نویسنده: مهاجر عزیزی

نگاه تحلیلی بر حکم پوشش چهره (بخش چهاردهم)

پوشش چهره از دیدگاه ائمّه و فقهای مذاهب اربعه
پوشش چهره یکی از عمده‌ترین موضوعاتی است که علماء و فقهای اسلامی پیرامون آن به بحث پرداخته‌اند. در این زمینه، برداشت‌های متفاوت فقهی و تفسیری ارائه شده است. در این نوشته، با استناد به منابع کتاب‌خانه‌ای و سایر منابع معتبر، ضمن بررسی نقاط اختلافی، اقوال و استدلالات مطرح‌شده را بررسی می‌کنیم.
۱. آیا چهره و دو دست عورت است؟
نخست، باید این مسئله را روشن ساخت که آیا چهره و دو دست، از جملۀ عورت محسوب می‌شوند یا خیر؟ در این‌باره، علماء به دو دسته تقسیم شده‌اند:
  • دستۀ اول: عده‌ای از علماء و فقها بر این باورند که چهره و دو دست عورت است و آشکار کردن آن‌ها جز در برابر زنان مسلمان و محارم، جایز نیست. این گروه به حدیث پیامبر گرامی صلی‌الله‌علیه‌وسلم استناد می‌کنند که فرمود: «المرأة عورة»؛[1] (زن به‌طور کامل عورت است).
  • دستۀ دوم: برخی از اهل علم معتقدند که چهره و دو دست زن عورت نیست؛ اما به دلیل خوف فتنه و با توجه به شرایط زمان و مکان، پوشاندن آن‌ها را واجب می‌دانند.[2]
۲. اتفاق و اجماع علماء در این موضوع
الف. نظر ائمۀ چهارگانۀ مذاهب اهل سنت: ائمۀ مذاهب اربعه و فقهای پیرو آن‌ها بر این اتفاق دارند که چهره و دو دست از جملۀ عورت نیست؛[3] اما به دلیل فتنه و فساد، پوشش آن‌ها را لازم و واجب می‌دانند. علامه مفتی محمد شفیع عثمانی رحمه‌الله می‌گوید: «همه اتفاق دارند بر این‌که اگر نگاه کردن به صورت و کف دست خوف فتنه به‌دنبال داشته باشد، دیدن آن جایز نیست و آشکار کردن آن برای زن نیز ممنوع است.»[4]
ب. نظر دربارۀ زینت در چهره و دست‌ها: علماء هم‌چنین متفق‌اند که اگر در چهره و دست‌ها، زینتی مانند سرمه در چشم‌ها یا طلا و حنا در دست‌ها وجود داشته باشد، پوشاندن آن‌ها واجب است.
اما اگر زینت وجود نداشته باشد و خوف فتنه نیز مطرح نباشد، اختلاف نظر پدیدار می‌شود:
  1. گروهی پوشاندن چهره و دست‌ها را واجب می‌دانند؛
  2. گروه دیگر این کار را مستحب می‌شمارند.
بر اساس این تقسیم‌بندی، هیچ‌یک از ائمه و علماء بر این باور نیستند که نمایان کردن چهره واجب یا افضل باشد.
علامه مفتی محمد شفیع عثمانی رحمه‌الله می‌گوید: «کسانی‌که کشف صورت و کف دست را جایز دانسته‌اند، این شرط را مطرح کرده‌اند که خطر فتنه وجود نداشته باشد؛ اما از آن‌جایی‌که صورت زن مرکز آرایش‌هاست، عدم خطر فتنه در صورت آشکار بودن آن بسیار نادر است؛ بنابراین، در بیشتر حالات، کشف صورت و دست‌ها نیز نزد آنان جایز نیست.»[5]
امام مالک، امام شافعی و امام احمد بن حنبل: این ائمه، کشف صورت و کف دست را مطلقاً اجازه نمی‌دهند، چه خوف فتنه وجود داشته باشد و چه نداشته باشد. آن‌ها نگاه به زن جوان را به‌طور کلی سبب فتنه دانسته و از آن جلوگیری کرده‌اند.
امام اعظم رحمه‌الله آشکار شدن صورت و کف دست‌ها را تا حدی که کشف آن‌ها به فتنه منجر شود، ممنوع می‌داند. وی معتقد است که اگر احتمال فتنه یا تمایل و نزدیکی به زن وجود داشته باشد، کشف صورت و دست‌ها ممنوع است؛ اما اگر این احتمال وجود نداشته باشد، جایز است. با این حال، فقهای متأخر حنفی نیز بر این نظر تأکید دارند که در زمانۀ کنونی، خطر فتنه تقریباً همیشه وجود دارد.[6]
به اتفاق ائمۀ اربعه، نوع حجاب زن که شامل پوشاندن صورت و کف دست‌ها در برابر مردان می‌شود، به‌دلیل خوف فتنه و فساد واجب است. بر این اساس، کشف صورت و کف دست‌ها برای زنان در بیشتر موارد ممنوع شمرده شده و این حکم در کتاب‌های معتبر فقها نیز تأیید شده است.
ادامه دارد…
[1]. سنن ترمذی: ش ۱۱۷۳.
[2]. اظهارالحق والصواب فی حکم الحجاب، ص ۳۲۴.
[3]. الموسوعة الفقهیة الکویتیة، ج ۴۱، ص ۱۴۴.
[4]. محمد شفیع عثمانی، تفسیر معارف القرآن، ج ۶، ص ۳۵۷.
[5]. محمد شفیع عثمانی، تفسیر معارف القران، ج ۷، ص ۱۶۴.
[6]. فتح القدیر علی الهدایة، ج ۱، ص ۲۶۰؛ تبیین الحقائق، ج ۱، ص ۹۶؛ ردالمحتار، ج ۱، ص ۴۰۶.
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version