نویسنده: «ابو عائشة»

عقوبت ترک امر به معروف و نهی از منکر

از دلایلی (آیات، احادیث و اقوال علماء) که قبلا با تفصیل بیان شد، معلوم می‌شود که امر به معروف و نهی از منکر یکی از بزرگ‌ترین مسئولیت‌های این امت است و ترک آن با وجود قدرت بر آن، باعث خشم، غضب و نارضایتی خداوند متعال می‌شود.
از آن‌جایی که ضررها و آثاری که بر ترک امر به معروف و نهی از منکر مترتب می‌شود، خیلی زیاد هستند و مجال نیست تا همه را توضیح بدهیم، در ذیل این موارد را فهرست‌وار ذکر خواهیم نمود:
  1. ترک امر به معروف و نهی از منکر سبب هلاکت می‌شود؛
  2. منتفی شدن وصف خیریت از این امت؛
  3. جرأت یافتن فاسقان و فاجران بر اهل حق و مردم نیک؛
  4. ترک امر به معروف و نهی از منکر سبب ظهور جهل و از بین رفتن علم می‌شود؛
  5. ترک امر به معروف و نهی از منکر باعث زیبا جلوه دادن چهرۀ گناهان نزد مردم می‌شود؛
  6. سبب عدم قبولیت دعا می‌شود؛
  7. سبب غربت و بیگانگی دین می‌شود؛
  8. مسلمان با منکرات رایج و گسترده در میان‌شان الفت حاصل می‌کند.

مسئلۀ امامت

یکی از مسائلی که از دیرباز میان گروه‌ها مبحث مختلف‌فیه بوده، مسئلۀ امامت است. موضوع امامت، بالأخص امامت کبری، یک موضوع بسیار مهم و ارزنده است؛ زیرا کسی‌که به امامت گماشته می‌شود نگهبان و محافظ دین است و می‌تواند دین را به خوبی در سراسر مملکت خود و یا ممالک دیگر، در صورت توانایی، پخش و نشر نموده و حریم آن را حفاظت نماید و نگذارد که مورد دستبرد هر کسی قرار گیرد.

تعریف امامت

امامت در لغت: مصدر است از فعل «أمّ»، عرب‌ها می‌‌گویند: «أمّهم وأمّ بهم» یعنی از آنان جلو شد (تقدم حاصل کرد) و آن عبارت است از امامت و امام: هر آن کسی است که به او اقتدا شود چه رئیس باشد و یا غیر رئیس.
ابن منظور می‌گوید: «امام هر آن کسی است که یک قوم و گروه به او اقتدا کنند، فرقی نمی‌کند که آن قوم بر هدایت و راه مستقیم باشند و یا گمراه و منحرف و جمع آن أئمه است و امام هرچیز قیم و مصلح آن است.
قرآن امام مسلمانان است و حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌وسلم امام ائمه است و خلیفه، امام رعیت است، قوم را در نماز امامت کرد و قوم به او اقتدا کردند».

امامت در اصطلاح

اما از لحاظ اصطلاحی، علما برای امامت تعریف‌های مختلفی ذکر نموده‌اند؛ گرچه این تعریف‌ها از لحاظ الفاظ با هم متفاوت هستند؛ ولی در معانی باهم نزدیک هستند.
امام ماوردی رحمه‌الله در مورد تعریف امامت می‌فرماید: «امامت برای خلافت و جانشینی نبوت در حراست دین و سیاست و ادارۀ دنیا به وسیلۀ آن، وضع شده است».
امام الحرمین الجوینی رحمه‌الله می‌فرماید: «امامت، ریاست تام است و رهبری است که در مسایل مهم دین و دنیا به خاص و عام تعلق می‌گیرد».
امام نسفی رحمه‌الله در کتاب خود آن را چنین تعریف نموده است: «نیابت از رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم در اقامه و برپایی دین، طوری که بر همۀ امت‌ها لازم است تا از ایشان اتباع نمایند».
ادامه دارد…
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version