نویسنده: خالد یاغی‌زهی

نماز نخواندن وشخص بی‌­نماز از رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌وسلم)

از احادیث معلوم می‌­شود که رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) نماز نخواندن را کفر وروش کفر قرار داده است و فرموده است: «هر کسی نماز نخواند سهمی در دین ندارد» چنانکه در صحیح مسلم موجود است که آن‌حضرت فرمودند: «میان آدمی و کفر، فقط ترک نماز حایل است».([1]) مطلب اینست که اگر آدمی نماز را ترک کند، به کفر می­‌‌رسد و این عمل شبیه عمل کفار است. در حدیث دیگری چنین آمده است: «کسی که نماز نخواند، سهمیه‌­ای در اسلام ندارد».([2])
 نماز چه نعمت بزرگ و خواندن آن چه سعادتی والاست! و ترک نماز شقاوت بزرگ و زیان بی­‌حساب است! جهت پی بردن به اهمیت نماز به این حدیث پیامبر توجه شود.
روزی رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) روی نماز تاکید کرد و فرمود: «کسی که نماز را بخوبی بجای آورد و همیشه روی آن پای بند باشد، در روز قیامت نماز برایش نوری خواهد بود و دلیل ایمان و اسلام وی می‌­شود. و وسیله نجات وی خواهد شد. و کسی که با توجه و پای بندی آنرا بجای نیاورد، برایش نه نوری است و نه دلیلی و نه وسیله­‌ی نجاتی از عذاب و چنین شخصی روز قیامت با قارون، فرعون، هامان و ابي خلف بن حشر خواهد شد.»([3])
برادران! باید خوب بیندیشیم که اگر به خوبی و با پای بندی نماز نخواندیم، انجام و حشر ما چگونه خواهد شد؟.

 4ـ رسوایی و ذلّت بی­‌نمازان در میدان محشر:

 اولین ذلت و رسوایی که بی‌­نمازان در روز قیامت با آن روبرو خواهند شد، آنرا قرآن چنین بیان فرموده است: [يَوْمَ يُكْشَفُ عَنْ سَاقٍ وَ يُدْعَوْنَ إِلَى السُّجُوْدِ فَلَا يَسْتَطِيْعُوْنَ خَاشِعَةً أَبْصَارُهُمْ تَرْهَتُهُمْ ذِلَّةٌ وَقَدْ كَانُوْا يُدْعَوْنَ إِلَى السُّجُوْدِ وَهُمْ سَالِمُوْنَ].([4])
مطلب آیه اینست که در روز قیامت در لحظات حساس و وحشتناک در حالی که تمام انسان­ها گرد می‌آیند، تجلی و نور خاص خداوند ظاهر و هویدا می‌­شود و نداء داده می­‌شود که تمام انسان­ها در بارگاه الهی سر به سجود شوند. کسانی که در دنیا در بارگاه او جبین فرسایی کرده‌­اند و نماز را بجای آورده­‌اند، فوراً به سجده می‌­افتند. و کسانی که با وجود تندرستی و بدون عذر، نماز نخوانده‌­اند و تنبلی و بی‌اعتنایی کرده­‌اند کمرهای­شان همانند قطعه­‌های آهن محکم می­شوند بگونه‌­ای که توان خم شدن برای سجده را پیدا نمی­‌کنند و در صف­های کفار که سجده نمی‌­کنند قرار گرفته، ذلّت و خواری شدیدی دامنگیر آنها می‌­شود. نگاههای­شان پایین می­‌شود و توان نگاه کردن به این طرف و آن طرف را پیدا نمی­‌کنند. پیش از مبتلا شدن به عذاب دوزخ با این عذاب خوارکننده و رسواکننده مواجه می­‌شوند خداوند همه ما را از ابتلاء به آن، نجات دهد.
در واقع بی­‌نماز از یک جهت باغی خدا است و هر قدر که به ذلت و خواری کشانده شود. استحقاق آن را دارد.
در نزد بعضی از پیشوایان و بزرگان اسلام شخص تارک نماز مرتد و از دایره اسلام خارج می­‌شود و شایسته اعدام خواهد بود! برادران! همه­‌ی ما باید بدانیم که بدون نماز، ادعای اسلام بی­جا و بی مورد است. و فقط نماز که یکی از شعایر مهم اسلام است، باعث ارتباط بنده با الله می‌شود و انسان در زیر چتر رحمت­های الهی قرار می­‌گیرد.

