌های جنگ نرم دشمن؛
  • حمایت و تحکیم نهاد خانواده به عنوان کانونهای قدرت در جنگ نرم؛
  • مدیریت و حفظ سلامت فضای مجازی؛
  • به‌کار‌گیری ابزار فرهنگی مانند نهادهای آموزشی و رسانه‌ها برای تبیین مفاهیم اسلامی از راهکارهای مقابله با تهاجم فرهنگی می‌تواند باشد.
  • گرایش قوی به آبدیت نمودن دانش، فرهنگ، علم، صنعت و هنر؛
  • تلاش برای پیشرفت و ترقی علمی به منظور رهایی از هر گونه زنجیر وابستگی سیاسی و اقتصادی.
قدرت‌های بزرگ دنیا با اسلام مخالف اند، نه این اسلامی که فقط خلاصه بشود در دعا و مسجد و موعظه؛ بلکه آن اسلامی که در صدر اسلام همۀ احتیاجات ملت‌ها را حلّ می ‌‏کرد و برای آنها در تمام امور زندگی برنامه داشت حتی در امور سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ملت‌ها مستقیماً دخالت می‌‏ کرده است.
در نتیجه بدون شک با توجه به انواع خانواده و روش‌های تربیتی و تصمیم‌گیری در آن‌ها مقابله با تهاجم فرهنگی نیز متفاوت می‌شود. بی‌تردید نمی‌توان در همه جای جامعه پولیس و نیروهای کنترل رسمی را قرار داد اما می‌توان با آموزش صحیح به خانواده‌ها، توسط اهل علم و دانش، آن‌ها را در مقابل این تهدیدات بنیان برانداز، واکسینه نمود. خانواده‌ها با کنترل فرزندان خود کمک بسیار زیادی به سلامت خود و جامعه می‌کنند. شما خانواده‌های گرامی و خوانندگان گرانمایه این نوشتار، با رفتار مشفقانه و محبت‌آمیز می‌توانید به کمک اصلاح جامعه آمده و ضمن کنترل درونی خانواده‌ها به کنترل بیرونی و در نهایت ایمن سازی جامعه با مشارکت و همکاری دلسوزانه کمک نمایید. فراموش نکنیم همیشه یک فرزند خوب در یک خانواده آرام و منطقی پرورش می‌یابد و یک جامعه خوب متشکل از خانواده‌های خوب است.
خانواده‌ها پلی هستند برای سوق جامعه به سمت اهداف متعالی و بلند.
اغلب افراد گمان می‌کنند که از آسیب‌های اجتماعی در امان‌اند و این مسائل تنها گریبانگیر دیگران است. شما والدین گرامی با اهمیت به حضور بیش‌تر و مؤثر در خانواده با اهمیت دادن به روح و الزامات روانی فرزندانتان می‌توانید به کارکردهای صحیح تربیتی خانواده جامه عمل بپوشانید. فراموش نکنیم که فرزندان و افراد خانواده ما بیش از نیازهای جسمانی به آرامش روانی و درک متقابل نیازمندند و ارتباط مناسب و مشفقانه پدر در منزل با همسر و فرزندان ضامن بقا و سلامتی کانون گرم خانواده است. گویا اینکه برای همین هدف مهم و غالی، هر صبح را به امید تقرب به خداوند متعال به شب می‌رسانیم.
بنابراین همانطور که به مراقبت اعضای خانواده در برابر بیماری‌های جسمی می‌پردازیم، باید آن‌ها را در برابر بیماری‌های بسیار خطرناک فرهنگی نیز ایمن کنیم.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version