نویسنده: خالد یاغیزهی
۱۴. تدبر و تفکر
شایسته است که قاری قرآن با تدبر و تأمل در معانی و مفاهیم عمیق قرآن، آیات را تلاوت نماید؛ زیرا تدبر و تفکر از بزرگترین و واجبترین آداب قرائت قرآن کریم میباشد. بدون تفکر و تدبر در قرآن، نمیتوان از آن بهرهجست. خداوند نیز بر این ادب تشویق میکند و کسی را که تدبر نمیکند، مورد نکوهش قرار داده است. چنان که میفرماید: «أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبِ أَقْفَالُهَا»؛ ترجمه: «چرا در قرآن تدبر نمیکنند؟ آیا بر دلهایشان قفل زده شده است؟» و در آیه دیگری میفرماید: «كِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَيْكَ مُبارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا آياتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُوا الْأَلْبابِ»؛ ترجمه: «کتابی مبارک را بر تو نازل کردیم، تا مردم در آیاتش اندیشه کنند و خردمندان از آن پند و عبرت گیرند.»
ترک کردن تفکر به نوعی ترک کردن برخی آیات خداوند است؛ زیرا هر قاری قرآن که بدون تفکر و تدبر تلاوت نماید، حقیقتاً قرآن را ترک کرده است. بنابراین، بر قاری قرآن لازم است که در تلاوتش تفکر و تدبر نماید و در کلام خدا ژرفنگری کند تا هدف خدا را در همه آیاتش درک نماید. رعایت این ادب فقط جهت استفاده کامل از قرآن کریم میباشد.
۱۵. درخواست و پناه جستن و امثال آن
سؤال و پناه جستن به خدا از جمله آداب تلاوت قرآن کریم میباشد، چنانکه پیامبر (صلی الله علیه وسلم) فرمودند: «إذا مر بآية خوف تعوّذ، وإذا مر بآية رحمة سأل، وإذا مر بآية فيها تنزيه الله سبح»؛ ترجمه: «هرگاه که به آیهای میرسیدند که در آن ترس و بیم ذکر شده بود، به خدا پناه میبردند و زمانی که به آیه رحمت میرسیدند، درخواست میکردند و زمانی که به آیهای میرسیدند که در آن از پاکی خدا سخن گفته شده بود، خدا را به پاکی یاد میکردند». این عمل قاری بیانگر تدبر، خشوع و برخوردش با قرآن میباشد و موجب زنده کردن آیات قرائت شده میگردد. پس توجه به این ادب نیز بر قاری قرآن لازم و ضروری است.
۱۶. تلاوت با زبان همراه با حضور قلب
تلاوت قرآن را با حضور قلب و توجه کامل و ادب نیکو و خالصانه و فروتنانه انجام دهیم. مثلاً در این هنگام، با کسی شوخی نکنیم، نخندیم، بگو و مگو نکنیم و به گونهای قرآن را بخوانیم که گویی با خدا سخن میگوییم و خدا نیز با ما سخن میگوید. مولوی چه خوش سروده است:
از خدا جوییم توفیق ادب |
بیادب محروم گشت از لطف ربّ |
|
بیادب تنها نه خود را داشت بد |
بلکه آتش در همه آفاق زد |
|
از ادب، پُر نور گشته است این فَلَک |
و از ادب، معصوم و پاک آمد مَلَک |