نویسنده: دکتور فضل‌احمد احمدی

چکیده

یکی از اندیشه‌های حاکم و تنظیم‌کنندۀ روابط سیاسی میان مردم و حاکمان در قرون اخیر، نشنلیزم است. این اندیشه که بیشتر به ملت‌پرستی، تعلق به ملت، نژاد، زبان، هویت و قومیت خاصی اشاره دارد، گاهی به‌صورت منفی مورد استفاده قرار گرفته و نتایج منفی را برای گروه‌ها و طبقات مختلف به همراه داشته است. با توجه به این مسئله، موضوع اصلی مقالۀ حاضر بررسی این است که نشنلیزم چگونه باور و اندیشۀ فلسفی/سیاسی است و عوامل پیدایش و عناصر تشکیل‌دهندۀ آن چیست؟
با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و با کمک از روش توصیفی-تحلیلی، به نتایجی خواهیم رسید که نشنلیزم در اساس خود بر پایه‌ای از فرهنگ عمومی و نماد سیاسی مبتنی است و در نهایت، به فرهنگ جمعی سیاسی تبدیل شده است. این اندیشه تلاش می‌کند شهروندان را برای عشق ورزیدن به ملیت خود، رعایت قوانین و دفاع از سرزمین خود گرد هم آورد. عوامل پیدایش و عناصر تشکیل‌دهندۀ آن نیز به تطابق با نیازمندی‌های این باور در طول تاریخ، متنوع و متفاوت هستند.
کلیدواژه‌ها: نشنلیزم، ملیت، سیاسی، گروه، اندیشه.

مقدمه

بسیاری از اندیشه‌های سیاسی‌ای که فعلاً در منابع علمی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرند، مبنای غربی دارد. یکی از این اندیشه‌های حاکم و تنظیم‌کنندۀ روابط سیاسی میان مردم و حاکمان در قرون اخیر، نشنلیزم است. این اندیشه که بیشتر به ملیت باوری و تعلق به ملت، نژاد، زبان، هویت و قومیت خاصی را تداعی می‌کند، گاهی به‌صورت منفی مورد استفاده قرار گرفته و نتایج منفی‌ای را برای گروه و طبقات مختلف به همراه داشته است.
تحقیق در زمینۀ اندیشه‌های سیاسی به‌صورت عموم و در زمینۀ نشنلیزم به‌صورت خاص تاکنون و در قرن بیست‌ویکم که همه‌چیز در اعیان بوده، دارای پیروان زیادی است و از منزلت و ویژگی‌ خاصی برخوردار است. این اندیشه یکی از عمده‌ترین مسائلی است که سبب رشد و توسعۀ زندگی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جامعۀ بشری می‌شود. فهم متقابل از تفاوت‌ها و باورهای متعدد سیاسی، بر اساس ارادۀ بینان‌گذاران آن، بر مسائل اساسی جامعۀ بشری حاکم شده است.
با توجه به این مطلب، بررسی اندیشۀ سیاسی نشنلیزم یکی از نیازهای سیاسی است که توجه به آن سبب رشد و توسعۀ باورها و احترام به باورهای دیگران می‌شود. هم‌چنین، ما را به این باور نزدیک می‌کند که هنوز تعداد زیادی از انسان‌ها به اندیشه‌های سیاسی باور دارند که ممکن است از نظر ما و به‌ویژه از نظر شریعت اسلام مردود باشد.
در زمینۀ اندیشه‌های سیاسی، به‌صورت عموم کتاب‌های متعددی از سوی نویسندگان به رشتۀ تحریر در آمده است. تقریباً می‌توان گفت در هر کتابی که پیرامون اندیشه‌های سیاسی به گونۀ عمومی نگاشته شده باشد، بحثی در مورد نشنلیزم نیز وجود دارد. درعین‌حال، تعداد زیادی از مقالات پیرامون اندیشۀ فلسفی/سیاسی نشنلیزم به نگارش درآمده است که در فهرست منابع این تحقیق تعدادی از آن‌ها لیست شده‌اند.
تمایز این تحقیق با دیگر پژوهش‌ها در این زمینه، این است که به‌طورکلی و خلاصه باورها، عقاید، عوامل پیدایش و عناصر آموزۀ نشنلیزم را مورد بررسی قرار داده است. این تحقیق به خواننده اجازه می‌دهد تا به‌صورت کلی‌نگر نشنلیزم را درک کند و بفهمد که این اندیشۀ سیاسی چه باورهایی دارد و چگونه در تعامل با دیگر باورها رشد و توسعه یافته است. هم‌چنین چالش‌ها و موفقیت‌های آن در طول سال‌های فعالیت خود را بررسی می‌کند.
با توجه به این مسئله، سؤال اساسی تحقیق حاضر این است که نشنلیزم چگونه باور و اندیشۀ فلسفی/سیاسی است و عوامل پیدایش و عناصر تشکیل‌دهندۀ آن چیست؟
با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و با روش توصیفی-تحلیلی، به این نتیجه می‌رسیم که هستۀ اصلی نشنلیزم بر پایۀ یک فرهنگ عمومی و نماد سیاسی استوار است و در نهایت به یک فرهنگ جمعی سیاسی تبدیل می‌شود که تلاش می‌کند شهروندان را برای عشق به ملیت خود، رعایت قوانین و دفاع از سرزمین خود یکپارچه کند. عوامل پدیدار شدن و عناصر تشکیل‌دهندۀ آن نیز در هماهنگی با نیازهای آن در طول مسیر تاریخی، متنوع و متفاوت هستند.
بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version