نویسنده: عبیدالله نیمروزی
صفات ایشان
عمر بن خطاب رضیاللهعنه قدبلند بود، وقتی راه میرفت گمان میکردی که سوار است، با عضلاتی برجسته، بدنی تنومند، پوستی سفید و آمیخته به سرخی، خوشچهره بود، وقتی راه میرفت تند راه میرفت، گویا بر زمین ضربه میزند، چپدست بود، وقتی سخن میگفت تمام اطرافیان صدایشان را میشنیدند، چون بلند سخن میگفتند.
دستآوردهای ایشان در عرصهی سیاسات عمومی
تقویم هجری: در اثنای خلافت امیرالمؤمنین عمر بن خطاب رضیاللهعنه نامهای بدون تاریخ به او رسید، او خواست نامهها را منظم کند تا به آنها رجوع کند و تاریخشان را بداند؛ در اینجا احساس کرد که نیاز به استفاده از یک تقویم دارد، به او پیشنهاد کردند که تاریخ روم یا فارس را مورد استفاده قرار دهد؛ ولی نپذیرفت چون میخواست که این امت تقویمی خاص و متمایز در عرصههای مختلف داشته باشد و به او پیشنهاد کردند که تاریخ را با تولد پیامبر یا اسرا و معراج شروع کند او نپذیرفت و هجرت را اختیار کرد این دلالت به دوراندیشی وی دارد؛ چون در آن تاریخ، آغاز تأسیس دولت اسلام اتفاق افتاده است.
برپایی کنفرانسهای سالانه برای فرماندهان و والیان برای محاسبه و شنیدن آراء
حضرت عمر رضیاللهعنه سالیانه فرماندهان و هر کسیکه مسؤولیتی داشت را در موسم حج جمع میکرد.
نقشهکشی شهرها
عمر رضیاللهعنه اولین کسی هست که برای ایجاد شهرها نقشهریزی کرد، در عهد او بود که نقشهی شهرها، از جمله «کوفه» کشیده شد؛ او دستور داد که مسجد در مرکز شهر باشد و «بصره و قسط» را نیز بنا کرد.
راهاندازی راهها
حضرت عمر فاروق رضیاللهعنه اولین کسی است که راهها را هموار کرد، شیبها و پیچهای تند راه را برداشت؛ این سخن مشهور از اوست: «اگر قاطری در عراق بلغزد، خدای تبارک و تعالی در مورد آن از من سؤال میکند.»
دستآوردهای ایشان در عرصهی عبادات
۱. تراویح؛ عمر اولین کسی بود که مردم را برای نماز «تروایح» جمع میکرد.
۲. نماز جنازه؛ روایت شده که پیامبر صلیاللهعلیهوسلم نماز جنازه را با چهار تکبیر خواند و همچنین آن را با پنج و شش تکبیر خوانده؛ ولی بیشتر اوقات نماز جنازه را چهار تکبیر میخواند؛ بنابراین، حضرت عمر مردم را بر چهار تکبیر در نماز جنازه جمع کرد.
۳. ایشان اولین فردی بود که در مقام ابراهيم دو رکعت نماز خواند.
۴. وی اولین کسی بود که به حافظان قرآن جایزه داد.
۵. ایشان شورا را به تعداد مشخصی از اصحاب منحصر نمود.
فتوحات در عهد حضرت عمر رضیاللهعنه
تمام عراق و سرزمین شام در عهد عمر رضیاللهعنه فتح شد، «قدس» فتح شد، به مسجدالاقصی وارد شد و مصر و آذربایجان نیز فتح شد، همهی این کارها در ۱۰ سال و ۶ ماه و ۴ روز اتفاق افتاد.
دو دولت قدرتمند و بزرگ دنیا (روم و ایران) فتح شد، فتح ایران در سال ۱۳ هجری رخ داد. وقتیکه حضرت عمر فاروق رضیاللهعنه بر مسند خلافت نشست، تدابیر نابودی حکومت ایران را آغاز نمود.
حضرت عمر فاروق رضیاللهعنه از سال ۱۴ هجری نظر خود را بهسوی شام و روم معطوف داشت و تا سال ۲۲ هجری فتوحات «شام و روم» را تکمیل کرد.
ادامه دارد…