نویسنده: شکران احمدی
-
مقاصد ضروری
مقاصد ضروری عبارت از: «همان مقاصدی است که شریعت اسلامی بر آنها استوار میباشد و مقاصد دیگر از آن سرچشمه میگیرد» که در سطور آتی بهتفصیل بررسی میشوند.
الف: تعریف مقاصد ضروری
دانشمندان، مقاصد ضروری را به تعبیرات مختلف تعریف نمودهاند. از آن جمله، امام رازی میگوید: «مقاصد ضروری عبارت از: مصالحی است که متضمن مقاصد حفظ دین، حفظ نفس، حفظ نسب و حفظ مال میباشد.» این تعریف ناقص پنداشته میشود؛ زیرا مصالح و یا مقاصد اخروی، در آن گنجانیده نشده است. ازاینرو، دستهای دیگر از دانشمندان بهطور دقیقتر میگویند:
«مقاصد یا مصالح ضروری در احکام شرعی، عبارت از: مقاصد، مصالح و ارزشهاییاند که ادامۀ حیات دینی و دنیایی انسانها بهگونهای به تحقق آنها بستگی دارد؛ زیرا در صورت فقدان و عدم تحقق آن ارزشها و مقاصد، حیات انسانی نیز مختل شده، به نابودی کامل مواجه میگردد.»
شماری از علماء میگویند: تحقق مصالحی که در محل ضرورت باشد، ضروریات گفته میشود. یعنی مصالح دنیا و آخرت بدون آن حاصل نمیشود. این نوع ارزشها و مقاصد را که بسیاری از احکام شریعت اسلامی، جهت تحقیق و تأمین آنها مشروع گردیده است، به نام «کلیات پنجگانۀ حیات انسانی» یاد میکنند.
شیخ طوفی، احمد قرافی، ابن سبکی و شوکانی اضافه کردن قسم ششم را که عبارت از «حفظ عرض» است، از بعضی علما نقل کرده و هم از آن دفاع کردهاند. بهجاست که قسم ششم به آن اقسام اضافه شود؛ چون عادت عقلاء بر این است که نفس و مال را برای دفاع از عرض و آبرو صرف میکنند و آنچه یکچیز ضروری، فدای دفاع آن شود، آن چیز بهضرورت اولیتر است. برای محافظت از ضروریات، شریعت حدودی را تعیین کرده است. برای نمونه، قصاص برای حفظ نفس و حد زنا برای حفظ نسل و حد سرقت برای حفظ مال، حد قذف برای حفظ عرض و… را میتوان نام برد.
امام غزالی رحمهالله میگوید: «محال است که دین و شریعت بدون در نظر گرفتن این مصالح، وجود داشته باشد و اینکه این مقاصد جزئی از شرع است با ادلۀ غیرقابل حصر، ثابت شده است.»
این تعریفات در ظاهر، مختلف، ولی در حقیقت، متفق و متحدند و افاده میکنند که باید از ضرورتهای پنجگانه محافظت صورت گیرد. در غیر آن، انسان مقومات دنیوی و اخروی خود را از دست میدهد و هیچ تفاوتی میان حیات انسان و حیوان نیست.
ب: انواع مقاصد ضروری
یکی از مباحث مهم و ارزشمند که همواره توجه دانشمندان و محققان اندیشۀ مقاصدی را به خود جلب کرده است، مسئلۀ بازنگری در شمار مقاصد پنجگانۀ مشهور است. اکثر دانشمندان معتقد برآنند که مصالح یا مقاصد ضروری که از طریق استقرای شریعت به دست آمده پنج قسم است:
-
حفظ دین؛ 2. حفظ نفس؛ 3. حفظ عقل؛ ۴. حفظ نسل؛ ۵. حفظ مال.