چرا روانشناسان گذراندن تعطیلات با خانواده را پیشنهاد میدهند؟
روانشناسان توصیه میکنند که خانوادهها تعطیلات را با یکدیگر بگذرانند؛ زیرا بسیاری از مشکلات خانوادگی ناشی از کمبود توجه اعضا به یکدیگر است. تعطیلات خانوادگی فرصتی را فراهم میکند تا اعضا ساعات بیشتری را در کنار هم سپری کنند و از فرصتها برای بهبود روابط خود استفاده نمایند.
مشارکت در فعالیتهای بدنی همچون دوچرخهسواری، پیادهروی در طبیعت، و رانندگی، میتواند لحظاتی شاد و بدون استرس را برای خانوادهها به ارمغان آورد. اعضای خانواده در طول تعطیلات مهارتهای مدیریت زمان را فرا میگیرند و خود را با برنامهریزیهایی مانند تهیه و مصرف به موقع غذا، خواب مشترک، ورزش کردن و غیره وفق میدهند. در ادامه، تأثیر تعطیلات خانوادگی بر سلامت روانی را بررسی خواهیم کرد.
بهبود خواب و رفع مشکل بیخوابی
یکی از فواید سفر با خانواده، بهبود کیفیت خواب است. مسافران به طور خودکار برای کل روز خود برنامهریزی میکنند که این امر به تنظیم الگوهای خواب و در نتیجه بهبود سلامت جسمانی و روانی کمک میکند.
رواندرمانگران بر این باورند که تعطیلات خانوادگی میتواند به رفع احساس ضعف و گناه کمک کند، زیرا افراد در طول سفر خود را شایسته لذتها و تفریحات میدانند و این امکان را به آنها میدهد تا با آزادی عمل، تمرکز خود را بر تقویت باورها و انجام کارهایی که به آنها علاقهمند هستند، بگذارند. از این رو، تأثیر مثبت تعطیلات خانوادگی بر سلامت روانی از طریق پرورش ذهنیتی سالم و مثبت قابل مشاهده است.
تأثیر دورهمیهای خانوادگی و تعطیلات
بالا رفتن روحیه و انژری
برنامهریزی برای تجربه یک سفر یا تعطیلات خانوادگی به خودی خود موجب افزایش روحیه و شادی افراد خواهد شد. از این طریق روتین خستهکننده زندگی تغییر پیدا می کند و مغز عملکرد بهتری در ترشح هورمون شادی یا سروتونین خواهد داشت.
کاهش اضطراب و استرس
ذهن و بدن به استراحت نیاز دارد. استرس و اضطراب ناشی از فعالیت های کاری، مشکلات خانوادگی و… سبب کاهش سلامت جسم و روان میشود. به همین دلیل، گذراندن تعطیلات آخر هفته با خانواده در یک ساحل و گرفتن حمام آفتاب بدون شک در از بین بردن استرس و اضطراب بسیار مؤثر است.
کاهش خطر ابتلا به افسردگی با سفر خانوادگی
بر اساس مطالعات علمی انجام شده توسط رواندرمانگران در سراسر دنیا، افسردگی مهمترین عامل از هم فروپاشی خانوادهها عنوان شده است. تعطیلات خانوادگی و سلامت روان، ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند؛ زیرا تجربیات جدید روحیه اعضای خانواده را بهبود میبخشند و موجب درمان افسردگی میشوند.
چه زمانی باید به تعطیلات خانوادگی رفت؟
از آنجایی که تعطیلات خانوادگی و سلامت روان روی یکدیگر تأثیرگذار هستند، هر زمان که همه یا یکی از اعضای خانواده به افسردگی، استرس، بیخوابی، اختلالات رفتاری، عدم خودباروی و مشکلات روانی از این قبیل دچار شوند، بهترین زمان برای رفتن به تعطیلات خانوادگی است.
تأثیر تعطیلات خانوادگی روی سلامت روان چیست؟
تعطیلات خانوادگی از طریق افزایش شادی، انرژی، اعتماد به نفس، آرامش، همدلی، هیجان، خودباروی، حس امنیت و… به درمان افسردگی و سایر مشکلات روحی و روانی کمک می کند.
انجام چه کارهایی در تعطیلات خانوادگی موجب سلامت روان می شود؟
در صورتی تعطیلات خانوادگی و سلامت روان روی اعضای خانواده تأثیر میگذارند که در طی سفر کارهایی از قبیل: ورزش گروهی، صحبت کردن، تعریف کردن خاطرات، آشپزی، پیادهروی در طبیعت، ماهیگیری، دوچرخهسواری، رقص و شادی و غیره انجام شود. (منبع : شکرانه)
تعطیلات سالانه مضر است یا مفید؟
همانطور که به خاطر داریم، تعطیلات سالانه از دوران کودکی همواره روزهایی شاد و به یادماندنی را برای ما رقم میزدند. بسیاری از خاطرات خوش کودکیمان به دورانی برمیگردد که از مدرسه و تکالیف درسی فارغ بودیم و با خیالی آسوده به بازی و تفریح میپرداختیم. از دیدگاه یک دانشآموز، شاید تعطیلات سالانه مدرسه عیب و نقصی نداشته باشد؛ اما این سوال مطرح است که این تعطیلات چه تأثیری بر فرآیند آموزشی آنها دارد؟
تعطیلات پایان سال تحصیلی از نظر برخی افراد بسیار مفید است. آنها بر این باورند که ذهن انسان مانند زمین کشاورزی عمل میکند که پس از هر بار کشت، نیاز به استراحت دارد تا بتواند برای دوره بعدی بازدهی بهتری داشته باشد. برخی متخصصان آموزشی نیز معتقدند که ذهن دانشآموزان پس از پشت سر گذاشتن دو سمستر تحصیلی نیاز به زمانی برای استراحت دارد تا بتوانند با انرژی بیشتری سال تحصیلی جدید را آغاز کنند.
در مقابل، برخی دیگر از متخصصان بر این باورند که درست همانند عضلهسازی که اگر تمرینات متوقف شوند، دستاوردهای به دست آمده از دست میروند، در سیستم آموزشی نیز، اگر دانشآموزان فاصلهای از مدرسه و فرآیند منظم آموزش بگیرند، نتایج قبلی ممکن است از بین بروند و برای بازگشت به سطح قبلی، نیاز به تلاش مجدد است. از این رو، این گروه از متخصصان معتقدند که تعطیلات طولانی مدت مدارس میتواند برای دانشآموزان مضر باشد و پیشنهاد میکنند که این تعطیلات کاهش یابد یا به گونهای دیگر سازماندهی شود.