پیامبر اسلام، جناب محمد رسولالله صلیاللهعلیهوسلم، از جانب الله متعال، تمام قوانین و قواعد اسلامی را برای امت خود بیان داشت و جایگاه هر قشر را بهصورت جداگانه و درخور شأنش مشخص نمود. زن که یک عضو فعال جامعه است نیز در احادیث پیامبر صلیاللهعلیهوسلم مورد توجه و عنایت قرار گرفته است. در بخش قبلی مقاله، جایگاه زن در قرآن بررسی شد؛ در این بخش از مقاله، میخواهیم دربارۀ جایگاه زن در پرتو احادیث نبوی و اقوال علما و دانشمندان به بحث بپردازیم.
جایگاه زن در پرتو احادیث نبوی
از همان لحظۀ اول درخشش اسلام، مقام زن برای همگان آشکار شد که در تأیید و نصرت این دین تأثیر بسزایی داشت. زن توانست از آن قفسی که بر اساس عقاید باطله برایش درست شده بود، بیرون بیاید؛ پس تا زمانی که زن در قفس باشد نمیتواند ندای اسلام را بشنود، باید این قفس را بشکند و از آن بیرون آید و دین اسلام را تصدیق کرده و آن را اجابت کند و به دینی که الله سبحانه تعالی او را مثل خواهر دینی مردان قرار داده است، ایمان آورد. اگر این موضوع را به سیرۀ نبوی صلیاللهعلیهوسلم که خاص و تاریخ اسلامی که عام است، پیش کنیم، در مییابیم که حضرت خدیجه رضیاللهعنها اولین زنی بود که به پیامبر صلیاللهعلیهوسلم ایمان آورد و ایشان را در دعوتش بهسوی اسلام نصرت نمود تا اینکه اسلام، این کامیابیها را یکی پس از دیگری به دست آورد.
پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم اولین مالی که در اسلام تقسیم کردند و آن هم قبل از اینکه انصار به ایشان ایمان بیاورند، مال حضرت خدیجه رضیاللهعنها بود. همچنین، ایشان اولین کسی بود که پیامبر صلیاللهعلیهوسلم را از ترس وحی که سراسر وجودشان را فرا گرفته بود، آرام کرد. با حضرت محمد صلیاللهعلیهوسلم به لطف و مهربانی برخورد میکرد و به ایشان پیشنهاد داد و مال خویش را در اختیارشان گذاشت.
افزون بر این، اولین شهید اسلام یک زن بود؛ حضرت سمیه رضیاللهعنها، مادر عمار بن یاسر رضیاللهعنهما که در راه دین سختیهای زیادی را برداشت نمود و انواع عذابها را چشید؛ ولی این شکنجهها جز ثبات و پایداری چیز دیگری به او اضافه نکرد و در حالی به شهادت رسید که مؤمنه و راستگو بود و از درگاه حق امید ثواب و عاقبت نیک داشت. بسیاری از بزرگمردان اسلام بودند که ایمانشان به دست یک زن ترقی و کمال یافت، از جمله: سیدالشهداء حضرت حمزه رضیاللهعنه، پسر عبدالمطلب که سبب ایمان آوردنش همسر غلامش عبدالله بن جدعان بود و حضرت عمر بن خطاب رضیاللهعنه، خلیفۀ دوم، با آنهمه استقامتی که در دین داشتند، بهواسطۀ خواهرشان، فاطمه رضیاللهعنها، ایمان آوردند.