مدخل: جایگاه دختر در اسلام، جایگاه بس بلندی است. برای برتری جایگاه دختر همین کافی است که خداوند متعال آن را در کلام پاکش هدیه دانسته است؛ چنانچه الله متعال میفرماید: «یهب لمن یشاء إناثا ویهب لمن یشاء الذکور»؛ (به هرکس که بخواهد دختر میبخشد و به هرکس که بخواهد پسر میبخشد) و به بهترین بندگان خود دختر عنایت کرده است. در بخش قبلی تحقیق سعی کردیم، فضیلت تربیت دختر، حقوق دختر و موارد مربوط به آن را بیان نماییم؛ اما چون دامنۀ این مبحث وسیعتر بود؛ ازاینرو، بخش بعدی را نیز به همین مسائل اختصاص دادیم.
فضیلت تربیت دختران
یکی دیگر از نشانههای اینکه خداوند دختران را دوست دارد و دختران نزد الله متعال جایگاه بلند و ارزش بالایی دارند، این است که به بهترین بندگان خود که همانا انبیاء علیهمالصلاةوالسلام هستند، دختر عنایت نمود تا جاییکه نسل پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم از دختر ایشان، حضرت فاطمة الزهرا رضیاللهعنها ادامه یافت.
«به اعتبار سلسلۀ نسبت، ارزشمندترین سلسلۀ نسب، نسب سادات میباشد که به رسول الله صلیاللهعلیهوسلم منتهی میشود و لازم به تذکر است که این نسبت عالی از طریق خاتون جنت، یعنی حضرت فاطمۀ زهرا رضیاللهعنها ظاهر گشته، گویا همین شخصیت بزرگ در قالب یک دختر، منبع این همه خیر و برکات میباشد.»
عبیدالله سعدی رحمهالله میفرماید: «به من خبر رسیده است که خداوند متعال دختران را دوست دارد [پیامبران خدا دختر داشتند]. حضرت لوط علیهالصلاةوالسلام صاحب دختر بودند. حضرت شعیب علیهالصلاةوالسلام دختر داشتند. پیامبر صلیاللهعلیهوسلم صاحب دختر بودند.»
صالح بن احمد بن حنبل رحمهماالله میفرماید: «هرگاه خداوند متعال به پدرم دختری عنایت میکرد، میفرمود: انبیا علیهمالسلام نیز دختر داشتند.»
از صحابی جلیلالقدر، واثله بن اسقع روایت است که ایشان فرمودند: «از خوشیمنی و برکت یک زن این است که اول دختر به دنیا بیاورد؛ خداوند متعال [در آیۀ «یهب لمن یشاء إناثا ویهب لمن یشاء الذکور»؛ (به هرکس که بخواهد دختر میبخشد و به هرکس که بخواهد پسر میبخشد)] ابتدا دختر را ذکر کرده است.