5ـ برکات نماز:

بنده­‌ای که پنج بار در روز در بارگاه الهی دست بسته حاضر می­‌شود و حمد و ثناء او را بجای می­‌آورد و در مقابل او خم گشته، پیشانی خویش را بر خاک می­نهد و او را می­‌خواند، مستحق رحمت و توجه خاص الهی قرار می‌­گیرد. و در وقت هر نماز گناهان وی بخشوده می­‌شوند و در دل او نور ایمان پیدا می‌­شود. زندگی وی از آلودگی‌های گناهان پاک و صاف می‌­شود.
 پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) در حدیثی طی مثال جالبی چنین فرموده‌­اند: «اگر در کنار در خانه شما جوی آبی جاری باشد و شما هر روز پنج بار در آن غسل کنید آیا بر بدن شما چرک و غباری باقی می­‌ماند؟ صحابه عرض کردند: خیر! یا رسول الله! آنحضرت فرمودند: چنین است حال کسی که در روز پنج بار نماز می‌­خواند و خداوند به برکت همان نمازها گناهان و خطاهای وی را محو و نابود می­کند.([5])

6ـ اهمیت و فضیلت جماعت:

از فرمایشات و احادیث آن‌حضرت (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) این مسئله هم روشن و معلوم می­‌شود که برای حصول فضیلت و برکت اصلی نماز، ادای نماز با جماعت شرط است و آنقدر روی این موضوع تأکید شده است که یک بار، رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) نسبت به کسانی که بر اثر غفلت و یا سستی در نماز جماعت شرکت نمی­‌کنند، چنین فرمودند: «دلم می­‌خواهد که خانه­‌های شان را آتش بزنم».([6])
کافی است که از همین یک حدیث نتیجه بگیریم که ترک جماعت، از نظر خدا و رسول چقدر امری زشت و ناپسند است. در حدیث دیگری چنین آمده است:
«اجر و ثواب نماز با جماعت بیست و هفت برابر بیشتر از نماز بدون جماعت است».([7])
یادآوری می­‌شود تاکید شرکت در نماز جماعت وفضیلت آن فقط برای مردها است ودر احادیث با صراحت موجود است که برای زنان نماز در خانه‌­ی آنها از نماز در مسجد بیشتر ثواب دارد.
ادای نماز با جماعت و شرکت همیشگی در آن، علاوه از اجر اخروی فواید دیگری نیز دارد مثلاً اینکه:
 پای بند بودن به نماز با جماعت، زمینه ساز پای بندی آدمی در اوقات او می‌شود.
در شبانه روز پنج بار در یک محل، برادران مسلمان گِرد می آیند از این، فواید بی­شماری عاید آدمی می‌­گردد.
 از پای بند بودن به جماعت، پای بندی کامل به نمازها حاصل می‌­شود و کسانی که پای بند جماعت نیستند، اغلب مشاهده شده که نمازهای آنان قضاء می­‌شوند.
فایدهٔ بزرگتری که در جماعت وجود دارد، اینست که نماز ادمی جزء نماز با جماعت می‌­شود و در آن بندگان نیک و صالحی شرکت داشته‌­اند که نمازهای آنان با خشوع و فروتنی کامل همراه بوده و خداوند نماز آنان را مورد قبول بارگاه خویش قرار داده است. و از لطف و کرم خاص وی امید می‌­رود که به برکت نماز آنان نمازهای سایر افراد نیز مورد قبول واقع شود. گرچه نماز آنان از مقام پایینی برخوردار باشد.
*بدان را به نیکان به بخشد کریم*
 پس هر یک از ما باید بخوبی دریابد که بدون عذر سخت و موجّه شرعی، از دست دادن نماز با جماعت، از چه ثوابها و برکاتی، آدمی را محروم می­‌سازد!

