نویسنده: ام سعدیه
چکیده
از زمانی که بشر پا به عرصهی وجود گذاشت و برای ادامهی زندگی خود به حکم ضرورت به مبارزه با طبیعت برخاست، زن و مرد در کنار یکدیگر گام برداشتهاند. با توجه به اینکه نیمی از جمعیت جامعه را بانوان تشکیل میدهند، نقش آنها در مسائل پیشرو بسیار حائز اهمیت است و در این زمینه بانوان فرهیخته نقش مؤثرتری دارند. لذا کسی نمیتواند نقش کاربردی زنان را در جامعه انکار کند؛ چرا که زنان نقش بسزایی در رشد و تعالی انسان و جامعهی انسانی دارند. بسیاری از چرخهای اقتصادی، آموزشی و خدمات با دستان توانمند آنها به حرکت در میآید. این واقعیتی انکارناپذیر است و میتوان گفت عدم حضور زن در برخی مشاغل میتواند به پیکرهی جامعه صدمه بزند. حفظ شئونات اسلامی، ارزشهای والایی است که زن مسلمان، ارج نهادن به آنها را بهعنوان سرلوحهی زندگی خود انتخاب کرده است. الحمدلله امروزه روشنگری و بیداری در بین زنان امت اسلام روز به روز در حال افزایش است. در دین مبین اسلام نیز، زن جایگاه بسیار والایی دارد؛ هم در اجتماع و هم در خانواده. زن سازندهی خانواده است و خانواده کوچکترین واحد اجتماعی جامعه میباشد؛ لذا میتوان گفت که زن سازندهی جامعه است و قادر است جامعه را به سمت سعادت و تعالی و یا به سمت انحراف و فساد سوق دهد.
مقدمه
نظر به مسئولیتهایی که شرع مقدس اسلام به منظور تأمین نیازهای خانواده بر عهدهی مردان گذاشته، ایجاب میکند که بیشتر اوقات شبانهروزی خود را در خارج از منزل سپری نمایند. تأثیرپذیری فرزندان از مادر به دلیل ارتباط نزدیکتر با زن در دوران کودکی، بالطبع نسبت به پدران بیشتر است و از آنجایی که شخصیت دینی، اخلاقی و اجتماعی هر فرد در دورهی کودکی شکل میگیرد، زن در تربیت اجتماعی فرزندان نقش بهسزایی دارد.
بنابراین، نقش زن بهعنوان شخصیت محوری در خانواده و اجتماع، نه تنها از نقش مرد کمتر نیست، بلکه بیشتر و حساستر است. درک این مهم از سوی جوامعی که در تلاش برای اشاعهی مفاسد در میان مردم هستند، باعث میشود تا با تمرکز بر روی این قشر عظیم، نظم خانوادگی جوامع اسلامی و به دنبال آن نظم اجتماعی و در نهایت باورهای دینی را به چالش بکشند. به همین دلیل، مهم است که با تمسک به موضوع دفاع از حقوق زن و یا تأکید بر رعایت آزادیهای فردی، با قوانین شریعت که متضمّن سلامت اخلاقی و دینی جامعه میباشند، به مبارزه برخیزند و به قوانینی که به ظاهر حکایت از حمایت آنان از زنان دارد، زن را از جایگاه شرافتمندانهی او به زیر بکشند. ناگفته پیداست که در دنیای امروز، جهان غرب به ویژه با اندیشهی خصمانهی خود در تقابل با اسلام، از نقش مثبت و منفی زن در استحکام بنیان خانواده و تربیت نسلی سالم و متعهد و نیز در به بیراهه نشاندن اهداف اسلامی و گسترش فساد به نیکی آگاه است و از رهگذر استفادهی ابزاری از زنان، به راحتی مطامع غیر انسانی و غیر اخلاقی خود را دنبال میکند و به ثمر مینشاند.
بنابراین، برای جلوگیری از نفوذ این تفکر مخرب و مبارزه با آن، بر هر زن و مرد مسلمان لازم است که به سه نکتهی حائز اهمیت در خصوص خانواده و اجتماع توجه کنند:
-
نخست، جایگاه ارزشمندی که اسلام برای زن در نظر گرفته و حدودی که رعایت آنها حافظ حیثیت و غرور اسلامی قلمداد میشود.
-
دوم، تأثیر بهسزایی که فکر و رفتار متعالی و نامتعالی زنان بر خانواده و به تبع آن بر جامعه میگذارد.
-
سوم، که از همه مهمتر است، تأمل در تعالیم اسلامی در خصوص تربیت فرزندان، که درک و دریافت دقیق فلسفهی آنها تنها عامل جلوگیری از فروپاشی بنیان اخلاقی و اجتماعی جامعه اسلامی است.