یکی از عالیترین برنامههای اسلام که این دین را سرآمد تمام ادیان قرار داده است، از بین بردن تمام بیعدالتیها نسبت به زن بوده است. دین اسلام بنیاد برتریطلبیهای قومی، نژادی، جنسی و مالی را ویران نمود و تمام انسانها اعم از مرد و زن، غنی و فقیر، عرب و عجم، سیاه و سفید، زشت و زیبا را در یک صف قرار داد. این دین آسمانی تنها ملاک برتری را تقوا و ارزشهای معنوی و فضائل اخلاقی دانسته است. الله متعال میفرماید: «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ»؛ ترجمه: «همانا گرامیترین شما نزد الله باتقواترین شما است.»
از سویی هم هدایت تشریعی، عام و گسترده است و به هیچ گروه و یا فرد و جنس خاصی اختصاص ندارد. هر کس میتواند از این دریای رحمت الهی حصهای برای خودش برداشت نموده و راه تکامل و سعادت خود را هموار کند. خداوند متعال میفرماید: «إِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّبِيلَ إِمَّا شَاكِرًا وَإِمَّا كَفُورًا»؛ ترجمه: «ما راه را به او نشان داديم خواه شاكر باشد و پذيرا گردد يا ناسپاس. پس اختلاف در جنسیت نمیتواند مانعی برای تکامل باشد.»
نمونههای تاریخی، گواهی صادق بر این مدعاست که در طول تاریخ، زنان بسیاری بودهاند که قلههای ترقی را درنوردیده و بهعنوان زنان الگو و نمونه معرفیشدهاند. خداوند متعال در قرآن میفرماید: «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (۱۱) وَمَرْيَمَ ابْنَتَ عِمْرَانَ الَّتِي أَحْصَنَتْ فَرْجَهَا…»؛ ترجمه: «خداوند متعال برای مؤمنان، همسر فرعون و مریم دختر عمران را بهعنوان مثالهایی از ایمان و تقوا آورده است. هنگامی همسر فرعون گفت: «پروردگارا! خانهای در بهشت برای من بساز و مرا از فرعون و کارهایش نجات بده و مرا از گروه ستمگران رهایی بخش.» و همچنین داستان مریم دختر عمران که دامن خود را پاک نگه داشت.»
واقعیت این است که در طول تاریخ، هیچ دین، شریعت و جامعهای را نمیتوان یافت که عزت، کرامت و شرف زن را بهگونهای حفظ کرده باشد که او را در جایگاه واقعی خود قرار داده و به او توجه کافی نشان داده باشد، مگر اسلام که عزت و کرامت زن را حفظ کرده و او را در جایگاه واقعیاش قرار داده است.
اسلام، زن را حق مالکیت و تصرف داده است. خداوند متعال در این باره میفرماید: «لِلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَلِلنِّسَاءِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ»؛ ترجمه: «مردان نصیبی دارند از آنچه به دست میآورند و زنان نیز نصیبی دارند از آنچه به دست میآورند.»
دین اسلام به زن حق میراث داده است، همانطور که به مرد این حق را داده است. خداوند متعال میفرماید: «لِلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ وَلِلنِّسَاءِ نَصِيبٌ مِمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ كَثُرَ نَصِيبًا مَفْرُوضًا»؛ یعنی: «برای مردان و زنان از آنچه پدر و مادر و خویشاوندان بهجا میگذارند سهمی است، خواه آن ترکه کم باشد یا زیاد، سهم هریکی را خداوند مشخص و واجب گردانیده است.»