با بررسی آیات قرآن کریم و احادیث نبوی صلیاللهعلیهوسلم درمییابیم که دین مبین اسلام به نسل جوان توجه خاصی مبذول داشته است؛ بهگونهای که الله متعال در مورد قوم حضرت موسی علیهالسلام میفرماید: «فَمَا آمَنَ لِمُوسَى إِلا ذُرِّیةٌ مِّن قَوْمِهِ»؛ ترجمه: «به حضرت موسی ایمان نیاوردند، مگر گروهــی (جوانانی) از جــوانان قومش.»
به همین صورت در ابتدای بعثت آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم کـه دیــن مـبـیـن اســلام ضرورت و نیاز بسیار شدیدی به ایثار و فداکاری جوانان داشت، جوانانی مانند علیِ دهساله، صهیبِ بیستساله، عمرِ سیساله و جوانان دیگری به میدان آمده و نعمت گرانبهای بشری را حفاظت کردند. وقتی جوان به میدان بیاید و از نیروی ایمانی در کنار نیروی جوانی استفاده نماید، تحول عجیب و تأثیرگذاری در جامعه به وجود خواهد آمد.
نتیجه
از آیات، احادیث و منابع استفادهشده در این مقاله، به این نتیجه رسیدیم که جوان و دوران جوانی از ارزش والایی برخوردار است؛ زیرا جوانان سرمایۀ هستی و آیندهسازان ملت هستند و شالوده و اساس آیندۀ یک جامعه، توسط نسل جوان آن پایهگذاری میشود؛ پس ای نسل جوان، قدر و بهای خود را بدانید؛ زیرا جوانی، تکستارهای است که در عمر هر انسان یکبار میدرخشد و دوران جوانی، ارزندهترین دوران زندگی، درخشندگی و بالندگی است.
برای اینکه جوانان امت اسلامی، آیندهسازان و خادمان واقعی برای اسلام و مسلمین قرار گیرند، صاحبان دولت و قدرت باید به مشکلات جوانان (مشکلات اقتصادی، روانی و…) رسیدگی کنند و اسباب رفاه و آسایش را در اختیارشان قرار دهند تا باشد که جوان در حین انجام مسئولیت خویش، دچار تزلزل و انحطاط فیزیکی و فکری نشود و اهداف خود را به نحو احسن پیش ببرد.
به امید چنان روزی که جوانان امت اسلامی از مکر و حیلۀ دشمنان، خود را آگاه ساخته و مسئولیت خویش را در قبال جامعه بهدرستی انجام دهند.
منابع
قرآن.
حدیث.
ابن کثیر، اسماعیل، بن عمر، تفسیر القرآن العظیم، المحقق: سامی بن محمد سلامة، الناشر: دار طیبة للنشر والتوزیع، الطبعة: الثانیة ۱۴۲۰ه، ۱۹۹۹ م.
بایدها و نبایدهای فضای مجازی: محمد مکفی رودی، ناشر: شیخالاسلام احمد جام، چاپ اول، ۱۳۹۶.
خطیبی، بشیراحمد، ندای منبر (مجموعهای از سخنرانیهای مولانا بشیراحمد خطیبی)، تهیه و ترتیب: عبدالله زمانی ـ محمدجواد شهبازی، هرات: انتشارات آفاق، چاپ اول، سال ۱۳۹۹.
فصلنامهی فروغ دانش اسلامی، ش ۳۹ ـ ۴۰، سال ۱۴۴۴ه.ق.
فصلنامهی فروغ دانش اسلامی، شمارهی ۲۹ ـ۳۰.
ماهنامهی الشفاء/ زیر نظر انجمن دینی قلم و بیان، شماره ۲۰ ـ ۲۱، سال ۱۳۸۸.
النسائی، أحمد بن شعیب، تحقیق: حسن عبدالمنعم شلبی، الناشر: مؤسسة الرسالة – بیروت. الطبعة: الأولى، ۱۴۲۱ ه.ق، ۲۰۰۱ م.
الطبرانی، سلیمان بن أحمد، المعجم الأوسط، المحقق: طارق بن عوض الله بن محمد، عبدالمحسن بن إبراهیم الحسینی، الناشر: دار الحرمین – القاهرة.