اهمیت خشوع و فروتنی در نماز:

 هدف از نماز با خشوع و فروتنی اینست که آدمی الله را حاضر و ناظر دانسته اینگونه نمازگزارد که قلب وی از محبت و عشق الله سرشار بوده و از خوف و عظمت او بی‌­قرار باشد. همانند شخص مجرمی که در محضر حاکم و پادشاه مقتدری قرار داشته باشد. قرار گیرد و خیال کند که من در محضر ذات یگانه الله قرار دارم و در حال بجا آوردن عظمت او ایستاده‌­ام.
 در حال رکوع مواظب باشد که من در بارگاه او خم می‌­شوم همچنین در حین سجده بپندارد که در بارگاه او سر بسجود هستم و در مقابل او ذلت و ناتوانی خویش را آشکار می­‌کنم. و بسیار زیبا است که آنچه در حال ایستادن و یا رکوع و سجده می­‌خواند، شمرده شمرده، بخواند و به سوی معانی و مفهوم آنها توجه داشته باشد. در واقع طعم و مزه­‌ی اصلی نماز زمانی در کام آدمی قرار می‌­گیرد که آنچه را می‌­خواند مطلب و مفهوم آنرا نیز درک نماید خشوع و فروتنی و توجّه قلب آدمی در نماز بسوی آفریدگار بی­نیاز، در واقع روح و جان نماز است و نجات و کامیابی بندگانی که اینگونه نماز می­‌خوانند قطعی و یقینی است.
 قرآن می‌­فرماید: [قَدْ اَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ الَّذِيْنَ هُمْ فِي صَلَاتِهِم خَاشِعُوْنَ]
«همانا رستگاراند مؤمنانی که در نمازهای خویش خشوع و فروتنی می­‌کنند».([8])
و در یک حدیث رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) چنین فرموده‌­اند:
 «خداوند پنج نماز فرض نموده است. هر کس که بخوبی برای آنها وضو ساخته و در اوقات تعیین شده آنها را اداء کرد، و رکوع و سجده را بخوبی انجام داد و با خشوع تمام آنها را اداء کرد، برای چنین شخصی وعده الهی است که وی را بیامرزد.
 و کسی که چنین نکرد (یعنی بخوبی نماز نخواند) برای وی از سوی خداوند هیچ وعده و تعهدی وجود ندارد. اگر بخواهد وی را می آمرزد و اگر بخواهد کیفرش می‌­دهد».([9])

در پایان اینکه:

مهم­ترین راه رسیدن به الطاف الهی نماز است که از دستاورد های نماز به جز این مورد می­توان پاک شدن انسان ها، دوری از گناه، جلوگیری از ناهنجاری در عصر مدرن و … نام برد.
ارزش والای نماز خواندن به گونه­‌ای است که نمی توان تنها آن را در نزدیکی انسان و پروردگار خلاصه کرد. به صورتی که یک نمازگزار واقعی می تواند اثرات زیادی از نماز را در زندگی‌­اش شاهد باشد. حتی  نماز خواندن در روابط اجتماعی نیز بسیار موثر و سودمند است و باعث نزدیکی مسلمانان و بهبود رابطه آن ها می‌شود. پس با صحیح خواندن نماز هم مسئولیت فردی و هم اجتماعی تقویت می‌­گردد.
ضمن اینکه یک مسلمان واقعی با نماز می‌تواند موجب خویشتن داری خود شود و با دوری از وابستگی­‌های دنیوی حضور خدا در زندگی و قلبش را احساس کند. هم چنین نمازگزار موظف است برای قبولی وظیفه دینی اش از انجام بسیاری از گناهان دوری کند .و این گونه به خلق خدا و جهان هستی کمک رساند. علاوه بر از دوری جستن از گناه  پاکیزگی و نظافت از دیگر نکات مثبت اقامه نماز است.
تمامی موارد به کنار ایجاد نظم و انضباط شخصی در زندگی برای خواندن نماز در ساعات معین روز خود یک تمرین تربیتی برای منظم بودن انسان است. به ویژه اگر صبح­ها پیش از طلوع خورشید از خواب برخیزید علاوه بر ادای نماز می توانید با دریافت انرژی های مثبت روز خود را بسیار منظم تر و پر انرژی تر شروع کنید.
[1] ـ صحيح مسلم: 1/229.
[2] ـ در منثور بحواله مسند بزّار/ 38.
[3] ـ مسند احمد/ 1/ 38.
[4] ـ  سوره قلم/ آیه:43.
[5] ـ  بخاری: 76. ومسلم: 233.
[6] ـ  صحیح مسلم.
[7] ـ  صحیح بخاری: 33. وصحیح مسلم.
[8] ـ  سوره مؤمنون/ آیه:1 و2.
[9] ـ  مسند احمد و سنن ابوداود.
بخش قبلی | پایان
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version