از آن جاییکه علماء نقش مهمی در جامعه دارند و رهبران دینی هستند و از اصلاح آنان، اصلاح جامعه و از فساد آنها فساد جامعه صورت میگیرد و پیروی از رهنمایی آنان موجب نجات است؛ لذا بر آن شدم تا موضوع بزرگان امت اسلامی را اتخاذ و انتخاب کنم، و سیر و زندگینامة ایشان را در لابه لایِ کتابها جمعآوری نموده و تقدیم امت اسلامی نمایم.
باید هر انسان متمدن و باخِرد، بالأخص شخصِ مومن بسیار محتاط بوده و به بزرگان و اسلاف خود نهایت احترام و اعزاز را داشته باشد؛ چون رسول مکرم اسلام صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم میفرمایند: «أذکروا محاسن موتاکُم و کُفُّوا عن مساویهم.» (از خوبیهای گذشتگان خود یادآوری کرده و از لغزشها و خطاهای آنها دست بردارید.)
بله! سخن از مردانیست که نهایت کوشش و تلاش خود را بذل و خرج کردند تا مردمان بعد از خود را در رفاه و آسایش قرار داده و آنها را به سعادت دنيا و آخرت برسانند. امام مالک رحمهالله میفرمایند: «لن یصلح هذه الأمة الا ما قد أصلح أولها» (امت مسلمه هیچ وقت به سعادت، خوشبختی و عزت گذشتة خود باز نمیگردد؛ مگر اینکه خطومشی نیاکان خود را دنبال کنند.)
در همین راستا حضرت مولانا بشیراحمد خطیبی حفظهالله میفرمایند: این هم از معجزات پیامبر اسلام صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم است که از میان امت اسلامی در هر عصر و زمانه، اشخاصی بلند میشوند و قد عَلم میکنند که به ظاهر یک نفر هستند؛ اما به اندازة یک گروه و انجمن کار میکنند؛ همة عالَم کفر در یک طرف و آن عالِم دین به تنهایی به یک طرف، باز هم دشمنان اسلام جلوی آن عالِم عاجز شده و حیراناند و نمیدانند که چه خاکی بر سر خود بریزند.
پیامدهای نبود یک مصلح یا عالم در جامعه
زمانی که حضرت موسی علیهالسلام بهخاطر رازونیاز با رب خویش بهکوه طور تشریف برده و خلوت گزیدند، به مدت چهل شبانه روز از قوم خویش دور شدند؛ بعد از خود برادرش هارون علیهالسلام را به حیث خلیفه و جانشین خود تعیین نمودند، در این میان فردی به نام سامری مردم را به گوسالهپرستی دعوت داد و مردم نیز از آنجاییکه چندان ایمان راسخی نداشتند، دعوت این فرد را پذیرفته و شروع به عبادت گوساله کردند.
این نکته قابل تأمل و تدبر است که حضرت موسی علیهالسلام فقط چهل شبانه روز بین امت خود نبود و با وجود اینکه جانشین هم تعیین کرده بود، افرادِ زیادی از قوم او گمراه و مشرک شدند؛ اما با گذشت بیش از 1400 سال از وفات آنحضرت صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم این امت تا هنور موحّد و مؤمن باقی مانده است. بدون تردید علت اصلی این پیروزی، علماء و بزرگانِ امت بودهاند که در هر عرصه از زمان و مکان، مردم را بهطرف دین دعوت دادهاند و در راستای هدایت و اصلاح مردم از هیچ کوششی دریغ نورزیدهاند.
مژدة بزرگ برای امت مسلمه
رسول اکرم صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم میفرمایند: «إنّ الله یبعث لهذه الأمة علی رأس کل مئة سنة من یجدد لها دینها». (الله سبحانه و تعالی در هر صد سال یک شخص (مجدّد) را میفرستد تا دین خداوند متعال را تجدید کند.)
به عبارتی دیگر: عالَم کفر همواره کوشش و تلاش میکند و برنامههای طولانی مدت و هزینههای گزافی را مصرف میکند، بسیاری از افراد خود را قربانی میکند تا این امت را گمراه کرده و از دین و عقیدة اسلامی او را دور کند؛ اما الله رب العزت با فرستادن یک عالِم و مجدّد دین، تمام نقشههای شوم آنها را نقش بر آب کرده و مردم را از انحراف عقیدتی و دینی نجات میدهد.
دست پشتپرده در برنامههای کودک و کارتونی
علماء و مبارزين در عرصة جنگ فکری در جواب اینکه چرا عالَم کفر هزینههای گزافی را برای برنامههای کارتونی پرداخت میکند و با آن کودکان را مشغول میسازد میفرمایند: آنها در گذشتگانِ خود افرادی ندارند که آیندگانشان به آنها افتخار کنند؛ آنان تاریخِ ناکام و سیاهی دارند که بهجز دروغ، تزوير، خیانت، ظلم، هتک حرمت و از بین بردن حقوق مسلّم مردم و آزادی به معنای واقعی، چیزی دیگر ندارند و همیشه پیش وجدان مُردة خویش و مردم خود سرافکنده هستند؛ لذا با این برنامهها میخواهند که برایشان شخصیتهای کارتونی و خیالی درست کنند.
رجال امت اسلامی
کفار با صدها برنامه و نیرنگ میخواهند که برای خود رجال نمایشی درست کنند ولی تا به امروز ناکام ماندهاند؛ اما الحمدلله امت اسلامی نه تنها در یک زمان خاص بلکه در هر عصر و زمانه چنان رجالی را به جامعة خویش تحویل داده است که جهان نظیرش را ندیده است. شخصیتهایی همچون صحابة کرام رضیاللهعنهماجمعین سلف صالح، أئمة دین، مجتهدین، فقهاء، مجاهدین و فاتحان زمان و صدها و هزاران نفری که همچون: ملامحمدعمر مجاهد و اسامه بن لادن و… در هر عصر و زمانهای درخشیدند و رفتند. الله متعال ما را همواره در صف و راه بزرگان امت اسلامی قرار داده و استقامت بر دین عنایت بفرماید.
پس بدون تردید، پیشرفت و ترقی، بالندگی و افتخاراتِ بیشمارِ این امت به خاطر اقتدا به روش زندگی اسلاف و بزرگانشان بوده و هست؛ لذا میطلبد تا ما هم همانند دیگر گذشتگان، به روش زندگی بزرگان خود توجه خاص داشته و از آنها برای پیاده کردنِ قرآن و سنّت در زندگی خود، کمال استفاده و بهره را ببریم.