نویسنده: محمد عاصم اسماعیل­زهی

حکمت و فلسفۀ حج و اسرار نهان آن

بخش هجدهم

شبهۀ سوم: آیا مسلمانان به پرستش خانۀ کعبه می‌­پردازند؟
توضیح شبهه
طواف پیرامون خانۀ کعبه، در حقیقت پرستش آن محسوب می‌­شود؛ چرا مسلمانان به ادعای پرستش خدا، خانه­‌اش را پرستش می­‌کنند؟
پاسخ
خانۀ کعبه مقصود نیست؛ بلکه الله متعال مقصود است و خانۀ کعبه فقط برای تنظیم جهت و قبله می‌باشد، تا همه متحد و منظم باشیم.
کسی نمی­‌تواند اعتراض کند، چرا خانۀ کعبه جهت قبلۀ ما انتخاب شده است؛ زیرا در جواب خواهیم گفت: ما به هر حال باید به یک سمت و سویی عبادت خود را انجام می­‌دادیم، حالا الله متعال خانۀ کعبه را انتخاب کرده است و اگر او هر جای دیگری انتخاب می­‌کرد، باز هم ملحدین سؤال می‌پرسیدند، چرا آن­جا برای عبادت انتخاب شده است، در ادامه به ذکر دلایلی می­‌پردازیم که نشان­گر آن است که خانۀ کعبه مقصود عبادت نیست؛ بلکه الله متعال معبود است:
۱. پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وسلم و مسلمانان تقریباً ۱۶ یا ۱۷ ماه به طرف بیت المقدس نماز می‌خواندند، اگر کعبه به ذات خود مقصود بود چرا به سوی بیت المقدس نماز می‌­خواندند؛ پس مسلمان برای الله متعال نماز می‌­خواند نه برای خانۀ کعبه.
۲. اگر کعبه به ذات خود پرستش می‌­شود، پس چرا دست­‌زدن و مسح‌­کشیدن آن غیر از حجر الأسود ناجایز می‌­باشد؟ چرا مسلمانان از قسم خوردن به خود کعبه منع شده­‌اند؛ بلکه باید به رب الکعبه قسم بخورند؟
۳. ما معبودیت کعبه را نفی می­‌کنیم و واضح است که هیچ عابدی معبودیت معبود خود را نفی نمی‌کند؛ پس کعبه اله نیست که پرستش شود.
۴. اگر بالفرض روزی خانۀ کعبه منهدم شود، باز هم نماز خواندن به سوی مکان آن خواهد بود، اگر ذات کعبه مقصود عبادت ما می­‌بود، پس باید عبادت ما متوقف می‌­شد؛ بنابراین مسلمانان سنگ و آجر نمی‌­پرستند.
۵. کسی بر سقف خانۀ کعبه نماز بخواند باز هم نمازش درست است، پس اگر کعبه معبود مسلمان‌ها باشد بر روی آن بالاشدن و نماز را ادا کردن درست نیست؛ زیرا در این­‌صورت در مقابل او قرار ندارد. از طرفی بر روی معبود بالا شدن به هر نیت که باشد گستاخی است؛ اما چون خانۀ کعبه معبود نیست، در صدر اسلام مؤذنین بالای آن رفته و اذان می­‌دادند.[1]
شبهۀ چهارم: چرا کافران در مکه و مدینه داخل شده نمی‌­توانند؟
۱. در هر کشوری مناطقی ممنوعه برای عموم افراد همان کشور وجود دارد، چه رسد به افراد خارجی؛ به­‌طور مثال: ورود به اردوگاه­‌ها و مناطق نظامی خاص فقط برای افراد معینی که وابسته به آن هستند اجازه می­‌باشد. اسلام نیز یک دین جهان­‌شمول می‌­باشد که برای همۀ جهانیان بوده و دارای اردوگاه خاصی می­‌باشد؛ همانا اردوگاه اسلام، دو شهر مقدس مکه و مدینه می­‌باشد که فقط برای افرادی اجازه‌­ی ورود به آن وجود دارد که مسلمان باشند و دیگران حق اعتراض را ندارند.
۲. هنگامی‌­که شخصی بخواهد به یک کشور خارجی سفر کند، حتماً باید ویزۀ آن کشور را بگیرد، هر کشوری قوانین و مقررات خاصی برای صدور ویزه دارد و اگر معیار آن‌ها برآورده نشود، اجازۀ دخول به آن کشور داده نمی‌­شود؛ مکه و مدینه نیز از خود قوانینی دارند که هر کسی ویزۀ آن را قبول می‌کند باید به قوانین آن نیز عمل کند ویزۀ مکه و مدینه نیز بسیار آسان است و گفتن: «لا إله إلا الله محمد رسول الله» می‌­باشد.[2]
ادامه دارد…
بخش قبلی | بخش بعدی
[1]. تهانوی، اشرف علی، اشرف الجواب، ص۴۰، آیا مسلمانان کعبه را پرستش می­کنند؟، نشر آدینه، ۱۳۹۶هـ، تربت جام ـ کتاب‌سرای عثمان غنی رضی‌الله‌عنه.
[2]. بیست جواب به سوالات غیر مسلمانان دربارۀ اسلام (۴۳ ـ ۴۴) داکتر ذاکر نایک، با تلخیص و تصرف.
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version