مدخل: در بخشهای قبلی به معرفی فرقهی قادیانیت پرداختیم و اعتقادات و باورهای آنان را توضیح دادیم. در این بخش سعی داریم اقوال علماء را راجع به این گروه بیان نموده و آثاری را که در مورد گروه قادیانیت نوشته شده است، نام ببریم.
فتوای منسوخ بودن جهاد
غلام احمد قادیانی برای راضی ساختن حکومت انگلیسی، کارهای فراوانی انجام داد که یکی از مهمترین و پرمنفعتترین کارها برای حکومت انگلیس «اعلام منسوخ بودن جهاد» از سوی او بود.
غلام احمد قادیانی در تأیید حکومت انگلیس اعلام داشت که اطاعت از حکومت انگلیس واجب بوده و قیام علیه آن به هیچوجه جایز نیست. در وهلهی اول این اعلامیه محض یک فتوای شرعی بود که در اکثر اعلامیههای قادیانی به چشم میخورد؛ ولی بعد از اینکه نزد پیروانش به عنوان یک پیامبر شناخته شد و با همین عنوان (ادعای پیامبری) در دولت انگلیس به رسمیت شناخته شد، به صراحت تمام، جهاد و هر نوع فعالیت نظامی علیه دولت انگلیس را حرام و منسوخ اعلام کرد. در یکی از اعلامیههایش میگوید: «از حالا جهاد متوقف شد و جنگها به پایان رسید؛ چنانکه قبلاً در احادیث آمده است: وقتی مسیح میآید جنگیدن برای دین حرام میشود؛ لذا از امروز جنگیدن برای دین حرام است، بعد از این اگر کسی به نام مجاهد شمشیر بردارد و خون کفار را بر زمین بریزد او نافرمان خدا و رسول است.» در جای دیگر مینویسد: «من یقین دارم هر چند که پیروانم بیشتر شوند به همان اندازه معتقدین جهاد کمتر خواهد شد؛ چرا که لازمهی ایمان آوردن به من به عنوان مسیح و مهدی، انکار مسئلهی جهاد است.»
برای اینکه مسئله بیشتر واضح شود، در این بخش تلاش میکنیم اقوال علماء و دعوتگرانی را که از نزدیک با این گروه شناخت داشتهاند، ذکر کنیم.
اقوال علماء دربارهی فرقهی قادیانیت
مفتی محمد شفیع عثمانی رحمهالله مینویسد: «در دنیا فرقههای گمراه زیادی آمدند و در آینده نیز خواهد آمد؛ اما در این میان عقیدهی «قادیانیت» یک عقیدهی استثنایی بود؛ چون به علت تناقضات زیادی که در گفتهها و ادعاهای بیربط غلام احمد به چشم میخورد، پیروانش در یک سردرگمی عجیبی قرار داشتند و شخصیت غلام احمد برایشان یک معما بود؛ نمیدانستند او نبی بود یا مهدی، فرشته بود یا انسان، زن بود یا مرد، مسلمان بود یا هندو.»
شاعر بزرگ هند علامه دکتر محمد اقبال لاهوری میگوید: «قادیانیت خطر بزرگی برای اسلام و یک باور باطل و دروغین و مستقل از آن میباشد. این گروه تلاش منظمی است در راستای تأسیس و ایجاد یک گروه جدید که اساس و مبنای آن بر رقابت با نبوت محمد صلیاللهعلیهوسلم نهاده شده است. دکتر محمد اقبال با این گفتهاش «جواهر لال نهرو» نخست وزیر هند را که در کشورش و همچنان در پاکستان به قادیانیت به خاطر غلوشان در مخالفت با اسلام و با نبوت محمد صلیاللهعلیهوسلم توجه میکرد و به آنان اهمیت میداد، رد کرده است.»
علامه سید ابوالحسن علی ندوی دربارهی گروه قادیانیت مینویسد: «قادیانیت توطئهی بزرگ و مشکل فراگیر و شورش علیه نبوت محمد صلیاللهعلیهوسلم و بر خلود پیام اسلامی و بر وحدت و یکپارچگی این امت میباشد.»
این اقوال علمای زبده و کسانی است که با گروه قادیانیت و بزرگان آن آشنایی کاملی داشته و آنان را از همه بیشتر میشناسند؛ چون این علماء از همان مناطق هستند و از اولین کسانی هستند که در رد و تصدی به این جریان خصمانه علیه اسلام و نبوت محمد صلیاللهعلیهوسلم، برخاستند و قیام کردند و برای پاسخگویی به اشتباهات، اشکالات و همچنان حرفهای بیمنطق و دلایل بیموردشان، کمر همت بستند. پس سخن این افراد نسبت به این گروه و فرقه بسیار معتبر بوده و پذیرش آن نیز عقلانی است.