نویسنده: «ابو عائشة»

شرایط کسانی که مسئولیت امر به معروف و نهی از منکر را به عهده می‌گیرند

از آن‌جایی که امر به معروف و نهی از منکر یکی از کارهای واجب و مسئولیتی بزرگ است؛ بلکه از لازم‌ترین اعمال، بهترین و برترین آن‌ها است و خداوند متعال نیز ما را آفریده تا ما را در این دنیا بیازماید، «الذی خلق الموت والحیوة لیبلوکم أیکم أحسن عملا» ترجمه: «کسی‌که مرگ و زندگی را آفرید تا شما را بیازماید که کدام‌ یک از شما نیکوکارتر است»؛ پس تعریف عمل صالح، نیک و مقبول نزد الله متعال آن است که خالصانه و درست باشد، همان‌طوری که فضیل بن عیاض رحمه‌الله [در تفسیر این آیه] می‌فرماید: «خالصانه‌ترین و درست‌ترین آن باشد»، عمل وقتی خالصانه باشد؛ اما درست نباشد، قبول نمی‌شود و هم‌چنان، در صورتی که درست باشد؛ ولی خالصانه نباشد، بازهم قبول نمی‌شود تا زمانی که خالصانه و به شیوۀ درست نباشد؛ خالصانه آن است که به خاطر خدا باشد و درست آن است که بر روش سنت باشد.
هیچ عمل بزرگی نباید خالی از این دو امر باشد:
  1. مقصد رضایت الله متعال باشد؛
  2. موافق شریعت الله متعال باشد.
پس باید در عملکرد امر کننده‌ به معروف و نهی کننده‌ از منکر و دعوت دهنده‌ به سوی الله متعال، این دو موضوع مهم وجود داشته باشند: مخلصانه باشد و به شیوۀ درست باشد؛ زیرا هیچ امری نیک و خوب نیست؛ مگر اینکه در آن، این شرایط یافت شود.
  1. دانش و درک قبل از امر و نهی
وقتی علم نباشد، جهل، گمراهی و پیروی از خواهشات نفسانی جای آن را پر می‌کند؛ همان‌گونه که در حدیث حضرت معاذ رضی‌الله‌عنه چنین آمده است: «علم امام عمل است و عمل تابع او».
عمر بن عبدالعزیز رحمه‌الله می‌فرماید: «کسی‌که خداوند را بدون علم عبادت کرد، فساد او نسبت به اصلاح او بیشتر خواهد بود».
با علم و فهم، فرق بین اهل جاهلیت و اهل اسلام دانسته می‌شود و در این مقام باید حتماً علم وجود داشته باشد و علم در سه مورد است:
  • علم به کار نیک و کار بد و تشخیص بین آن دو تا؛
ب. علم به حالت مأمور و حالت منهی؛
ت. علم به اینکه امر به معروف و نهی از منکر او را به سوی راه مستقیم که نزدیک‌ترین راه به حصول مقصود است، می‌رساند و این خودش صلاح است، به همین خاطر گفته‌اند: امر به معروف و نهی از منکر تو باید، منکر نباشد.
  1. رفق و نرمی با امر و نهی
در صورتی که امر به معروف و نهی از منکر و دعوت به سوی الله متعال مقارن با نرمی و رفق باشد، استجابت، فرمان‌برداری و اعتراف از جانب کسی‌که به کار نیک امر می‌شود و از کار بد بازداشته می‌شود، هیچ موقع به تأخیر نمی‌افتد؛ رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم می‌فرماید: «خداوند متعال مهربان است و رفق و مهربانی را دوست دارد و بر رفق، پاداش‌های بزرگی عطا می‌کند که در صورت عنف و خشونت عطا نمی‌کند».
در حدیث دیگری می‌فرماید: «رفق با هرچیزی که همراه شود آن را مزین و آراسته می‌سازد، عنف و شدت در هر چیزی باشد، آن را عیب‌دار می‌سازد».
  1. بردباری و صبر بر اذیتِ بعد از امر به معروف و نهی از منکر
امرکننده به معروف و نهی کننده از منکر در راه دعوت حتما با سختی‌ها روبه‌رو می‌شود، اگر صبر و بردباری نداشته باشد، فسادی که به وسیلۀ او ایجاد می‌شود از اصلاحش بیشتر خواهد بود.
خداوند متعال در مورد صبر می‌فرماید: «فاصبر کما صبر أولو العزم من الرسل» «پس چنان که پیامبران اولوالعزم شکیبایی ورزیدند، شکیبا باش».

نکتۀ مهم!

شرط قرار دادن این سه مورد در امر به معروف و نهی از منکر برای بسیاری از مردم خیلی سنگین تمام می‌شود، آنان می‌پندارند که این شرایط سه‌گانه در هیچ کسی یافت نمی‌شود؛ پس با نبود این شرایط، مسئولیت امر به معروف و نهی از منکر از دوش آنان برداشته می‌شود؛ لذا آن را ترک می‌کنند و این اشتباه است؛ زیرا امر به معروف و نهی از منکر یک مسئولیت بسیار بزرگ است و ترک آن گناه است، [بر فردی که توانایی آن را ندارد] واجب است تا حد توان از خداوند متعال بترسد و تا حد توان این سه خصلت را با امر به معروف و نهی از منکر یکجا نماید و این مسئولیت را انجام دهد.
ادامه دارد…
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version