فرانسه با عنوان رسمی جمهوری فرانسه یک کشور فرا قارهای در اروپای غربی است که دارای منطقهها و قلمروهای بسیاری در آنسوی دریاها است. فرانسه یکی از سه کشوری است که سواحلی هم در دریای مدیترانه وهم در اقیانوس اطلس دارد. پایتخت آن پاریس و زبان رسمی آن فرانسوی می باشد.
ورود اسلام به فرانسه
تاریخچه ورود اسلام در فرانسه
اسلام بعد از کاتولیک به عنوان دومین مذهب کشور فرانسه محسوب میشود. فرانسه به خاطر روابط تاریخیاش با بخشی از جهان عرب، بیشترین جامعه مسلمانان را در اروپای غربی در خود جای داده است.
تاریخ حضور مسلمانان در قاره اروپا به سالهای بسیار دور، یعنی دوره اولیه اسلام، برمیگردد. فرانسه به خاطر روابطی که با عربها داشت، اسلام بعد از کاتولیک به عنوان مذهبی مطرح در این کشور شناخته میشود. تعداد مسلمانان بیش از پروتستانها و یهودیان است. تعداد مسلمانان حدود ۱۰٪ جمعیت این کشور را تشکیل میدهد، به طوری که آن را از ۴ تا ۵ میلیون و بعضی تا ۸ میلیون برآورد کردهاند. این اختلاف به دلیل عدم تظاهر بسیاری به اسلام و عدم حضور در مساجد میباشد.
نویسندهای به نام «نیکولا بو» در کتابی تحت عنوان «پاریس، پایتخت عربی» مینویسد: «مراکز عربنشین پاریس مانند خیابان «پاریس» و خیابان «هوشی» و منطقهی «ایل دوفرانس» در بسیاری از محلات و قهوهخانههای آن، ثروتمندان و پولدارهای لبنانی و یا کارگران الجزائری و مغربی زندگی میکنند، به طوری که دو جانب ساحل رودخانه «سن» یک محیط عربی به حساب میآید.»
دولت فرانسه و مسلمانان
دولت فرانسه در صدد ادغام جمعیت مسلمانان آن کشور در جامعه فرانسه است. در درجه اول هدف، فرانسوی بودن و سپس حفظ اعتقاد به اسلام است. مسلمانان همانند دولت، چندان نظر خوبی نسبت به بنیادگرایان الجزایری ندارند، ولی مخالف طرفداری دولت فرانسه از رژیم نظامی الجزایر میباشند. با این وجود، در اذهان فرانسویان، اسلام با بنیادگرایی مرتبط است و بنابر یک نظرسنجی، دو سوم فرانسویان، اسلام را با تعصب مذهبی مرتبط میدانند. با این وجود، اکثریت مسلمانان به قانون احترام میگذارند.
همه فرانسویان و دولت آن به این باور هستند که مسلمانان با سایر مهاجرین همانند لهستانیها، پرتغالیها، و یا یهودیانی که پیش از آنها به فرانسه آمدهاند، تفاوت دارند. دولت فرانسه تدارک روحانیون مسلمان و رژیم غذایی مطابق شرع اسلام را در ارتش و زندانها رعایت میکند. بخش صنعت و تجارت نیز برای کارمندان مسلمان، تسهیلات جهت اجرای احکام شرعی و نماز فراهم میکنند. و هر ساله سی هزار نفر مسلمان برای مناسک حج به مکه میروند.
مساجد ومراکز اسلام
در فرانسه به دلیل تعداد چشمگیر مسلمانان، بناهای اسلامی، مساجد و مراکز مختلفی مشاهده میشود. طبق قانون فرانسه، فعالیت همه ادیان در این کشور آزاد است. با این حال، هیچ گونه حقوق، مستمری یا کمکی به گروههای مذهبی در نظر گرفته نشده است.
در کل فرانسه، حدود ۸ مسجد جامع وجود دارد که از آن میان میتوان به مساجد بزرگ پاریس، مسجد کوچه پولونسو، مسجد الدعوه، مسجد لیون، مسجد گالینی، بلال، ابوبکر و عمر اشاره کرد. علاوه بر این، حدود صد نمازخانه تقریباً آبرومند و نمازخانههای کوچکی که در مغازهها، خانهها و کارگاهها در سراسر فرانسه به این امر اختصاص یافتهاند، وجود دارد.
در مجموع، بیش از ۱۵۰۰ محل عبادت مختص مسلمانان در فرانسه وجود دارد.